Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przekładka silnika almerka 2003 1.5

michal2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

kolega ma Almerke z 2003 roku 1,5 w benzynie musiał wymienić serduszko bo pękł blok silnika po dachowaniu i były dwie dziury jak pieść mechanicy kupili mu drugi silniczek założyli miało być po problemie nie stety silniczek nie chce zapalić po odpięciu czujnika wału z tyłu silnika na dole silniczek odpala ale ma muła i takie tam. Został kupiony nowy czujniczek ale to nie pomogło, przełożono głowice z tamtego silnika i coś jeszcze rzekomo jakieś blaszki. Moje pytanie brzmi czy w tej almerze była dwa różne silniki które pozornie wyglądają tak samo jeden do numeru xxx a drugi od numeru xxx+1 ?

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi bo mechaniole z okolicy chyba wszyscy już mieli te autko i nie dają sobie rady;/;/ chciałbym mu jakoś pomóc

Tak byly dwa, do 2002 1.5 90KM od 2003 1.5 98KM z inaczej sterowanymi zmiennymi fazami itp

Nie pasują zamiennie.

Jeśli masz silnik 1.5 98 PS to w serwisówce jest błąd jeśli chodzi o ustawienie rozrządu - auto nie odpala na wpiętym czujniku położenia wału.

Musisz dorwać auto z oryginalnie ustawionym rozrządem, albo kogoś mądrego, kto ustawi rozrząd jak trzeba.

Jeśli wcześniej miałeś 98 PS a teraz 90 PS z górą od 98 PS to raczej to powinno śmigać - dół silnika jest ten sam, tylko głowica inna ( którą z resztą przełożyliście )

Pozdrawiam

Jaki błąd ustawienia rozrządu? Ustawia się na kołki i na znaki i nie ma możliwości żeby źle ustawić. A kolega nic nie pisze o zmianach czy naprawach rozrządu.. 

Różnica polega też na umiejscowieniu czujnika położenia wałka rozrządu. W tym 98km jest od strony skrzyni. 

Swoją drogą dziwne, bo moje auto po odpięciu którego kolwiek czujnika położenia nie odpalało.

A ustawiałeś kiedyś rozrząd w 98km wersji ?

W sumie masz rację, w 90 km czujnik jest po lewej stronie od łańcucha, a w 98 km z tyłu bloku  blisko skrzyni. Te różnice mogą robić "syf" 

No tak, zdjąłem jeden założyłem drugi. Nie da rady, żeby coś przestawić bo zawory oprą się o tłok.

witam

kolega dał znać że jakiś ala specjalista wgrał mu nową mapę wtrysku i autko zmądrzało nie znam szczegółów jedyny problem na jaki narzeka to niby ciężko wchodzące biegi ale to w sobotę się zobaczy morze mechaniole źle podciągnęli linkę od sprzęgła

dzięki za pomoc

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...