Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11 1.8 LPG] Problem z obrotami. Falujące

Krypton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od ponad tygodnia mam problem ze swoją P11. Zaczęło się tydzień temu, gdy w drodze do pracy gdy przed zakrętem zgasł mi samochód przy zwalnianiu. I potem cały czas gasnął na niskich obrotach. Żeby móc go sholować musiałem go mieć włączonego i trzymać cały czas na obrotach 1500-2000 żeby można było chociaż skręcać bo bez tego to się raczej nie możliwe( przydatne wspomaganie :)) Zaholowałem samochód do warsztatu gdzie pracuje brat wiec raczej zaufanego... Powiedzieli mi że silniczek krokowy do wymiany. Nowego nie dało się nigdzie znaleźć wiec kupiłem na allegro używany z silnika ponoć o przebiegu ok 100tys. km.  za 120 zł... Po wymianie jednak to samo, tzn trochę lepiej bo już nie gasł nawet na wolnych obrotach lecz tylko gdy musiał schodzić z wysokich obrotów do niskich to gasł.

Po tym wszystkich działo się również tak że obroty mi sobie same skakały między 1500-2000, lecz tylko czasami, jak sobie silnik wymyślił tak zrobił...

Pojechałem wiec na "zaawansowaną stacje diagnostyczną" do warsztatu gdzie zwykle naprawiają auta marki BMW, Mercedes i to zwykle to powyżej 150tys zł... Wiec można przypuszczać że wiedzą trochę o technologi...

Właściciel zakładu sam osobiście próbował zdiagnozować co się dzieje, odłączając przepływke, krokowy, czujnik położenia przepustnicy. I ciągle obroty falowały i były albo za niskiego czyli ok 500 lub za wysokie ponad 1000. Więc wymyślił że gdzieś musi silnik dostawać "lewe" powietrze. Polewał kolektor dolotowy wodą, i zauważył że gdy poleje i woda delikatnie uszczelni to tak jakby obroty się stabilizowały.... 

Więc kupiłem nową uszczelkę pod kolektor dolotowy, niestety nie znalazłem nigdzie nowej uszczelki między przepustnice a kolektor, wiec użyłem starej oraz silikonu wysokotemperaturowego.... Wszystko ładnie poskręcaliśmy każdy wąż w swoje miejsce został solidnie opaską przymocowany ale nic to nie dało. 

Kolega brata zaproponował żeby wymyć w benzynie silniczek krokowy. wymyliśmy no i na chwile to pomogło. Faktycznie, obroty sie ustabilizowały i były w granicy 750-800 wiec standardowo. 

niestety następnego dnia wszystko wróciło do stanu przed wymianą uszczelek itd....

Każdy mechanik którego pytałem nie ma pojęcia co to może być... 

Miał może ktoś z was coś takiego lub ma pomysł jak to naprawić??

Dodam że przepływomierz wymieniłem 2 tyg temu kupując za 850 zł z firmy BOSCH. Z numerami takimi samymi jak poprzedni oryginalny przepływomierz.

Wszystko to dzieje się mi zarówno na gazie jak i na benzynie, wiec wątpię żeby to instalacja paliwowa była problemem.

Dołączam linki do filmów które udało mi się nakręcić, żeby zobrazować co się dzieje...

Na tym filmie sam daje gaz i puszczam całkowicie pedał gazu, a obroty zostają na 1 tys.

http://www.youtube.com/watch?v=WcIfOdcEw2U

Na drugim filmie nawet nie dotykam pedału gazu, silnik sam sobą steruje xd

http://www.youtube.com/watch?v=y2MSZfhI9LU

Mam nadzieję ze ktoś z was mi jakoś pomoże. Bo ja już na prawdę nie wiem co mam z tym moim nissankiem począć...

Podsumowując:

-silnik nie schodzi poniżej 1000 obr.

-czasami sam od siebie skacze od 1500-2000

-czasami w ogóle bawi się obrotami jak mu się podoba, i zwykle to jest na luzie lub sprzęgle silnik po prostu wariuje.

-czasami nie chce nawet odpalić, dopiero jak dam lekki gaz to odpali. Albo schodzi gdzieś do 500 obrótów i faluje trochę w góre i trochę w dół...

Kolega brata zaproponował żeby wymyć w benzynie silniczek krokowy. wymyliśmy no i na chwile to pomogło. Faktycznie, obroty sie ustabilizowały i były w granicy 750-800 wiec standardowo. 

Robiłem wymywanie silniczka u mojego brata też QG18DE + sekwencja i tez pomogło na jeden dzień . Podmieniliśmy od kumpla cykał jak zegarek więc kupiliśmy nowy i spokój , myśle że niektórych się po prostu nie da uratować . Pozdrawiam

PS takie wałki są dlatego że przywiesza się w różnych pozycjach .

Tak, ale nie umiem nigdzie dostać nowego.... Od początku chciałem dostać nowy silniczek krokowy, ale nikt go nie umiał zamówić. A wole nie pytać w serwisie nissana ile będą chcieli za oryginał....

Zagadaj do Counterox - on ma części do sprzedania od 1.8 to załatwisz od niego używke

Gwarancja jest. Tyle że silnik działa, uruchomiłem silnik z wyciągniętym silniczkiem i pracował, lepiej niż mój stary... A co do tego linku z intercarsu to tak jak mówiłem, w 2 sklepach mi powiedzieli że nie mają...A w tym linku nie ma ceny, ani nic w stylu zamów czy coś. Może ja nie ogarniam ale mi się wydaje że towar jest nie dostępny po prostu.

a z zakręconą butlą jeździłeś?? ale nie 5min tylko choć cąły dzień 

A co miało by to zmienić?

Skoro dzieje mi się to na gazie jak i na benzynie....

Więc tak. Dlatego że już każdy mechanik rozkładał ręce postanowiłem pojechać do elektryka w ustroniu. 

Cieszy się ponoć bardzo dobrą opinią wiec postanowiłem spróbować. Po 2h czekania, 10 minutach sprawdzania tak właściwie co się dzieje i usłyszałem żebym przyjechał we wrześniu i zostawił samochód na kilka dni, dlatego że pan Macura chce sobie to na spokojnie obejżeć, sprawdzić na zimnym lub ciepłym silniku, ponieważ jest nazwana przez samego właściciela "mina" i to może być coś głębiej "schowane".

Tak wiec muszę miesiąc do pracy teraz jeździć bo urlop mi się kończy. 

Chyba że macie jeszcze jakieś propozycje. Może mieszka ktoś blisko bielska-białej , Cieszyna lub Skoczowa i ma ten sam silnik, bo chciałbym podłączyć innym silniczek krokowy, żeby być na 100% pewny że to nie jest wina zakupionego używanego....

Z góry dziękuje za każdą pomocną odpowiedź:)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...