Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

350Z europejska 2003r - jakie tarcze i klocki przód i tył?

hollywood
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłem właśnie od mechanika z newsem,  skończyły się totalnie tarcze i klocki, a więc przód i tył do wymiany. Czeka mnie więc zakup 4 tarcz i 4 klocków (!$$$!). Z przodu są zaciski Brembo, klocki na kołki.

Auto to Nissan 350Z, 2003r, wersja europejska. Mechanik w Intercars'ie namierzył tarcze na przód za 1800zł, natomiast na tył za 300zł. Klocki również po 300zł. Jest to spory wydatek jednorazowy, wiem że na hamulcach nie powinienem oszczędzać ale 1800zł to sporo, a może Wy używacie i jesteście zadowoleni z jakiejś konkretnej marki i typu?

Prośba do was o informacje co polecacie dla Zety:

1) tarcze na przód - marka - ew. gdzie kupić i jaka cena

2) tarcze na tył - marka - ew. gdzie kupić i jaka cena

3) klocki na przód i tył - marka - ew. gdzie kupić i jaka cena

Dodam jeszcze że nie latam bokiem po torze i nie driftuje na codzień - raczej normalna jazda. ;)
Na Allegro jest zatrzęsienie w wyborze, ale kompletnie nie wiem jaki producent jest ok, a co jest z Chin.

Sprawa dość pilna :)

Dziekuje z góry za informacje!

Edytowane przez hollywood

1. EBC Turbogroove (czy jakos tak), tarcze podobno średnie, jeśli mocno nie upalasz, powinny się w miarę dobrze sprawować. (cos kolo 450 zl/szt.)

2. Stoptech - cena 550 zl, niezłe tarcze, nikt u nas na forum raczej nie narzekał.

3. DBA - wyjdzie coś koło 750 zł za sztukę, tarcze do upalania, często nawiercane albo nacinane.

Sam musisz zdecydować, czego potrzebujesz i oczekujesz, ale skoro nie upalasz, ja bym brał Stoptech'a albo nawet EBC.

Klocki - na przodzie i tyle mam Ferodo DS Performance, bardzo dobry stosunek osiągi/cena, dobrze zatrzymują auto, trochę piszczą, ale nie ma tragedii.

Komplet dorwiesz za ok. 550 zł (w sensie przód i tył).

P.S. Możesz z ciekawości próbować zadzwonić do ASO, mają tam oryg. tarcze Bremebo, komplet podobno już nie kosztuje 10k. :P

Edytowane przez boberek91

Wejdź na ebcbrakes.pl.

Ceny są całkiem niezłe a jakość naprawdę za***ista.

Nie wiem o co chodzi z tymi opiniami, że się niszczą...

Mam Turbo Groovy (tarcze) i Yellow Stuff (klocki) już w drugim aucie i nie udało mi się ich zarżnąć mimo, że mistrzem ecodrivingu nie jestem :)

No i ten zestaw, który podałem wyżej jest naprawdę wytrzymały - w zetce na jednych klockach zrobiłem 25 000 a tarcze "na oko" wytrzymają 3 komplety klocków...

ja kupiłem tarcze brembo  przednie  300zł sztuka w normalnym zaprzyjażnionym sklepie motoryzacyjnym 

A właśnie co myślicie o tarczach Brembo ORO, znalazłem właśnie nowy komplet na przód całkiem sensownie bo 970zł, tył 675zł.

PRZÓD: BREMBO ORO Nissan 350Z nacinane przód 2 szt. 976zł

TYŁ: Tarcze BREMBO ORO Nissan 350Z nacinane tył 2 szt. - 675zł

miał ktoś doświadczenia z tymi tarczami? Krzywią się czy dają rade? Warto zakupić?

specyfikacja tarcze przód:

Grubość [mm] 20

Ilość otworów 4

Indeks FS.123.000

Linia ORO

Marka Nissan

Producent BREMBO

Typ tarczy wentylowana

Wysokość [mm] 43,2

Średnica [mm] 255

Średnica otworu centrującego [mm] 55

Średnica 255mm? To mozliwe czy to błąd? Obecnie mam założone tarcze 324mm.

Edytowane przez hollywood

• 4 tygodnie później...

Wymieniłem wszystkie klocki miesiac temu zrobiłem jakies 3-4 tyś km i klocki z tyłu do wywalenia trze już blacha byłem mocno zdziwiony tym faktem. U was tez tak szybko lecą klocki ? Klocki były przypadkowe bo musiałem wymienic natychmiast wiec firma chyba CBK albo Radhause

Edytowane przez driver_kaskader

na moim aucie najechane prawie 20tyś km i jeszcze daleko do blachy , ani razu nie zapiszczały przy hamowaniu , ale nie znam nazwy bo na fakturze z serwisu nie widnieje