Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klimatyzacja

radolfo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem almery n 16 2000r. 1.8b.

Auto nie posiada klimatyzacji, a chciałbym ja założyc. Moje pytanie brzmi, czy ktoś z forumowiczów zakładał klime do auta, które fabrycznie jej nie posiadało?Jak to wygląda kosztowo i czy w ogóle opłaca się to zrobić? 

Pomysł ciekawy, kosztowo Ci nie odpowiem (ale dokładam się do pytania). Montaż może być troszkę... skomplikowany? Wydaje mi się że w aucie będziesz musiał wymienić całą deskę (lub zdobyć sam panel klimy) a przy silniku tak: o ile są gniazda do montażu to jeszcze ale jak nie ma to... No chyba że chcesz to komuś zlecić :devil:

Ja zakładałem do P10. Jak kupisz wszystkie oryginalne graty to montaż zajmuje jakieś pół dnia.

Koszt to około 800zł (do P10 jakieś 5 lat temu). Najpierw zobacz czy masz pociągniętą instalację do klimy.

Sam bym raczej tego nie zakładał, trochę laikiem jestem w tym temacie. Czy ktoś bym mógł wypisać wszystkie części potrzebne do montażu klimy w tym modelu, zorientował bym się wtedy ile graty by kosztowały.

Kompresor, podstawa pod kompresor, chłodnica, osuszacz, parownik, rurki, panel sterowania obudowa do parownika. Napisz jeszcze czy masz N16 przed czy po lifcie

Aha czyli sterowanie nawiewem to gałkologia :D Dużo upraszcza.

Napisz skąd jesteś, jak z Wrocławia i okolic to mogę Ci założyć.

Edytowane przez Janusz_lublin

Kurde szkoda, założenie klimy to nie jest nic skomplikowanego. Choć u ciebie trzeba zdemontować konsoletę całą, ale to nie zajmuje dużo czasu. Dlaczego trzeba ją zdemontować? Bo nagrzewnica wody jest umieszczona w jednym opakowaniu razem z parownikiem klimy.

Przed liftem

I tu "czarno na białym" widać /jak jak u każdego "nowego" na forum/, że nie zapoznałeś się z tym tematem -http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/88228-dlaczego-warto-uzupelnic-profil/

A tym wszystkim-czyli danymi, na pewno byś ułatwił i byś miał mnogo info.

Edytowane przez mirekg9

• 2 miesiące temu...

Miałem okazję zakładać kilkukrotnie klimę do aut japońskich (niestety do nissana nie)  Z doświadczenia wiem, że te auta są przygotowane do montażu klimy w ASO Cały układ przychodził w dużych kartonach, było tam wszystko, każda śrubka nakrętka a nawet naklejka. Tak zamontowanej klimy nie był w stanie odróżnić w zasadzie nikt tzn czy zrobiła to fabryka czy ASO.

Wygladało to tak, auto wychodząc z fabryki miało przygotowane otwoty w bloku silnika, karoserii, konsoli, dywaniki były ponacinane wystarczyło wypchnąć kawałki tapicerki, w ścianie grodziowej były zaslepki otworów do rurek a instalacja elektryczna była przygotowana na wpięcie kostek i klawisza.

W twoim aucie prawdopodobnie jest identycznie, więc musisz kupić kpl klimę najlepiej od osoby która zajmuje się sprzedażą części do nissana, daje to wiekszą szansę na otrzymanie kpl zestawu do montażu, zestaw musi być konkretnie do tego typu silnika i rozcnika modelowego!!!!! 

Mozna też kombinować i zrobić klimę samemu, nie jest to trudne ale zajmuje duuuuuuuuuuuużo czasu  :icecream:

Proponuję zdjąć delikatnie zaslepkę środkową w której powinien być klawisz AC, powinna tam być kostka lub zablokowany przycisk, tak można sprawdzić czy panel jest przygotowany do klimy.

Edytowane przez robertbydzia