Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem ze stacyjką, blokada kierownicy nie działa

xbeer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. Kupiłem ostatnio żonie Micre używaną z 2006 roku. Niestety juz na starcie nie dziala w stacyjce blokada kierownicy. Przy wyjmowaniu kluczyka poprostu nie slychac tego charakterystycznego klinikniecia po ktorym mozna przekrecic kierownice i ona sie zablokuje. Niema czegos takiego tak wiec domyslam sie ze to przez problem w stacyjce nie blokuje sie kierownica. Czy mogę to jakos sam naprawic czy jest to wiekszy problem przy ktorym musze wynienic cala stacyjke i nie oplaca sie tym zajmowac aktualnie bo przeciez nie jest to nie wiadomo jaki problem a nissana micre chyba nie kradną zbyt czesto?

z gory dziekuje z pomoc i informacje.

• 2 tygodnie później...

Ogólnie, wszelkie uszkodzenia stacyjki, mogą się skończyć źle. Znane są przypadki, że przez uszkodzoną stacyjkę, kierownica zablokowała się w czasie jazdy i doszło do wypadku.

Ja bym rozebrał plastiki od kolumny kierownicy, wymontował stacyjkę (może się okazać że trzeba rozwiercić śruby) i wtedy to sprawdzić. Jeśli mechanizm blokady kierownicy się rozsypał, usunąłbym wszystkie jego elementy i założył tą samą stacyjkę. Blokada kierownicy nie jest jakąś Bóg wie jaką metodą na zabezpieczenie samochodu przed kradzieżą, jak to powyżej argumentujesz. Wolałbym nie mieć w ogóle blokady kierownicy, niż mieć taką co nie działa, bo jak pisałem wcześniej - może jej coś odbić podczas jazdy i nieszczęście gotowe.

Na złodzieja, polecam prosty układ, zbudowany na trzech przekaźnikach po 3 PLN za sztukę i ukrytym przełączniku gdzieś w kabinie pojazdu. Odcinasz pompę paliwa i po zawodach. Najskuteczniejsze są zawsze najprostsze zabezpieczenia.

• 2 tygodnie później...

o kurcze to faktycznie niezla lipa, muszę to ogarnąć - ja pewnie sam sie do tego nie zabiore bo jeszcze cos rozwale ale moze wiesz gdzie mozna to naprawic w warszaiwe?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...