Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] 2.0 benzyna/lpg spalanie

hote
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ile wam pali ten silnik miasto/mieszane/trasa? Bo moja nie chce zejść poniżej 12litrów lpg/100km, przy 150-160km/h na autostradzie źre do 16 litrów (pusta).

Ja mam zamontowany KME Nevo z wtryskiwaczem gazu Matrix HS z reduktorem KME Silver. Wynikiem normalnym jest spalanie około 10 l przy jeździe mieszanej. Według mnie nie ma tragedii i ten wynik jest całkiem ok. Pełny zbiornik 45 l wystarcza mi na około 430 km. Myslę że powinieneś jechać na regulację, może to pomoże.

Diego G3, buda kombi bo nie napisałem, 2003 rok, instalka lpg ma niecałe 3 lata. Na regulacji byłem niby wszystko ok - i to u dobrego gazownika. Bak 72 litry (58 wchodzi), starcza na max 450km;/ W trasie nie chciał zejść ponizej 12-tu, a stosowałem wszystkie metody ekonomicznej jazdy (trasa 600km) - poprzedni P11 (ale 1.6) przy takim samym bucie schodził nawet do 7,5 LPG (dlatego kupiłem P12 - cóż...).

Tutaj lepszy wątek historii:))

Silnik wymienialem, pochodzi z fury o małym przebiegu, fakt kupiłem goły więc mam bebechy od starego. Stary mi padł na autostradzie pod Poznaniem gdy sprowadzałem auto:D Zjechałem mając już chyba ze 20KM mocy. Taki "trafiony" zakup od turka. Swoją droga możliwe jest żeby czujnik ciśnienia oleju nie wyświetlał się nawet w momencie gdy tłoki mają już sucho? (wyobraźcie sobie metaliczny dźwięk tartego silnika). Oraz czujnik temperatury nie dawał nic znać? Bo teraz jest to na nowym silniku i obstawiam że było coś trafionego, skoro nie sygnalizowało mi braku oleju - można to jakoś sprawdzić? Bo w sumie szkoda mi nowego...

Komputer: sonda górna niby ok, dolna nie do końca - wywala czasem błąd katalizatora (niska sprawność z sondy- ale może sie zalał olejem ze starego co pluł gdzie miał miejsce tylko?) - nie wiem czy go dłubać czy sondę odsunąć. Zamówiłem na razie nową  górną.

Komp gdy pali 12-13 litrów lpg wyświetla 9,5l/100km.

Edytowane przez hote

ja mam nowa instlke i niestety musze jezdzic do mojego mechanika..... chodzi o gwarancje.....

spalanie 

miasto 13-13,5

trasa 11

pierwsza sona jest lekko przypalona a na drugiej wywala mi błąd czasami, ale go kasuje i jezdze dalej.....

takze narazie tak jezdze....

własnie o to chodzi ze byłem u niego juz 3 razy i powiedział ze nie moze zejsc nizej z mapaa!!!!!!

i tak juz lepeij bo na poczatku palił 15L!!!!!

takze nie wiem....czy jechac do innego czy nie strace gwarancji.....?????

a bład to wyskakuje czasami ... raz na 500-600 km i czasami 2 razy na 50km.... moze to wina mieszanki gazu???

prawdopodobnie masz przelane auto, jak nei chcesz stracić gwarancji, to podłącz się pod OBD i sprawdź jakie sa korekty w aucie 

@MIRAS_85, to nie trzeba być znachorem i siedzieć przy aucie, tylko jak zadajesz takie pytanie, to na pewno nei masz fejsa do podglądu pracy silnika, a bez tego nei odczytasz danych o, których pisałem

@hote, korekty długie i krótkie, odczyt sondy to oddzielna wartość 

Diego G3, buda kombi bo nie napisałem, 2003 rok, instalka lpg ma niecałe 3 lata. Na regulacji byłem niby wszystko ok - i to u dobrego gazownika. Bak 72 litry (58 wchodzi), starcza na max 450km;/ W trasie nie chciał zejść ponizej 12-tu, a stosowałem wszystkie metody ekonomicznej jazdy (trasa 600km) - poprzedni P11 (ale 1.6) przy takim samym bucie schodził nawet do 7,5 LPG (dlatego kupiłem P12 - cóż...).

Tutaj lepszy wątek historii:))

Silnik wymienialem, pochodzi z fury o małym przebiegu, fakt kupiłem goły więc mam bebechy od starego. Stary mi padł na autostradzie pod Poznaniem gdy sprowadzałem auto:D Zjechałem mając już chyba ze 20KM mocy. Taki "trafiony" zakup od turka. Swoją droga możliwe jest żeby czujnik ciśnienia oleju nie wyświetlał się nawet w momencie gdy tłoki mają już sucho? (wyobraźcie sobie metaliczny dźwięk tartego silnika). Oraz czujnik temperatury nie dawał nic znać? Bo teraz jest to na nowym silniku i obstawiam że było coś trafionego, skoro nie sygnalizowało mi braku oleju - można to jakoś sprawdzić? Bo w sumie szkoda mi nowego...

Komputer: sonda górna niby ok, dolna nie do końca - wywala czasem błąd katalizatora (niska sprawność z sondy- ale może sie zalał olejem ze starego co pluł gdzie miał miejsce tylko?) - nie wiem czy go dłubać czy sondę odsunąć. Zamówiłem na razie nową  górną.

Komp gdy pali 12-13 litrów lpg wyświetla 9,5l/100km.

Mam podobną instalację, tylko zbiornik ciut mniejszy bo wchodzi do niego około 44 litry, na początku palił 12 - 13l i za Chiny nie chciał zejść niżej, gaziarz sprawdzał, regulowł i d*pa blada, bez zmian wreszcie sam zacząłem dłubać i okazało się, że gostek założył za słabe wtryski Hana czarne, zmieniłem na czerwone plus do tego kilkukrotna regulacja i zszedłem do 11 litrów, ale od czasu do czasu wyskakiwał check z błedem 171( uboga mieszanka) , trochę mnie to wystraszyło bo silnik coś palić musie jak nie paliwo to zawory, zacząłem sprawdzać sondę (górną) i wtrakcie tego odpadł mi kabelek od wtyku, naprawiłem czorta i autko zaczęło normalne palić w okolicach 10l co przy silniku 1,8 i automatycznej skrzyni biegów uważam za wynik akceptowalny. W trasie wynik praktycznie nie zmienia się szczególnie jak auto załadowane na maksa. Na autostradzie spalanie dochodzi do 12l/100km przy prędkościach 150-160. Dużo tez załeży od jakości gazu, może zmień stację,

powiem wam tak w weekend majowy jechałęm do Bazylei około 900km, zatankowałęm u siebie na Bliskiej i zbiornik osuszyłem po 390 km, zatankowałem na Aralu i zdziwko, autko cos osłabło i gazu starczyło na 340 km, znowu tankowanie tym razem na BP jak mnie pamieć nie myli, dojechałęm do celu, pokreciłęm się trochę na miejscu i gazu wystarczyło na 415km, w drodze powrotnej wyniki powtarzalne na zbiorniku 380-390 km.

Na komputer nie patrz bo pokazuje cuda dalekie od prawdy.

wymieniłem lambda górną, wróciłem z trasy 500km, spalił w jedną 18l/100 (prędkosc 180), w drugą ok 16 lpg (predkosc 140).... masakra.

ale co zauważyłem.. tak jakby chodził non stop na ssaniu - jak stoi nie schodzi poniżej 1,1k obrotów, jak sie jedzie i pusci gaz:

- jak jest na biegu na sprzegle to trzyma 1,5k obrotów

- jak sie zdejmie z biegu trzyma 1,1 k obrotów - chyba, że wczesniej był na biegu bez gazowania to dalej trzyma 1,5k obrotów... dziwne.

• 5 miesięcy temu...

Auto wyprodukowane do jazdy na benz. powinno jeździć na benz. :-) Jak kogoś nie stać na lanie do baku to niech kupi Micrę :-)

Auto wyprodukowane do jazdy na benz. powinno jeździć na benz. :-) Jak kogoś nie stać na lanie do baku to niech kupi Micrę :-)

Genialna odpowiedź i sugestia pomocy w temacie...

• Upvote 1

Zwłaszcza że wielu producentów montuje instalacje LPG fabrycznie. I co - myślisz że są tam inne silniki?

Aleś zasunął snobem. Przepraszajcie bogatych, żeście biedni są ludzie.

P12 to moje pierwsze auto bez LPG. I co mam z tego powodu - bluzgać 80% użytkowników P12 z silnikami 1,8 i 2,0...?

Niektórzy to naprawdę jak nie ludzie się zachowują.

Zwłaszcza że wielu producentów montuje instalacje LPG fabrycznie. I co - myślisz że są tam inne silniki?

Aleś zasunął snobem. Przepraszajcie bogatych, żeście biedni są ludzie.

P12 to moje pierwsze auto bez LPG. I co mam z tego powodu - bluzgać 80% użytkowników P12 z silnikami 1,8 i 2,0...?

Niektórzy to naprawdę jak nie ludzie się zachowują.

ja jestem biedny ubogi dziad z lpg i jak tankuje to zawsze do pełna w przeciwieństwie do wielu "only PB"  tankujacych za .... 10 -20 zł ;)

Witam. Mam P12 z 2L silnikiem i spalanie ksztaltuje sie w miescie do 12 litrow gazu a na trasie jak jade normalnie bez szalenstw schodze do 10. Jak juz jej pocisne to znow wychodzi 11,5 - 12,5 l. Silnik praktycznie mam po kapie bo wymienialem pierscienie,panewki,robilem rowniez glowice kpl. wszystkie zawory,uszczelniacze. Przed remontem spalanie ksztaltowalo sie w granicach 14 litrow.

Pozdrawiam klubowiczow :)

z tego co widze wychodzi jedno tyle gazu potrzebuje poprostu ten motor.

P.S mam alfe 146 silnki Boxer 1,6 103 koniki gaz 4 generacji sekwecje pali 10 gazu jak jej wstawiam to nawet 15L. Po to właśnie gaz założyłem żeby jeździć i mniej płacić.Alfa lubi obroty itp.Oby Putin korka nie zakręcił i jedziemy dalej :dribble:

• 3 lata później...

Mam Primerę 2002 r. 2.0. W tamtym tygodniu przerobiłem ją u dobrego gazownika (chłopak naprawdę zna się na rzeczy i nie robi na oko). Ruszyłem w trasę do Krakowa (210 km) i butla wysuszona (35l). Spalanie benzyny na trasie trzymało się w granicach 9l a tu psikus gazu bierze około 15l. Reduktor to AC STAG R01. Wydaje mi się że samochód jest lekko mułowaty. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić?