Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Luzy w klockach tylnych

Gość cyc323
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z klockami w mojej primerce p12 1.8 kombi 2002r.

Klocki tylne strasznie mocno stukają o jarzma. wymieniłem klocki na nowe, jest to samo. Zmieniłem też jarzma na nowe i dalej to samo. Podobno wystepują jakieś blaszki pod klocki które zapobiegają luzom. Czy ktoś się z tym spotkał kiedyś ? z przodu wszystko okej ale z tyłu klocki dostaja takiego rezonansu ze słychać z daleka jak stukają np przy najeżdżaniu na studzienke czy inne nierówności.

Dodam, że przy hamowaniu tego luzu nie ma.

Czy ktoś ma np zdjęcia tych blaszek, lub sklep gdzie mozna to zakupić ?

Przewertowałem juz całe google i znalazłem tylko zestawy montazowe na przód z blaszkami oraz na tył , z tym że na tył to są 2 druciki które mam założone. Blaszek nie znalazłem ....

Pomocy !! bo słuch już na skraju wytrzymałości ... :(

na moich klockach akurat nie ma tych blaszek a kupiłem nowe niedawno kilka tygodni temu .. poza tym mechanik powiedział mi że nawet gdyby były to zacisk nie ma do czego tych blaszek zamocować

Jak widzisz na fotkach jeden klocek jest bez a drugi z blaszką ten z drucikiem montuje się na tłoczku.

Jesli jestes smakoszem piwa to wykorzystaj puszke po wypicu zawartosci, bierzesz nozyczki i wycinasz sobie blaszki na wglebienie na klocki w jarzmie zacisku, sposob montazu klockow z drucikim podal kolega wyzej, tak wiec mozna wypic piwo i nie sluchac stuku klockow tylko muzyki z radia, powodzenia

Edytowane przez voyager1956

Podalem Ci kolego praktyczna rade w formie troche humorystycznej ale praktycznej , chcesz to skorzystasz nie chcesz to twoj problem

Edytowane przez voyager1956

przednie są ok. kupiłem nowe klocki boscha z blaszkami i drucikami. załozyłem u mechanika i dalej to samo. klocek lata do góry i do dołu. już nie mam sił ...

przednie chyba też mają blaszki

Tylko jako naklejke w celu ??? albo odprowadzania ciepła albo nie klejenia się do tłoczka nie pamiętam po co ta blaszka??

przednie są ok. kupiłem nowe klocki boscha z blaszkami i drucikami. załozyłem u mechanika i dalej to samo. klocek lata do góry i do dołu. już nie mam sił ...

To nie mam pojęcia??? Jeśli klocek jest założony na tłoczek to siedzi i się trzyma. chyba, że miałeś jakąś modyfikację jarzma w celu dopasowania aktualnie posiadających wiekszych klocków.

ogolnie to mam wstawione inne jarzma. kupiłem uzywane bo myslałem ze wlasnie moze co s z nimi nie tak że przez nie klocek ma luz. ale i w tych starych co zmieniłem i w tych co kupiłem luz jest identyczny. pod jedne i drugi wkładałem 3 rodzaje klocków i dalej jest to samo. Czy to moze byc taki pechowy zbieg okolicznosci ze w kazdych klockach jest ten sam luz? nie wydaje mi sie raczej. Chyba ze mam i jedno i drugie jarzmo złe ale mierzylismy szczelinomierzem i jest identycznie w jednym i drugim. Byłem u kilku mechaników i nie wiedzą ...

Edytowane przez cyc323

A powiedz mi kolego, czy w jarzmach posiadasz takie blaszki właśnie. W miejscu gdzie montowany jest w jarzmie klocek, u góry i u dołu mają być blaszki które ustalają klocek hamulcowy. Może brak tych blaszek powoduje takie rzeczy.

Możesz zrobić zdjęcie jarzma i wrzucić tu na forum...? Najlepiej zdjęcie bez klocków.

Na zdjęciu widać blaszki, których - jak przypuszczam - u Ciebie brak...

jarzmo-primera-p12.jpg

na przednich jarzmach mam takie blaszki owszem. natomiast na tylnych nie mam. Z tego co wiem takich blaszek z tyłu nie ma do primery p12. Pytałem w mechaników, serwisach i nawet w salonie nissana i powiedzieli że sa tylko takie druciki do zacisku, a blaszki wystepuja tylko z przodu. poniżej zdjęcie mojego jarzma

http://www37.zippyshare.com/v/72716707/file.html

Chyba że te przednie blaszki będą pasować na tył. Ale z przodu i z tyłu sa inne klocki więc pewnie nie będą pasować

Edytowane przez cyc323

• 3 tygodnie później...