Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Radio CD -ERROR

Romek1007
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z oryginalnym radiem, a dokładnie z cd, mianowicie: wkładam płyte, na panelu jest napisane cd in. Następnie po jakiś 10 sekundach wyrzuca płyte z powiadomieniem cd error. Jak to naprawić? Moze jest to jakiś problem z laserem.
Pozdrawiam

Edytowane przez Romek1007

Miałem podobny problem, z tym że ja u siebie nie posiadam zmieniarki.

Tak samo wyskakiwał mi błąd "CD-ERROR", poszedłem więc za radą kolegów i wyczyściłem laser wacikiem, pomogło w znacznym stopniu choć czasem jeszcze się zbuntuje i nie chce grać wywalając błąd ale to raczej rzadko.

Odnośnie nagrywania płyt, zawsze zamykaj sesje po nagraniu płytki, ponoć ma to jakieś znaczenie.

Powodzenia.

• Upvote 1

tzn. może źle się wyraziłem, nie mam jako takiej zmieniarki, tylko mi chodzi o radio, które mam w almerze, w którym jest CD...

a co do tej rady to zobacze, może zadziała...

tylko nie czyść lasera wacikiem nasączonym jakimś srodkiem typu alkochol,raczej suchym,bo na oczku od lasera jest powłoka której nie można uszkodzić.

tylko nie czyść lasera wacikiem nasączonym jakimś srodkiem typu alkochol,raczej suchym,bo na oczku od lasera jest powłoka której nie można uszkodzić.

coś tam czyściłem wacikiem, niestety brak efektów...nie wiem co to jest. Płyty CD wrzucam oryginalne...

Może mechanizm już siadł i laser nie śledzi dobrze. Optyka to nie wszystko.

A propos zmieniarek - czy fabryczne zmieniarki z N16 / V10 też są już tak "rozklekotane" ?

Bo można za uczciwą kasę kupić i mieć święty spokój..

możesz jeszcze pokombinować,aby oczyścić prowadnice lasera,jak uda się,że przyjmie płytę,to daj na ostatni utwór,a potem na pierwszy i tak parę razy,może pomoże.Miałem tak kiedyś w wierzy,brud na prowadnicach lasera ograniczał płynność ruchu i wyłączał CD.

• Upvote 1

możesz jeszcze pokombinować,aby oczyścić prowadnice lasera,jak uda się,że przyjmie płytę,to daj na ostatni utwór,a potem na pierwszy i tak parę razy,może pomoże.Miałem tak kiedyś w wierzy,brud na prowadnicach lasera ograniczał płynność ruchu i wyłączał CD.

Tylko, że jest tylko komunikat CD IN, dodatkowo nic nie ma, ani numeru piosenek by zrobic to co napisałeś

kurde,nie miałem radia z CD w aucie,więc i problem,jak by obcy,ale starałem się pomóc,bo podobnie miałem w Wierzy,w domu.Może ktoś z kolegów na Forum miał podobne problemy i coś podpowie?

• Upvote 1

Miałem taki problem i skończyło się wymianą radia - oczywiście jest to pozbycie się problemu a nie jego eliminacja;) wsadzalem nieoryginalne później.

ja też wymieniłem radio-kaseta na inne,bo oryginalne samo się podgłaśniało na maxa.nie próbowałem naprawiać,bo nie  opłacalne.Kupiłem wcześniej używane(takie same,jak to uszkodzone)ale okazało się,że nie dość,że potrzeba kod(xxxx)to jeszcze do ASO muszę pojechać i przypisać radio do samochodu,bo przez NATS przechodzi.Za używkę 30pln,a za przypisanie w ASO 120pln,a w okolicy Wawy nie znalazłem żadnego warsztatu który,mógłby to komputerem ogarnąć.Na finał kupiłem ramkę,wiązkę przelotową,akurat do Blaupunkta,bo takie radyjko miałem, i poza tym,że pilot w kierownicy nie działa,to reszta hula jak trzeba.

[...] poza tym,że pilot w kierownicy nie działa,to reszta hula jak trzeba.

Też rozważałem wymianę, ale brak pilota na kierownicy jest dla mnie nieakceptowalny.