Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] dusi się, przerywa

Gość Z33
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów i Koleżanki,

Problemy zaczęły się po powrocie z wakacji na parkingu. Autko stało 2 tygodnie pod gołym niebem, poza tym jak jeszcze jechałem na parking złapała mnie potworna ulewa, ale dojechałem.

Po dwóch tygodniach auto nie odpaliło, akumulator był ok, rozrusznik też. Niestety (nie wiedząc że nie można, ja też nie wiedziałem) właściciele parkingu chcąc pomóc wzięli mi auto na hol i próbowali odpalić "na popych" - oczywiście nie wyszło.

Mechanik wymienił cewkę zapłonowa i aparat Halla, świece i kable - auto zapaliło ale w czasie jazdy jakby się dusi, przerywa ale nie gaśnie, a czasami po zapaleniu wskazówka obrotów (obroty w sumie też) skacze bardzo gwałtownie od 500 do 100, po chwili się uspokaja.

Co może być z moim autkiem ? Mechanik mi powiedział że trzeba sprawdzać co nie działa po kolei (tzn. wymieniać części) ale jakoś tak nie mam ochoty wymieniać potencjalnie dobrych części.

Sam niestety słabo się znam na autach i mechanik może mi wcisnąć każdy kit, może ktoś z Was pomoże ?

Przebieg : 115 000 km

Pozdrawiam

Z33

Ja bym Ci radzil zmienic mechanika. Moze Ci wcisnac wszystkie mozliwe kity. Jak przekrecisz zaplon slychac pompe paliwowa?

Edytowane przez Smok_DW

Kolego radziłbym zrobić auto diagnozę na zworkę.Na początek zobaczysz czy komputer sygnalizuje jakieś błędy.Tego mechanika o którym piszesz już nie odwiedzaj.pozdrawiam jak co to pisz będziemy myśleć. :nissan2:

Ja bym Ci radzil zmienic mechanika. Moze Ci wcisnac wszystkie mozliwe kity. Jak przekrecisz zaplon slychac pompe paliwowa?

Tak, słychać pompę. Właśnie miałem wymieniany filtr paliwa ale bez zmian.

Właciwie to źle to opisałem, auto nie "dusi się, przerywa", tylko szarpie w czasie jazdy.

Podobny problem mialem jak mi sie pompa przypowietrzyla odpalala i obroty wachaly sie miedzy 500rpm a 700rpm. Tylko ze pompa nie przypowietrzy sie jak jest caly czas zanurzona w paliwie

diagnoza w N15 niewiele pomoże,tam a w aucie wyjmiesz połowę elektronicznych części a błędu nadal nie będzie ;)

kolega dobrze ci podpowiadał zebys zrobił autodiagnostyke za pomocą zworki.Minuta roboty a mozna zaoszczedzic sporo kasy

Niestety ale nie wiem o czym kolega pisze :-) Nie znam się zbytnio na autach.

jak byś miał chęci i chciałbyś naprawdę sam coś poradzić.Wystarczy na forum wpisać auto diagnoza na zworkę i wszystko jasne.Bez urazy to potrafi zrobić każdy.

• 1 miesiąc temu...

okazało się że to aparat zapłonowy... chociarz część będzie dopiero w poniedziałek i wtedy będę wiedział na 100%.

na szczęście z rozrządem wszystko ok :)

okazało się że to nie aparat zapłonowy :) cewka wymieniona, aparat zapłonowy wymieniony, aparat halla wymieniony i autko nadal szarpie.

ma ktoś jakiś pomysł, bo mechanikowi się już chyba skończyły...