Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Centralny zamek (nie działa gdy otwieram/zamykam drzwi kluczykiem)

Mietzsche
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

problem jak w temacie, potrzebuję pomocy.

centralny zamek działa normalnie gdy zamykam/otwieram samochód z pilota lub tym guziczkiem przy sterowaniu szyb.

jak otwieram/zamykam drzwi z kluczyka to reagują tylko drzwi od kierowcy (od zamku) -tak ma być czy to rzeczywiście jakiś problem z centralnym??

rozbebeszyłem wszystko - wyciągnołem zamek z drzwi i przeprowadziłem symulacje na wyciągnietym zamku ( dokładnie to na samym siłowniku od centralnego - takie małe białe plastikowe, łączące z mechanizmem zamka) no i:

jak używałem pilota czy guzika - działało na wszystkie drzwi
jak symulowałem otwieranie kluczykiem - działąły tylko dzrzwi od kierowcy

denerwujący jest ten fakt- prosiłbym o szybką pomoc zwłaszcza że już rozebrane :D

czy to mógł nawalić ten siłownik od centralnego?? da się go naprawić?? czy konieczna jest wymiana??

pozdrawiam

Almera N16 2004 benzyna 1.5 16V

Edytowane przez Mietzsche

mam trochę podobny problem, u mnie z kluczyka zamykają się wszystkie drzwi, a przy otwieraniu reagują tylko od kierowcy, przyciskiem wewnątrz otwierają się i zamykają wszystkie, byłem u gościa który naprawia zamki i stwierdził, że najprawdopodobniej jakiś przewód jest przerwany, mieliście może coś podobnego? Jakieś sugestie?

I tak być powinno. Tak samo działają piloty - jedno naciśnięcie, to otwira drzwi kierowcy, drugie naciśnięcie pilota otwierają się pozostałe trzy. Przy zamknięciu z pilota, naciskasz raz i zamykają się wszystkie. Tak jest w Tino i P12 i w N16 też tak powinno być.

jak symulowałem otwieranie kluczykiem - działąły tylko dzrzwi od kierowcy

a gdy wejdziesz już do środka samochodu i po włożeniu kluczyka w stacyjkę i naciśnięciu przycisku zamknij drzwi a potem otwórz, to się otwierają wszystkie?

jak jest zamknięty, otwieram kluczykiem drzwi (otwierają się tylko te od kierowcy) wchodze, wsadzam kluczyk w stacyjke (chociaż i bez kluczyka dzieje się tak samo) zamykam/otwieram - wszystkie drzwi reagują (tak jak opisane wyżej z alarmu i guziczka działają). teraz wychodze z samochodu i próbuje zamknąc drzwi za pomocą kluczyka - to reagują tylko jedne drzwi od kierowcy.

co do otwierania drzwi - OK! skoro pilot tak ma, to może i kluczyk tak działać, ale co w takim razie z zamykaniem??

kabelki patrzyłem - wydawały się całe i nieuszkodzone, a na moj gust jak by któryś kabelek był uszkodzony, to by centralny zamek nie reagował - choć mogę się mylić bo do kostki dochodziły 4 kable

(dodam na marginesie, że taty skoda fabia też posiada centralny zamek, ale tam po przekręceniu kluczyka w drzwiach kierowcy, reagują wszystkie pozostałe)

Edytowane przez Mietzsche

Więc podsumuję /bo akurat chciało mi się to dzisiaj sprawdzić dla Was, jak to jest u mnie/ i jak to działa.

Więc; gdy otwieram z kluczyka, to otwierają się tylko drzwi kierowcy, lecz w momencie ich otwierania klamką, otwierają się pozostałe 3.

Przy zamykaniu, niestety, ale zamykają się tylko i wyłącznie drzwi kierowcy, a pozostałe 3 są otwarte.

Dodam, że awarii w instalacji nie mam. Wszystko więc może zależeć od sposobu montażu i podłączeń w momencie zakładania centralnego, gdyż wątpię aby fabryka robiła - tak jak by chciała i każdy egzemplarz inaczej. 

Pozdrowionka.

• Upvote 1

Gość mirekg9

W orginale nie ma. Tutaj kłania się elektryk i dodatkowy jeden lub dwa moduły /zależy od sposobu/ do domykania szyb, które są łączone w raz z centralnym.

Domykania szyb za pomocą kluczyka mają m/n Lancie. Wkladasz kluczyk w zamek i w pozycji zamknięcia drzwi przytrzymuje się dłużej kluczyk i szyby w tedy się domykają. Tak ma mój syn w Lanci Lybra.

• 2 tygodnie później...

Witam! Jestem nowy na forum. Od ok. 3-ech m-cy posiadam Almerę 2,2 Di, 2000 r., 5 drzwi, hatchback i właśnie 3 dni temu spotkał mnie problem o którym piszecie. Auto nie ma pilota, ma centralny zamek, który działa poprostu na kluczyk. Do przedwczoraj było tak, że otwierając drzwi kluczykiem od kierowcy (w moim modelu zamek jest tylko od kierowcy) otwierały sie wszystkie drzwi i zamykając zamykały się również wszystkie. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale stało się to po tym jak żona wyjmowała dziecko z fotelika, a ja kilkukrotnie otwierałem i zamykałem drzwi, bo żona nie zdążyła ich jeszcze zamknąć po wyjęciu dziecka. Po 2-ch godzinach gdy wróciliśmy do auta okazało się, że centralny nie zadziałał i otworzył tylko drzwi kierowcy. Okazuje się, że od tej pory centralny działa tylko na zamykanie, gdy otwieram otwierają się tylko drzwi kierowcy i teraz uwaga !!! po wejściu do auta, zamknięciu drzwi, włożeniu kluczyka do stacyjki o obróceniu go do pozycji przed samym rozruchem (czyli palą się wszystkie kontrolki) centralny automatycznie otwiera i zamyka wszystkie drzwi i pozostawia w pozycji zamkniętej, dopiero przycisk przy drzwiach kierowcy otwierający i zamykający zamki umożliwia ich otwarcie i o dziwo równiez potrafi je wszystkie zamknąć. Rozbebeszyłem tapicerkę drzwi żeby zobaczyć czy cos tam się stało, ale nic konkretnego nie ustaliłem. Strasznie to denerwujące bo np. chcąc zapakowac zakupy do bagaznika muszę włożyć kluczyki do stacyjki żeby otworzyć centralny, który trzyma również drzwi bagażnika :(

mam trochę podobny problem, u mnie z kluczyka zamykają się wszystkie drzwi, a przy otwieraniu reagują tylko od kierowcy, przyciskiem wewnątrz otwierają się i zamykają wszystkie, byłem u gościa który naprawia zamki i stwierdził, że najprawdopodobniej jakiś przewód jest przerwany, mieliście może coś podobnego? Jakieś sugestie?

Ostateczna diagnoza w identycznym przypadku jak Twój, to uszkodzony tzw. "door cylinder key switch" (to samo moze być w przypadku Mietzsche, który rozpoczął ten temat) Ten przełącznik umieszony jest na zamku przy klamce (wew. drzwi, wychodzą z niego 3 przewody) i obraca się tak jak przekręcasz kluczyk do otwarcia lub zamknięcia. Sprawdziłem dokładnie wg instr. serwisowej, zrobiłem próby styku do masy lock/unlock odłączając ten przełącznik i wszystko działa jak należy. Na allegro można kupić kompletne, uzywane klamki z tym elementem za ok. 30-100 PLN, ale istnieje ryzyko że też będzie uszkodzony. Moje auto nie miało fabrycznego pilota do centralnego, więc przekalkulowałem i bardziej opłaciło mi sie dokupić moduł sterowania centralnego zamka za 50 PLN, który rozwiąże mi ten problem i oszczędzi jedyny kluczyk który posiadam :)

Więc podsumuję /bo akurat chciało mi się to dzisiaj sprawdzić dla Was, jak to jest u mnie/ i jak to działa.

Więc; gdy otwieram z kluczyka, to otwierają się tylko drzwi kierowcy, lecz w momencie ich otwierania klamką, otwierają się pozostałe 3.

Przy zamykaniu, niestety, ale zamykają się tylko i wyłącznie drzwi kierowcy, a pozostałe 3 są otwarte.

Dodam, że awarii w instalacji nie mam. Wszystko więc może zależeć od sposobu montażu i podłączeń w momencie zakładania centralnego, gdyż wątpię aby fabryka robiła - tak jak by chciała i każdy egzemplarz inaczej. 

Pozdrowionka.

Skoro tak działa jak piszesz to nie chcę Cię martwić, ale prawdopodobnie też masz uszkodzony "door cylinder key switch". Mozna to sprawdzić na 2 sposoby, odnaleźć złączkę w drzwiach kierowcy (niestety, trzeba zdjąć tapicerkę), i sprawdzić przejścia np. ohmomierzem przy kluczku w pozycji "otwarte" i "zamknięte" lub dostac się do modułu komfortu i odpowiednie przewody zewrzeć do masy, ale skoro piszesz że z pilota działa to na 99,9 % i tak jest uszkodzony ten przełącznik. Szczegóły moge wysłać na PW.

Gość suzino666

Witam,

Mam spory problem jak w tytule, tyle że tyczy się tylko otwierania z kluczyka. Polega on na tym, że w ogóle nie mogę otworzyć auta. Wciskam otwieranie i nic się nie dzieje.
Dodam, że nie było żadnych symptomów, po prostu dzień wcześniej używałem auta bez żadnych problemów a dziś nie mogę dostać się do środka!
Na początku myślałem, że bateria się wyczerpała, więc kupiłem nową, wymieniłem i dalej nic. Próbowałem użyć drugiego kluczyka - bezskutecznie.
Najgorsze, że nie mogę również otworzyć drzwi od kierowcy wkładając kluczyk (sic!).

Chyba regularny włam przeprowadzę ale poczekam aż się ściemni :)

Ktoś miał może podobny przypadek? Mniemam, że to w takim razie coś w aucie, może akumulator.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

PS. Almerka 2003 N16 1.5 benzyna

Twoja sugestia co do akumulatora może być trafna. W jakimś modelu Nissanka, pamiętam iż był taki problem. Pozostaje Ci w jakiś sposób od spodu dostać się do zamka klapy i go otworzyć. Lecz jak już otworzysz, to najpierw zmierz wartość aku, abyś wiedział na 100% ile miał V i wtedy podładuj i stwierdzisz czy działa i ile będzie miał aku po naładowaniu. 

Gość suzino666

Dzięki za info. Najpierw spróbuję jednak otworzyć "z klucza" drzwi kierowcy, może jakieś WD-40 i się uda, jak nie wyjdzie dobiorę się do zamka klapy.

czy akumulator jest dobry,czy niema go wcale drzwi kierowcy z kluczyka powinny się otworzyć bo to jest tylko mechanizm do otwierania i zamykania drzwi kierowcy,(centralny ma za zadanie otwierać i zamykać resztę),chyba,że zamek jest uszkodzony,wtedy nie otworzy,a zamknąć pomimo wszystko może się dać.Tak ma np Ford można zamknąć każdym pasującym(nie wiem jak w tych najnowszych)kluczykiem,ale pomimo oryginalnego nie otworzyć,bo zamek wypracowane zapadki w zamku ma.A i jak coś to lepiej wstrzyknąć trochę jakiegoś oleju do zamka,może pomoże.

czy akumulator jest dobry,czy niema go wcale drzwi kierowcy z kluczyka powinny się otworzyć bo to jest tylko mechanizm do otwierania i zamykania drzwi kierowcy,(centralny ma za zadanie otwierać i zamykać resztę),chyba,że zamek jest uszkodzony,wtedy nie otworzy,a zamknąć pomimo wszystko może się dać.Tak ma np Ford można zamknąć każdym pasującym(nie wiem jak w tych najnowszych)kluczykiem,ale pomimo oryginalnego nie otworzyć,bo zamek wypracowane zapadki w zamku ma.

czy akumulator jest dobry,czy niema go wcale drzwi kierowcy z kluczyka powinny się otworzyć bo to jest tylko mechanizm do otwierania i zamykania drzwi kierowcy,(centralny ma za zadanie otwierać i zamykać resztę),chyba,że zamek jest uszkodzony,wtedy nie otworzy,a zamknąć pomimo wszystko może się dać.Tak ma np Ford można zamknąć każdym pasującym(nie wiem jak w tych najnowszych)kluczykiem,ale pomimo oryginalnego nie otworzyć,bo zamek wypracowane zapadki w zamku ma.A i jak coś to lepiej wstrzyknąć trochę jakiegoś oleju do zamka,może pomoże.

Sorki za rypleja,ale coś mi komputer nawywijał

Edytowane przez Jacek

• 4 miesiące temu...
Gość nowak_877

Witam mam podobny problem z centralnym bo niekiedy zamyka i otwiera wszystkie  drzwi a niekiedy tylko kierowcy. Tez po otwarciu drzwi nie zapala sie kontrolka na zegarach ale tylko gdy otwieram drzwi kierowcy na innych działa. Światełko na podsufitce tez się nie zapala i tu już tak jest przy każdych drzwiach. A stało to się wszystko wtedy jak chciałem podłączyć dodatkowe podświetlenie pod lampkę na suficie , ze włączać  się ono będzie gdy się otworzy drzwi, zwarłem wtedy dwa kable które idą z lewej strony na słupku przy przedniej szybie. Czy wiecie co mam zrobić dodam ze bezpieczniki są cale, a możne to jakiś przekaźnik ?gdzie mam szukać?  

• 1 miesiąc temu...

skoro zrobiłeś zwarcie na przewodach i nie świeci się lampka w podsufitce,to musi być bezpiecznik(po to są)aby zabezpieczyć obwód,dziwne by było,aby bezpiecznik był cały,a przekaźnik spaliło.Masz dwie skrzynki bezpieczników,w kabinie i pod maską,sprawdź wszystkie,bo nie wiem,czy nie są powiązane zasilaniem.