Gość Bartek Almera Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Witam serdecznie wszystkich Klubowiczów. Mam problem z Almerą n 16 2.2 di.Jest to samochód mojej Mamy,który użytkuje każdego dnia. Wczoraj pożyczyłem autko abym mógł jechać z córką do przychodni na zastrzyk. Dziś wracając z pracy w drodze na stacje benzynową po przejechaniu skrzyżowania ( na szczęście) silnik nagle zgasł i zapaliła się kontrolka silnika.Kilkakrotnie próbowałem odpalić ale bez rezultatu.Bańka w rękę piechotką na stację i 5 litrów ON wlane do baku.Autko odpaliło,silnik pracował ok 30 sekund i zgasł.Dzwoniłem do mechanika i powiedział,że układ się zapowietrzył.Proszę o porady jak ponownie uruchomić Almerkę. Pozdrawiam Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Na filtrze paliwa jest pompka. Podpompuj paliwo (aż pompka zrobi się twarda). Jeśli przyczyną było zapotwietrzenie układu - powinno zadziałać. Pamiętaj, że dieslem nie jeździ się "na oparach", gdyż grozi to zatarciem pompy wtryskowej! (jest smarowana paliwem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek Almera Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Na filtrze paliwa jest pompka. Podpompuj paliwo (aż pompka zrobi się twarda). Jeśli przyczyną było zapotwietrzenie układu - powinno zadziałać. Pamiętaj, że dieslem nie jeździ się "na oparach", gdyż grozi to zatarciem pompy wtryskowej! (jest smarowana paliwem) Witam, Bardzo dziekuję za odpowiedz i poradę. Zrobiłem tak jak radziłeś i bez efektu,sprawdziłem wczoraj wszystkie bezpieczniku i pod maska obok akumulatora jeden był przepalony "40" (nie pamiętam teraz oznaczenia).Dziś na hol i do mechanika na komputer i zobaczymy.Ps.Bardzo dziękuje za poradę i pozdrawiam. Witam serdecznie, Przepraszam za długa ciszę. Wracając do problemu,który opisałem w poprzednich postach - awarii uległa pompa i sterownik - typowa awaria tego modelu. Dziś odebrałem autko od mechanika i szczerze powiem silnik działa jak w szwajcarski zegarek.Autko ciągnie od samego dołu obrotów.Naprawdę jestem bardzo zadowolony z naprawy. Polecam w 100% doktora od diesla: http://www.zumi.pl/1962909,Bosch_Service_Gora,Czestochowa,firma.html#!s=mapPage Pozdrawiam wszystkich i dziekuję za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.