Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Złe wskazania komputera o spalaniu chwilwym

Gość Qszi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem odnośnie komputera pokładowego  otóż pokazuje mi dziwne spalanie ok. 60-100l 

Obojętne czy jeżdżę na benzynie czy na gazie.

Gdzie mam szukać problemu ? od czego zacząć?

Pozostałe wskazania są dobre no może jeszcze ile km zrobię na tym paliwie co mam w baku ale to pewnie jest związane z tym spalaniem

Z góry dzięki za pomoc ;)

Hej,

skoro masz gaz, to jadąc na gazie zawsze będzie źle podawał spalanie. U mnie też pokazuje koło 90l. Mam stary typ instalacji i przez to komp głupieje, ale wiem że np. w Lagunie ojca który ma dość nową sekwencję przekłamanie już nie jest tak duże. Także tutaj nie ma się co martwić, bo nic z tym po prostu nie zrobisz - albo mniej, albo więcej, ale oszukiwał będzie zawsze.

Natomiast jadąc na benzynie powinien podawać już poprawne spalanie (u mnie podaje). Podejrzewam że winny jest komputer gazowy który jakoś miesza w komputerze benzyny. Zacząłbym więc od wizyty u gazownika - najprędzej on coś poradzi.

hmm P11 przed liftem nie miała spalania chwilowego tylko średnie na 100km moja pokazuje 8.8 niewazne czy gaz czy benzyna a gazu i tak 10L bierze gaz sekwencja brc i mam ciezka noge mój rekord to 7.2 PB tyle ile na kompie  i 8.5 gazu ale to po emerycku  :)

No tak palłem gafe... faktycznie średnie spalanie pokazuje.

O dziwo w poprzedniej primerze w tej samej generacji LPG pokazywało na benzynie i na gazie w miarę realne wskazanie (na gazie 1-1,5l mniej pokazywał)

A tu własnie czy benzyna czy gaz pokazuje po 70l albo i więcej... nie wiem czy od tego jest jakiś czujnik czy coś w tym stylu.

Może i ten sterownik od LPG coś przekłamuje spróbuje go w ogóle może odłączyć od instalacji i zobaczymy co będzie mi w tedy pokazywał na benzynie.

Ja jak moim maleństwem na benzynie śmigam  to pokazuje przy spokojnej jezdzie 6,5 do 7,5 ale jak pociskam to i 13,14 też pokaże i tak spali .

Jak smigam na gazie lekką nogą to pokazuje 7,8 do 8,9 i faktycznie spali więcej gazu o te 1,5 do 2 litrów ale mniej więcej pokazuje realnie i już wyczułem .

Dziwi mnie wskazanie kompa które pokazuje 70 i więcej no masakra jakaś myślę że komp żle odczytuje jakiś bardzo rozkalibrowany czujnik , dodam  że śmigam na Polskim KME diego G3 i jak do tej pory żadnej awarii  mam w rodzinie {tą którą znam } 5 aut zagazowanych właśnie na KME i zero problemów

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...