Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

silnik potrafi się raz zadławić, po czym wpada w tryb awaryjny i traci moc

Gość tiOOm3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Około miesiąc temu kupiłem Navare .3.0 dci v6 z 2006 r. i w zasadzie od samego początku pojawia się u mnie ten sam problem. Mianowicie co kilkaset kilometrów przy różnej prędkości i w różnych zakresach obrotów silnik potrafi się raz zadławić, po czym wpada w tryb awaryjny i traci moc. Muszę się zatrzymać, a po ponownym uruchomieniu samochodu wszystko jest ok i do następnej takiej awarii jeździ idealnie.

Podczas gdy błąd się pojawia, komputer zgłasza błąd zaworu EGR.

Nie jest to moim zdaniem prawdą ponieważ to komputer steruje zaworem, a zawór nie oddaje żadnych sygnałów do komputera. Skąd więc komputer może wiedzieć o awarii. Poza tym sam zawór został sprawdzony i jest sprawny.

Znajmy polecił sprawdzić przepływomierz i dziś za to właśnie się zabieram, ale mam pytanie czy ktoś spotkał się z czymś takim ? Ewentualnie czym to może być spowodowane.

Pytanie 2 

Po zdjęciu filtra powietrza zobaczyłem że wisi za nim luzem mały przewód. 

Od czego to może być ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam i dziękuję 

post-71520-0-92160400-1375092182_thumb.jpg

post-71520-0-16101000-1375092197_thumb.jpg

2006 rok i silnik 3.0 Dci V6 silniki V6 weszły do produkcji chyba trochę później 

Ten przewód a w zasadzie wężyk jest odpowietrzeniem i nie ma być nigdzie podłączony . U mnie zwisa w dół obok przekładni kierowniczej.

Nie zamyka się czasami zawór EGR i się dławi. Przy dodaniu gazu powinien się zamknąć . Komputer bierze dane ze składu spalin - sonda lambda.

Najlepiej go zaślep blaszką za 5 zł i po problemie.

O ile mnie pamięć nie myli, to Navara z silnikiem 3.0 V6 pojawiła się po ostatnim faceliftingu, czyli w 2010 roku.

No możliwe, ciekawe czy i ewentualnie ile przeróbek wymaga taka przekładka. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...