Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Jak się dostać do oświetlenia panelu nawiewu

Gość robertgtbg

Rekomendowane odpowiedzi

Gość robertgtbg

Padło oświetlenie nawiewu, lewa i prawa strona, Nissan almera tino 2002, 1,8 n16.

Odkręcam śrubki: od kirownicy lewa na dole, mały schowek-środek- dwie, śiągam osłonę panelu i coś dalej trzyma, jest coś z prawej strony? od schowka? Wiem, że muszę je wyjąć od środka, chyba przez schowek?

Możr ktoś już przerabiał temat.

Pozdrawiam

mam zwykłą almere n16
i wymieniałem tam żarówki od nawiewu

jeżeli jest ta sama konsola to mogę napisać co i jak:)

u mnie to wygląda tak

dsc1127.jpg

mam zwykłą almere n16

i wymieniałem tam żarówki od nawiewu

jeżeli jest ta sama konsola to mogę napisać co i jak:)

u mnie to wygląda tak

dsc1127.jpg

Szukałem podpowiedzi jak wymienić żarówki oświetlenia konsoli. Natrafiłem na temat. Mam taką konsolę proszę opisz jak ją zdemontować.

u mnie jest półeczka u góry (taka bez przykrywki)

image.jpg

1. demontujesz tą górną półeczkę z nawiewami [6C] (pociągasz ją poziomo do siebie) ona jest na zatrzaskach (czy czymś takim) lekko to idzie. uważaj na kabel od awaryjnych, bo jak za daleko pociągniesz to możesz urwać. ja kabla nie odłączałem od awaryjnych - obróciłem i położyłem to wyżej

2. demontujesz ten niższy plastik [7D] co ma haczyk na zakupy. też go do siebie, poziomo ciągniesz i odchodzi. łapiesz dwoma rękami na jego końcu.

3. odkręcasz 4 śrubki mocujące radio i półeczkę pod pokrętłami [8]. 2 skrajne na górze i 2 skrajne na dole. będziesz widział. jak by dalej nie chciało odejść to jeszcze są pośrodku 2 śrubki, ale ich chyba nie trzeba odkręcać.

4. wyciągasz radio i tą półeczkę [8], radio nie musi być odpinane od kabli, ale dla wygody własnej można to uczynić. u mnie jest oryginalne Nissanowe radio zabezpieczone na kod. po odłączeniu musiałbym go na nowo wpisać. ja nie odpinałem radia - udało mi się go odłożyć na bok i wisiało na kablach

5. ja miałem przepaloną żarówkę od pokrętła regulacji 'gdzie ma wiać' (lewe pokrętło).
zlokalizowałem żarówkę - znajduje się u góry tego modułu nawiewu [9]
włożyłem mały śrubokręcik, obróciłem taką białą oprawkę z żarówką i wyciągnąłem ją

idzie tam taka wredna żarówka - z długimi drucikami (ze 3cm ma) wredna dlatego że ciężko mi było ją dostać w sklepie, a jak się trafiła to 5 zł kosztowała
na żarówkach są takie silikonowe, kolorowe gumki. przekładasz je na nowe żaróweczki

jeżeli nie będziesz mógł ich wyciągnąć bez rozkręcania to tam jest chyba 4 śrubki, będziesz widział które odkręcić żeby wyjąć ten moduł [9] z pokrętłami, ale będziesz musiał jeszcze odczepić linkę i kabelki - żeby tego uniknąć ja nie odkręcałem.

6. składasz w odwrotnej kolejności

uważaj co by Ci śrubki nie upadły gdzieś pod plastiki na dole, bo będziesz miał więcej rozbierania.

Witam

Widzę kolego, że masz Tino, a piszesz w dziale Almery !!!.

Gdybyś pisał tam gdzie trzeba, ale nawet nie trzeba pisać, tylko wystarczy wejść w dział Tino, skorzystać z wyszukiwarki i mamy coś takiego http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/69352-przepalone-oswietlenie-deski-rozdzielczej-oraz-wskaznikow-nawiewu/ a w poscie #3, jest napisane jak się dostać do żaróweczek, oraz jakie żaróweczki pasują.

Pozdrowionka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...