Gość Leśny Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam,Wszystkich mam problem z moją Almerą N15 1,4 16v. Czasami nie zawsze auto mi przerywa i szarpie przy 2500 tyś obr.Zrobiłem auto diagnozę i wyszedł błąd 12 wyczyściłem zabrudzony czujnik masy powietrza,błąd z kasowałem.I było super,do dzisiaj znowu czasami przerywa błąd się pojawił.Zauważyłem że jak go gazuje jak przerywa to spaliny cofają się przez przepustnice i zgaśnie.I pomyślałem czy katalizator się nie zapchał,ale czy w tym przypadku też bym miał ten błąd.Jak sprawdzić czy czujnik jest sprawny? Dodam że świece i filtr powietrza jest nowy.Proszę o pomoc.Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Musisz poszukać na forum, bo było podane mierzenie i parametry, oraz jakie piny podłączasz do pomiaru miernikiem za 15 zł z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leśny Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Dzięki będe szukał Witam problem rozwiązany w moim przypadku był to lużny przewód od pina w czujniku.Wszyscy piszą że czujnik jest nie rozbieralny.A to nie jest prawda. Czujnik rozebrałem ostrożnie podważając nożem,jest on wklejony na biały sylikon(trzeba to robić powoli i delikatnie).Otwieramy ostrożnie przechylając na stronę wtyczki.Ja wyciąłem te delikatne połączenie między płytką a pinami.Wszystko jest zalane taką lepką galaretą którą trzeba usunąć do lutowania.Zrobiłem wszystkie nowe(trzy piny) lutowanie lutownicą stacjonarną-było ciężko bo trzeba było lutować wysoką tęperaturą .Po zamontowaniu czujnika z kasowanie błędu 12, Almera się odrodziła koniec z szarpaniem.Po powrocie zrobiłem diagnozę 55 zero błędów.Kilka stówek zostało w kieszeni.Zapomniałem zrobić zdjęć .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.