Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

korki chłodnicy T1 a T2

Thespian

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy czy poza średnicą korki z chłodnic T1 2,7TD i T2 2,7TD rożnią się ciśnieniem? 

czy 0,9 to standard dla obu?

w sensie że z jakim układem? bo ja miałem kiedyś na starej chłodnicy w T2 1,2....

eeee a może koledzy odczytają PSI ze swoich korków? :) Bo dużo gdybania w tym temacie, mało konkretów

dobrze by było przy okazji zerknąć na to czy korek jeszcze Nissanowski czy już zamiennik :)

eee woda w 90 stopniach to wrze tylko na Czomolungmie...

z drugiej strony z praktyki wiem że silnik można zagrzać i sporo powyżej stówki...

dobra przyjmuje że kolega ma 0,9

a ktoś z T1?

Bo ja w sumie w T2 mam chłodnicę z T1... to bym chciał po bożemu... :)

Ciśnienie atmosferyczne  jakiemu podana jest ciecz wpływa na jej temperaturę wrzenia ale nie na temperaturę własną...

jeśli woda w układzie ma 1 bar i będzie miała temperaturę 90 stopni to po otwarciu korka nie zacznie wrzeć... bo zmiana ciśnienia nie ogrzeje wody o te brakujące 10 stopni...

oczywiście to teoretyczne gdybanie bo woda w układzie chłodniczym to akurat średni pomysł... płyn ma temperaturę wrzenia pewnie w okolicach 130 stopni...

a akurat nie sądze żeby woda w układzie została powstrzymana przed wrzeniem przez korek chłodnicy... raczej wybulgocze sobie radośnie zbiornikiem wyrównawczym...

silnik na płynie chłodniczym będzie sobie w temperaturze powyżej 100 stopni pracował, nic strasznego nie powinno się dziać. Na wodzie... będzie fontanna...

nigdzie nie napisałem że korek jest zbędny...

to Kolega wytknął mi domniemany brak wiedzy z dziedziny fizyki i popisał się woltą o wodzie która pomimo 90stopni zaczyna wrzeć po odkręceniu korka...

Mój korek ma 0,9bara orginał, T1 też ma 0,9, , TDI ma 1 bar ale nie wiem czy wszystkie. Dla zainteresowanych jeśli ktoś jeździ mocno w terenie lub wyczynowo to jest taki specyfik jak bezwodny płyn chłodniczy o temperaturze wrzenia około 180 °C nazywa sie EVANS

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...