Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Łancuch zrobiony, pierścienie też ale problemy dalej

danie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wymieniłem łańcuch podobno na dobry TSUBAKI  w międzyczasie zostały wymienione pierścienie oraz zrobiona głowica.

Przez ok 2000 km cieszyłem się  - słownie   zero zużycia oleju  a po wymianie  wcześniejszej łańucha   wszysko super.

Nie szarpie , równa praca silnika , brak nieustających błędów czujnika wału.  I znowy się zaczeło :  błędy czujnika, długi rozruch silnika, czasami szarpanie podczas jazdy.

Nie wiem co mam dalej robić  . Na łańcuchu przejechałem ok 12 t km   po remoncie pierścieni i głowicy  2 t km.

Mechanik mówi że winne jest prawdopodobnie  jakieś koło do zmiennych faz rozrząu  (tych dwóch trybów nie wymieniałem)  ale czy na pewno, ?

Ratunku kupe wydanej kasy i dalej problemy. Czy może to znowy łańcuch?

Napinacz rozrządu był nowy ? Może to on zdechł...

Jedyna opcja sprawdzić wg. serwisówki zużycie łańcucha.

UStawić rozrzą na znaki i sprawdzić długość określonej liczby ogniw. JAk jest w normie, to gdzie indziej lezy problem.

nie napisałeś jaki masz silnik w Alce,więc nie wiadomo w jaki sposób możemy Ci na forum podpowiedzieć co kolwiek

Witam

1.5   98 km

• 3 tygodnie później...

wiam posiadam Almere 1.6 1999 rok n15 benzyna + gaz, wczoraj wymienilem uszczelke pod pokrywą zaworów auto jezdzilo dobrze , nastepnego dnia o 12 jechalem na wymiene swiec i kabli zaplonowych na NGK podczas jazdy przy predkosci 100 km/h zauważylem w lusterku ogromna chmure niebieskiego dymu z rury wydechowej, po przejechaniu ok 900m dym zniknął, na luzie autko pracowlo dymu nie bylo nastapila wymiana kabli , swiec  filtra oleju i oleju Valvoline auto odpalam dymu nie ma . Wracajac z warsztau do domu po jakimś 1km auto znowu zaczelo dymic przy przyspieszaniu i to mega chmura. odam ze ok 1,5 roku temu by generalny remont silnika bo poprzedniemu wlascicielowi tez zaczeło dymić i zjadlo duzo oleju wiec zrobił remont: wymiana pierscieni uszczelniaczy, zawory, glowica zrobiona więce nie wiem z jakiego powodu zaczelo to teraz dziać sie u mnie? auta nie katuje normalna spokojna jazda.

Bardzo prosze o pomoc i pomysly . Pozdrawiam

Witam

1.5   98 km

Kolega zobowiązał sie pomóc

Napinacz rozrządu był nowy ? Może to on zdechł...

Jedyna opcja sprawdzić wg. serwisówki zużycie łańcucha.

UStawić rozrzą na znaki i sprawdzić długość określonej liczby ogniw. JAk jest w normie, to gdzie indziej lezy problem.

Przecież wymieniał łańcuch. A tak nawiasem to będziesz super chłop jak podpowiesz jeszcze jak pomierzyć długość ogniw. Bo takie rzeczy to pewnie tylko w serwisie można pomierzyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...