CeglA Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Witam, Swoją pierwszą zimę moja Ztka przestała w garażu, jednak w tym sezonie chcę ją użytkować również w mroźne dni, do czego zaczynam sie powoli przygotowywać Przez całe lato szukałem używanych orginalnych 18tek od 370Z, jednak ich znalezienie w rozsądnym stanie graniczy z cudem. Możecie polecić jakieś felgi na zimę? Chciałbym aby miały parametry jak fabryczne 18tki, czyli rozmiar 18x8 ET +43 oraz 18/9 ET +15. Dość cięzko coś takiego znależć. Będe wdzięczny za doradzenie Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 a z 350 nie podejda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberek91 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie wiem, czy z tyłu nie będzie potrzebny dystans? Rays ma ET ok. 30, a do tego jest węższy (8,5" zamiast 9"). Najlepiej by było przymierzyć i wtedy miałbyś 100% pewność. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez boberek91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Z felgami od 350Z byłoby za dużo kombinowania. Zacząłem sie zastanawiać czy nie założyć zimówiek na moje seryjne 19tki. Na największy śnieg i tak mam drugie auto. Problem jest w jedynie w szerokości felg 19 calowych. Na zimę opony na pewno muszą być węższe. Orientujecie sie czy na felge o szerokości 10 cali wejdzie opona 245/40/19, a na felgę o szerokości 9 cali opona 225/45/19 ? Troche szerokie te felki jak na taki rozmiar. Pozdrawiam, Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez CeglA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 da sie naciagnac, bedzie stance look:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawell31 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) na zime to bez sensu profil opony nie bedzie pracował. i sie obniży. można też kupić jakieś fajne tansze kółka na zimę np enkei rota... Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez pawell31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 A macie jakieś doświadczenia z szerokimi oponami w zimie? Chyba skończy się na tym,że założe zimówki w orginalnym rozmiarze jak opony letnie, czyli przód 245, tył 275, tylko obawiam się czy na tak szerokich oponach da się w zime w ogóle jeździć. Nawet na zimówkach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamil208 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 W sniegu o wysokości wiekszej niż 5cm nie da się normalnie jeżdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SEB370Z Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Witam, Swoją pierwszą zimę moja Ztka przestała w garażu, jednak w tym sezonie chcę ją użytkować również w mroźne dni, do czego zaczynam sie powoli przygotowywać Przez całe lato szukałem używanych orginalnych 18tek od 370Z, jednak ich znalezienie w rozsądnym stanie graniczy z cudem. Możecie polecić jakieś felgi na zimę? Chciałbym aby miały parametry jak fabryczne 18tki, czyli rozmiar 18x8 ET +43 oraz 18/9 ET +15. Dość cięzko coś takiego znależć. Będe wdzięczny za doradzenie Pozdrawiam, witam! też mam problem z felgami do zetki, nie wiem czy podejdą -ale gość na allegro ma ENKEI 18 CHCĘ JE KUPIĆ JEŚLI SIĘ POTWIERDZI ŻE BĘDĄ MI PASOWAĆ-nówki 4 szt 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Ja finalnie kupiłem orginalne 18 od 370z w strasznym stanie wizualnym za rozsądne pieniądze. Dostać jakiekolwiek orginalne używane felgi w tym rozmiarze w Polsce do 370z graniczny z cudem. Po renowacji są jak nowe. Teraz tylko pytanie czy ten samochód w zimę będzie w ogóle jeździł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi79 Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Nie wiem jak 370z, ale ja moim 350z raczej w zimę się nie ruszam nigdzie no chyba ze czysto na drodze . Ruszyć gdziekolwiek na Śliskim to walka mimo zimowek (: Edytowane 8 Października 2013 przez tomi79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawell31 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Chyba po 500hp macie w tych skorupach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlynarz86 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Eee tam przesadzacie, 2 zimy przejeździłem 350z na 18 calowych felgach z oponami w stockowym rozmiarze (Michelin Alpin A4) i zamierzam przejeździć 3 zimę. Zetki używałem w tym czasie do codziennych dojazdów do pracy. W ruchu miejskim nie zauważyłem żadnych trudności. Czasem jest problem na zaśnieżonym parkingu, bo łatwo się zakopać, ale jak już ruszysz to pojedziesz Na przyszłe wakacje zamierzam kupić 370z i też planuję używać auta potem zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Hej ja swoja Zetke kupiłem na początku grudnia i zrobiłem kupę kilometrów do końca stycznia w więc w największe sniegi... Autkiem jak najbardziej da się jeździć ale z rozsądkiem i dużym marginesem bezpieczeństwa jeśli tylko coś popruszy albo mróz złapie w wilgotne dni. Jak pokazywali Mazowieckie w wiadomościach akurat jechałem z warszawy i praktycznie bez przygazówki postawiło mnie 3 razy bokiem (lewo prawo lewo) ale udało się wyciągnąć na prostą i uniknąć prostowania blach To było kompletnie z zaskoczenia ale obstawiam że trafiłem na zalodzony kawałek i wiele autek by na tym odcinku popłynęło: Podsumowanie zimy dla mnie to: Konfiguracja: Felgi: fabryczne 18" Opony: Continental WinterSport (nowe) ESP: Zawsze włączone Zdarzenia letnie złe opony: 1 x zakopanie się w śniegu (a raczej brak możliwości wyjechania) jeszcze na letnich zjechanych do zera oponach (i naprawdę były slicki ) ale dojechałem do wymiany opon i kilka rundek. Zrobiłem też rundkę WAW -> GDA jak sypał mokry snieg ale na autostradzie była walka z autem na pełnym napięciu (pisze aby pokazać że się da i nie jest tak źle jak się z rozsądkiem jedzie) maks 60km/h lub 80 jak bylo czarno. Zarzucało nawet przy zmianie pasa ruchu jak opony wpadały na białe linie... Zdarzenia nowe zimówki: 1 x zarzucenie przy wyprzedzaniu na mokrej nawierzchni i zimnych oponach przy wjeździe na autostradę. Nie ciekawe ale i nie strasznie niebezpiecznie. Wydaje mi się że moja wina i za mocno docisnąłem i popłynął. 1 x zarzucenie na krajowej 7 bez ostrzeżenia, dużo strachu prawie rów (a raczej banda z usypanego śniegu) przy około 80km/h. Do tej pory się zastanawiam co to było 1 x zakopanie na glinianej mokrej nawierzchni, auto wypychane po raz drugi aby mogło się w ogóle ruszyć. Powód - twardy lód pod warstwa wody i gliny... Wnioski: Tak więc moim zdanie da sie ale z głową i rozsądkiem: * unikanie ruszania ze śniegu, mokrej gliny, lodu itp bo będzie trzeba pchać. * zakup maty antypoślizgowej i trzymanie jej w bagażniku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blade Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Witam, nie zakładam nowego tematu a wznowię tutaj. Planuję przygotowania do sezonu zimowego. Muszę kupić felgi na zimę wraz z oponami. Zdaje się iż opon zimowych o rozmiarach ori letnich nie znajdę (19 cali 245/275). Zastanawiam się nad felgami w rozmiarze 18". Czy takie jak podane tu w temacie na początku wątku ( 18tki, rozmiar 18x8 ET +43 oraz 18/9 ET +15.) podejdą bez problemu? Tarcze i zaciski nie będą "szorować"? Planuję w miarę szybko, zanim sezon się zacznie, dokonać zakupu. bez felg nie dobiorę opon i odwrotnie Jeśli felgi 18", to jaki profil opony? aby nie obcierał nadkola? Furka 370z model z 2014r. Pytam gdyż w specyfikacji na stornie nissana nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bydle Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Zawsze wszystko zalezy od budowy felgi, swoja droga zima to powinno sie modzic auta a nie jezdzic nimi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chudy23 Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Zawsze wszystko zalezy od budowy felgi, swoja droga zima to powinno sie modzic auta a nie jezdzic nimi Ja zeszłą zimę objeździłem na letnich, ale wyjeżdżałem tylko jak nie było śniegu a zimy teraz mamy takie że śnieg jest 2 tygodnie. Też rok temu szukałem zimówek na oryginalne 18" ale na 2 tygodnie wydawać 4k za opony to trochę szkoda. Jak masz drugie auto na zimę to Nissana trzymaj pod pierzyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bydle Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ja w zime bede go garazowac chyba ze bedzie taka zima jak ostatnio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlynarz86 Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ja przejeździłem 370z ostatnią zimę na 18 calowych felgach Nissana. Założyłem zimówki w stockowym rozmiarze, które mi zostały po sprzedaży 350z. Wszystko pasowało bez problemu, nic nie trze. Rozmiary opon jakie zamontować masz na naklejce po prawej albo lewej stronie na progu po otwarciu drzwi. Jak jeździ się 370z w zimę? Bardzo dobrze, szczególnie po zaśnieżonych parkingach bez ESP. Szczególnie polecam slalom między latarniami bokiem na takim parkingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek370 Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Blade, ja do swojego 370 dokładnie tak samo, szukam właśnie jakiś ładnych 18" na zimę. Opony mam prawie nowe - 245/45/18 z mojego poprzedniego G35X'a przypasowywałem już do 370 ten rozmiar i jest ok, wszystko pasuje. Z tego powodu, że opony mam takie same na przód i tył szukam felg tej samej szerokości na obie osie. W zimę i tak się nie poszaleje więc 245 na tyle mi wystarczy Standardowo w tych aftermarketach co widuję jest et 40, więc na przód podejdzie a na tył pewnie dystanse. Zainteresowały mnie te felgi: http://alucenter.eu/pl/p/380-ADVAN-FELGI-18-5x1143-CZARNE-HONDA-MAZDA-6/15870 Z wyglądu mi pasują, cena bardzo fajna. Ktoś może zna tą firmę (alucenter), bo nie wiem czy jak zamówie to nie spodziewać się jakiegoś chińczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masir Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Polecam na zimę felgi z 350Z: http://olx.pl/oferta/felgi-nissan-350z-18-infiniti-honda-mazda-hyundai-CID5-IDbioJR.html?action=show&id=166924699 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi