Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Rozrząd czy sprzęgło jednokierunkowe alternatora?

Gość Javier Torello

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Javier Torello

Witam,

Kupiłem niedawno Almerę. W poniedziałek mam dostać części, do planowanej wymiany: tarcz + klocków, rozrządu pełnego, oleju, filtrów itd.

Jednak wczoraj z okolic rozrządu zaczął się wydobywać niepokojący dźwięk, którego wcześniej nie było.

Martwi mnie tylko czy to rozrząd i jego wymiana pomoże - czy też może jest to problem z tą rolką wystającą z alternatora (to chyba sprzęgło jednokierunkowe alternatora?). Gdy pojawił się ten dźwięk i zajrzałem pod maskę, pod rozrządem na zderzaku zauważyłem cienką, metalową obręcz, która wygląda jakby odkruszyła się właśnie od tej rolki.

Nagrałem filmik, na którym słychać dźwięk i widać tą odpadniętą obręcz... Prośba o spojrzenie bardziej fachowym okiem ;)

Czy myślicie, że to tylko rozrząd i jego wymiana pomoże?

Czy w takim stanie mogę spokojnie dojechać do warsztatu, na zaplanowaną wymianę części?

Czy może jednak lepiej nie ryzykować? :(

Link do filmu:

Hmm, jeszcze jedna kwestia. Mianowicie w piątek robiłem w autku serwis klimy + ozonowanie.

Z tego co przeczytałem tutaj:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/14414-lozysko-klimatyzacji-glosne-huczenie/

i słychać np. tutaj:

wynika, że powodem takiego huczenia może być również łożysko sprężarki klimatyzacji.

Co ciekawe huczenie zaczęło się kilka kilometrów po wyjechaniu z warsztatu, który robił mi serwis klimy.

Początkowo nie łączyłem tych dwóch zdarzeń, ale...

Myślicie, że w trakcie serwisu mogli coś spierniczyć?

Gość mirekg9

Rozrząd jest w obudowie, więc na pewno to nie wypadło z jego środka. Trzeba zdjąć pasek z arternatora i posłuchać jak wtedy pracuje.

mirek ma racje trzeba pasek zdjąć ale odgłos okropny kiedyś w a4 miałem coś podobnego ale było to łożysko alternatora.

Gość mirekg9

Gdy odpisywałem wczoraj, to nie było jeszcze drugiego filmiku. Więc teraz dodam, że trzeba zdejmować oba paski pojedyńczo aby stwierdzić na którym jest większy hałas. Czy na alternatorze, czy na sprężarce.

w serwisie chyba nic nie robili ze sprezarką wiec mało prawdopodobne aby coś zepsuli może po prostu przypadek.

To koło alternatora. Przerabiałem to u siebie, to częsta usterka w tym modelu . Możesz jechac puki się całkowicie nie zatrze i tak całe do wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...