Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Komplet osłon silnika 2.0 16V

Fazzi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

w związku z tym, że jestem nowym użytkownikiem forum przywitam się na wstępie. Mój pierwszy post dotyczy kompletu dolnych osłon silnika w primerze P12 z silnikiem 2.0 16V z 2006 roku. Ponieważ pod silnikiem brakuje mi prawdopodobnie jednej osłony miałbym prośbę o zdjęcia rzeczywiste kompletu osłon znajdujących się pod tym silnikiem. Na allegro można oczywiście znaleźć różne osłony ale przed zakupem chciałbym być pewny na 100% że to właśnie ta brakująca osłona.

Fazzi

Przyłączam się do prośby - u mnie brakuje jednej przy samym zderzaku.

Została utracona podczas niemiłej (choć może miłej, jeszcze się okaże) przygody na drodze.

Przygodę opiszę niebawem.

• 1 miesiąc temu...

wracając do tematu, problem rozwiązany

PawelSalata w Primerach z silnikami 2.0 pod zderzakiem nie montowano fabrycznie osłon, montowano je tylko w wersjach z silnikiem 2.2

Właśnie też rozważam tą możliwość, na 100% nie jestem pewien ale prawdopodobnie pasuje. Co do osłon pod silnikiem to tak jak napisałem powyżej, w razie pytań chętnie pomogę

A ja mam takie pytanko jak wygląda zaślepka przy haku holowniczym z przodu w Primerce? 

Pytam tak bo ostatnio miałem awarię, chcę wkręcić haka a tam brak zaślepki i w komorze jeden piach i rdza (niestety poprzedni właściciel pewnie zgubił i o to nie zadbał), skończyło się lawetą, otwór już jest nagwintowany.

--

Pozdrawiam

Kamil

Ale chodzi mi o sam otwór do wkręcania haka czy on jest czymkolwiek zasłoniony? Bo ja po zakupie tam nie miałem nic (podejrzewam że właściciel poprzedni musiał coś zgubić) :)

--

Kamil

Ja właśnie wczoraj wieczorem zajrzałem w ten otwór. Rdza, piach, syf... nie ma szans aby wkręcić tam ten hak.

Od razu wyczyściłem czym się dało ile się dało, zapuściłem na chwilę obecną odrdzewiaczem, mam nadzieję że gwint się uda odratować.

Muszę kupić taką małą szczotkę drucianą jak szczoteczka do zębów, wyczyścić wszystko, później dam tam dużo miedziowego smaru i dorobię zaślepkę, może z korka od wina/szampana albo dobiorę śrubę na taki właśnie gwint, którą da się tam wkręcić kluczem do kół z kompletu fabrycznego, coś na ten wzór. Bardzo źle to pomyślane, że nie ma żadnej zaślepki tam.

wracając do tematu, czy któryś z użytkowników primery z silnikiem 2.0 posiada osłonę dolną pod zderzakiem? chodzi o potwierdzenie czy napewno pasuje, dla jasności

http://allegro.pl/oslona-chlodnicy-dolna-zderzaka-nissan-primera-p12-i3606845420.html

To że nie ma zaślepki tam to czysta głupota... nie rozumiem jak tego nie ma tam być. Radzę sprawdzić od razu, czy ten hak się wkręci bo u mnie to się skończyło lawetą, ponieważ auto miałem w inny mieście niż w tym co mieszkam. Po naprawie auta i dojechaniu do mojej miejscowości, podjechałem do Taty znajomej i mi nagwintował ponownie otwór, wkręcił śrubę nasmarowaną smarem jako zaślepkę i teraz nie będzie obaw o to że znów haka nie wkręcę a będę bulił za lawetę...

Gdyby kogoś interesował gwint to prawy i M16, przeskok 2.

--

Pozdrawiam

Kamil

Edytowane przez Zuzinho7

• 2 tygodnie później...

Zuzinho7

sprawdziłem u siebie i jest to samo, jedynym sposobem na reanimacji jest ponowne przegwintowanie otworu gwintownikiem i tak też zrobiłem, teraz hak wkręca się bez najmniejszego problemu

Niby nic a jednak bardzo ważne, nigdy nie wiadomo kiedy może hak może być potrzebny