Mateuszz Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 chce pozbyć się sensoru deszczu żeby działała zwykła czasówka czy ktoś już praktykował coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Sensor deszczu działa tylko gdy manipulator jest w trybie AUTO. Dalej tylko czasówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszz Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 no nie bardzo gdyz po auto masz juz tryb stały pózniej szybki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 ja mam zrobione tak. w trybie auto reguluję czułość czujnika tzn. im dalej tym szybciej reaguje na słabo padający deszcz. efekt jest taki że na najkrótszym czasie wycieraczki praktycznie zmywają zaraz jak tylko cos upadnie na szybę. tryb wolny jest zależny od potencjometra czasowego ale tą funkcję zrobili mi goście w ASO przez Consulta. Nie wiem na jakiej zasadzie działa ten czujnik deszczu bo jeśli to tylko dioda fotooptyczna to wystarczy zewrzeć jej styki i wtedy czujnik nie bedzie aktywny a sygnał będzie przekazywany od razu do układu czasowego. Ale z tym może być problem bo o ile dobrze pamiętam ten sam układ steruje trybem auto świateł i przekazuje dane do CAN'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.