tmiod Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Postanowiłem wymienić cała klapę bagaznika i mam kilka pytań. 1. Jak rozdzielić przewody elektryczne - idą w gumowym wezyku z lewej strony. Czy jest jakaś kostka (gdzie), czy trzeba przeciac? 2. Moja almera jest z 2000, a znalazłem klapę z 2006 z jakimś napisem SE - czy to się nada? 3. Myślałem o szybkiej wymianie - po drodze z wakacji mam szrot gdzie mają klapę - ile czasu może zająć wymiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Tino nie miało znacznych zmian na zewnątrz, więc klapa będzie pasowała. Co do podłączeń, u mnie akurat idą wiązki po obu stronach. Tutaj Ci nie podpowiem, ale przypuszczam że będzie trzeba pojedyńczo odłączać przewody od odbiorników /światło STOP, oświetlenie tablicy, silniczek wycieraczki, wężyk od spryskiwacza/ i wyciągać z klapy. Odnośnie czasu, to nie ma nic na szybko. Na klapie jest osłona plastiowa która jest na spinki, więc łatwo jest je wyłamać, jak i ramki wokół szyby. Nie wiem czy chcesz kupować kompletną - "nowa" może mieć kamerkę w blendie, która nie będzie Ci pasowała. Nie wiadomo w jakim stanie masz silniczek a jaki będzie w "nowej" Co do przewodów to myślę, że najprędzej będą wiedzieli na szrotach. To przecież oni najczęściej demontują klapy, więc powinni Ci podpowiedzieć, gdybyś zadzwonił na pierwszy lepszy szrot znaleziony na Alle..... Nie wiem ile osób będzie w aucie, bo jeśli dwie, to klapę śmiało możesz wrzucić do środka. Edytowane 26 Lipca 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmiod Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź. Chce zmienić całość łącznie z szybą i wycieraczką. U mnie wycieraczka zdechla już rok temu i mam rdze przy szybie oraz na dole przy zamku. Klapy nie zabiore bo jadą 4 osoby i bagaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tinodino Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Chciałbym podpiąć się pod wątek. Mirek pisałeś o plastikowej osłonie tylnej klapy i spinkach. Planuje wymienić lub „zregenerować” klamkę w tylnej klapie i muszę się tam dostać. Aktualnie udało mi się odkręcić śruby z zewnątrz, odczepić "wnękę" na palce i odpiąć czerwone spinki. Nie mogę poradzić sobie z „chyba” trzema ostatnimi zaczepami umocowanymi dość daleko od krawędzi szarej osłony. Czy ktoś ma pomysł jak się tam dostać i jak odczepić te zaczepy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Witam. Jest trochę późno gdy to piszę, ale to co pamiętam, to powinna być taka kolejność; - zdejmujesz górną ramkę-osłonę światła STOP - ciągniesz do siebie, - zdejmujesz boczne ramki - na górze /pod górną zdemontowaną ramką/ chyba powinien być jakiś kołek-spinka, potem ciągniesz ramkę w stronę środka samochodu czyli w stronę półki. Tam są metalowe klipsy. Jak zdemontujesz to będziesz wiedział jak to wygląda, - osłona klapy - gdy pisałeś o śrubach, to chyba mialeś na myśli również plastikowe spinki na śrubokręt krzyżakowy. Po ich wykręceniu wyjmujesz również ich drugą część-zewnętrzną, która jest rozpierana wewnątrz /przy ich montarzu już nie musisz używać śrubokręta tylko wciskasz palcem/. Czerwonych lub pomarańczowych spinek powinieneś mieć chyba 5 sztuk /jedna nad zamkiem i po dwie po bokach/. Na tyle to co piszesz, to tam masz również metalowe klipsy one będą trzymały mocniej niż te plastikowe. Ale tutaj UWAGA!!! gdy patrzysz na tę osłonę przy podniesionej klapie to klipsy są na równej poziomej lini tuż przy końcu osłony /podziel osłonę na tzry równe części - i tam będą te trzy klipsy lecz pamiętaj że za drugim klipsem od prawo /może na środku osłony lub trochę w lewo/ jest plastikowy zaczep-klips-haczyk i tutaj nie możesz osłony ciągnąć na siłę do siebie, bo możesz urwać ten zaczep. Więc gdy masz już zdemontowane spinki, to włóż rękę do środka i próbuj pchać osłonę w dół aż puszczą klipsy a następnie postaraj się opuścić osłonę w dół tak jakbyś otwierał drzwiczki na zawiasie. Jak nie uda się ręką od wewnątrz, to próbuj odciągać od góry tzn. przy końcu tam gdzie to trzyma, lecz pamiętaj od której strony jest jeden a od której dwa klipsy. To tyle co pamiętam. Życzę powodzenia i mało stresu przy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tinodino Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Mirek, dziękuję za odpowiedź - jak tylko będę miał jakieś wyniki dam zanć. Pozdrawiam wakacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigma3 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Witam Panowie napiszcie proszę jakie amortyzatory podejdą do klapy bo już na moje przyszedł czas. Jakiś zamiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Ponieważ mieszkam w Łodzi, to podjechałem do hurtowni motoryzacyjnej w moim mieście http://www.4cars.pl/samochodowe/NISSAN,ALMERA,ALMERA_TINO_V10,2003,10656,Nadwozie,Amortyzator_klapy_maski,Amortyzator_tylnej_klapy,0.php#top i tam zakupiłem jakieś około 20 zł. Na tej stronce masz firmy i zamienniki, bo jak widać nie z każdej firmy mają na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigma3 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Dzięki Mirek za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Dzięki Mirek za pomoc! Po to tutaj dla siebie jesteśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi