Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N-15] Czujnik masy przepływającego powietrza

Gość Leśny

Rekomendowane odpowiedzi

strona główna dział zrób to sam ,..

wpinasz się pod przepłyke miernikiem i masę na aku i sprawdzasz napięcia

znajdziesz też tam diagnostykę na kabelek ,,

szukaj do przepływki będą zasilanie 12v masa ....i sygnał wyjściowy ..

od 1.2 -1.7 V(To jest przykład ) na 2000 rpm jakś wartość i liniowo ma wzrastać ze wzrostem obrotów

Dziękuje za odpowiedz.Właśnie zrobiłem pomiar wyszło 1.62 i po dodaniu gazu wzrasta do 2.3 ale jak zaczyna przerywać to gwałtownie spada do ok 0.9V.Czy może coś nie stykać w wtyczce bo podczas mierzenia jak manipulowałem przy wtyczce to gasł.

Dziękuje za odpowiedz.Właśnie zrobiłem pomiar wyszło 1.62 i po dodaniu gazu wzrasta do 2.3 ale jak zaczyna przerywać to gwałtownie spada do ok 0.9V.Czy może coś nie stykać w wtyczce bo podczas mierzenia jak manipulowałem przy wtyczce to gasł.

A jak myślicie czy mogę mieć zapchany katalizator bo jak go przegazuje to dzwoni mi w katalizatorze pod autem.

A jak myślicie czy mogę mieć zapchany katalizator bo jak go przegazuje to dzwoni mi w katalizatorze pod autem.

Podłączam się do pytania, mnie również na benzynie choć lekko ..ale na gazie strzela przy z schodzeniu z obrotów i chodzi jak rasowe WRC! heh :dribble:

jakie  filtry powietrza

przepływka w Ga nie wiem dokładnie jakie ma mieć wartości ale myślę żę mają liniowo wzrastać !!!

Sucharski wymień filtr --nie masz przypadkiem stożka ?

Niee nie szefie, nigdy stożka! Nie wiem na ile to poprawia osiągi auta i czy wogole to i tak nigdy go nie założe.. Choć takiego juz kupiłem a właściciel na dobra sprawe nie wiedział dlaczemu to my sądziliśmy z kumplem, że to najzwyczajniej przepalony tłumik.. Ale jak do tej pory zagadka pozostaje niewyjaśniona:P Nagram wam kiedyś filmik, bo obcina dobra z tego wydechu :devil:

Witam problem rozwiązany :D w moim przypadku był to lużny przewód od pina w czujniku.Wszyscy piszą że czujnik jest nie rozbieralny.A  to nie jest prawda. Czujnik rozebrałem ostrożnie podważając nożem,jest on wklejony na biały sylikon(trzeba to robić powoli i delikatnie).Otwieramy ostrożnie przechylając na stronę wtyczki.Ja wyciąłem te delikatne połączenie między płytką a pinami.Wszystko jest zalane taką lepką galaretą którą trzeba usunąć do lutowania.Zrobiłem wszystkie nowe(trzy piny) lutowanie lutownicą stacjonarną-było ciężko bo trzeba było lutować wysoką tęperaturą .Po zamontowaniu czujnika z kasowanie błędu 12, Almera się odrodziła koniec z szarpaniem.Po powrocie zrobiłem diagnozę 55 zero błędów.Kilka stówek zostało w kieszeni.Zapomniałem zrobić zdjęć :unsure:.Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...