Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

350z Cut-out własnej roboty, kto robił ?

driver_kaskader
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy wszyscy wiedzą co to cut-out ale to jest coś w rodzaju elektrycznej przepustnicy miedzy wydechem końcowym a katalizatorem i powoduje zmiane dźwieku silnika. Robił ktoś coś takiego do swojej z-ki ?  W pl wgl nie widze sklepu który by coś takiego miał a w USA to kosztuje około 330$ wiec spora kasa jak za głupi silniczek który nie jest raczej ciezko wspawać. Da sie zaadaptować przepustnice z jakiegoś auta i tak zrobić zeby przyciskiem sie otwierała i zamykała ?

Zapytam z ciekawości, chodzi o możliwość regulowania głośności wydechu (dźwięku) z kabiny? :)

P.S. Bodajże Akrapovic oferuje coś takiego jako opcje przy zamawianiu całego układu. :D

Edytowane przez boberek91

tak z kabiny ustawiasz czy ma być otwarty wydech tzn pomija koncowy tłumik czy tez nie i w trase jak znalazł ;)

często gęsto przepalają się te urządzenia z tego co czytałem no i mądrze trzeba to zainstalować aby nie spadły osiągi

założył bym zaraz za łączeniem koncowego tłumika ale nie wiem jak zrobić to z przepustnicy zeby cały cas silnicze trzymał ją otwartą. Na forum jeepa przypomniało mi sie ze robią tez ręcznie sterowane tzn motylkowa śruba zamiast silniczka :whistle:

Mi się wastegaty otwierają gdy mocno cisnę więc niby coś podobnego.

I muszę powiedzieć że zaczyna się armagedon wtedy i ludzie zjeżdżają na przystanki autobusowe ze strachu :)

• 6 miesięcy temu...

hehehe ty masz turbo ? Jak miałem wranglera i ściągnąłem cały wydech od kolektora to też zjeżdżali bo nie wiedzieli co ich bierze :D

Odgrzebię troche, dalej sie w ten weekend bawimy z 350z i czas coś zrobić z wydechem, wpadłem na pomysł żeby ten cut out był trwały to może zamiast przepustnicy zastosować zawór kulowy 2" lub 2.5" o taki : 

http://allegro.pl/zawor-kulowy-2-x-2-gw-i3911625979.html

Tylko sie nie śmiać, wiem że mogą sie stopić teflonowe uszczelniacze ale to chyba nie bedzie przeszkadzało, wydaje sie byc dobre bo jedną wajchą szybko zamyka i otwiera wydech potem można by zastosować siłownik np od centralnego zamka. Co myślicie  ? 

Jeszcze coś takiego by pasowało 

http://allegro.pl/przepustnica-hamulca-silnikow-100mm-115mm-okazja-i3932180416.html

Edytowane przez driver_kaskader

Juz tłumacze, co tydzien robię 2x trase 150km i na trasie jednak lecąć 160km/h jest to bardzo uciążliwe jak tak buczy wtedy bym to zamykał a jak przychodzi weekend to na jazde po mieście otwierać bo robi szał  :)

Nigdy nie przerobie w zadnej mojej maszynie wydechu żeby tylko był głosniejszy ale nie dał więcej mocy.

Miałem Yamahe Raptora 700  wydech seria i tak był głośny,Bombardier Canam 800 seria i też był glośny inni przerabiali żeby było jeszcze głośniej żeby podczas jazdy straszyć ludzi??Dziwne jak dla mnie.

ja tam popieram kolegę, nie mniej ja bym dał na stałe mega głośny, a sobie gdyby mi to przeszkadzało aż tak jak Tobie, to bym zabierał z domu zatyczki do uszu i po problemie 

Można zrobić tak jak w BMW E36 328, zwykła przepustnica taka jak od gazu zamontowana w jednej końcowce układu wydechowego sterowana aktoatorem - takim samym jak w instalacjach turbo.

Jak się daje do deski to będzie się otwierała a przy spokojnej jeździe na podciśnieniach będzie zamknieta :)

ja tam popieram kolegę, nie mniej ja bym dał na stałe mega głośny, a sobie gdyby mi to przeszkadzało aż tak jak Tobie, to bym zabierał z domu zatyczki do uszu i po problemie 

Panowie niebiescy wsadza ci te zatyczki gdzie trzeba i zabiorą dowodzik.

Edytowane przez jakub350

I tu jesteś kolego w błędzie :)

Jak miałem v8 zrobioną na pełnym przelocie policja podczas kontroli (kontrole miałem za wszystko, brak blachy, brak naklejki na szybie, wystające koła poza obrys, wydech, klatka, kubły z szelkami itd itp) zabrała mi dowód. Ok pojechałem na stacje diagnostyczną, moje auto normalnie przeszło przegląd (usunąłem w/w usterki) i koleś podbił mi papier :) Przy następnej kontroli (znów w/w usterki :D ) pokazałem policjantowi papier ze stacji diagnostycznej i się odjebał :D

Poza tym sorry, ale Wrocław to jedno z gorszych miast jeżeli o to chodzi, a kontrole miałem raz na parę miesięcy ^^ a jeździłem tym autem na co dzień i w pół roku najebałem prawie 9k kilometrów.

Bydle nie wiem czy widziałeś film jaki wrzuciłem na poczatku tematu. Chodzi o to że jezdzisz po mieście to mozesz otworzyc wydech wiadomo + 10 do lansu itd. Ale seryjny wydech w 350z jest bardzo cichy prawie nie słychac go. Dlatego jadąc w trase wolał bym go zamknąc niż męczyć sie przez 2 godziny słuchajac buczenia, pobuczec można własnie na krótką mete ze świateł do świateł policja i tak kciuk w góre wystawia jak widzi 350z :) Miałem cały wydech przelotowy w poprzednim 4.7 V8

niesamowity efekt dawało policja sie nigdy nei przyczepiała. 

Tu masz film który obrazuje to o co mi chodzi, nawet porsche seryjnie montuje takie wydechy w cayene. 

Sorry ziom ale i tak nie potrafie pojac takiego rozumowania zeby 'buczec dla lasnu'. Dla lansu to moze zalozyc 20 calowe wiaderka i zrobic air ride. Dodam tylko ze dobrze zrobiony wydech bedzie dawal fajne efekty dzwiekowe w jezdzie na codzien po miescie na wyzszych obrotach i nie bedzie meczacy w trasie.

Dla lansu to moze zalozyc 20 calowe wiaderka i zrobic air ride.

a dla trzeciego to nie będzie lans...można trzeć wahaczem dla lansu to czemu nie buczeć?

rozwiązanie z przepustnicą fajne, stosowane w duzej ilości modelw tj. m3/amg itd.

Edytowane przez hot_rider