marioo3k Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Witam. Mam prośbę do osób które się orientują czy do X-Traila 2003 2.2 di 114 konny są wtryski o oznaczeniu 8H8 , czy wtryski o oznaczeniu AW4 będą pasowały. AW4 chyba są do 136 konnego, jeśli nie pasują to czy są o jakieś którymi da się zastąpić 8H8. Jeśli są to proszę o podanie symbolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Raczej wtryski nie są zamienne między Di i DCI ponieważ inna jest zasada działania systemu paliwowego, np ciśnienie paliwa się znacznie różni . Szukaj wtrysków z primery lub almery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeshky Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 nie da się zamienić, musisz szukać o tym samym oznaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rupi Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Otwieram wątek gdyż prawdopodobnie mój x pracuje właśnie w takiej konfiguracji. Tzn, zamiast wtryskiwaczy 8H8 ma włożone AW4. Chciałbym się upewnić czy tak rzeczywiście jest i czy obecne problemy z tego wynikają. Tak więc: Problemy (opisane w innym wątku, krótko powtórzę): -ciężki odpalanie, szczególnie przy niskich temperaturach -czasami zakopci przy przygazowaniu A teraz co do samego silnika. - podczas diagnozowania problemu m.in. zostały wyciągnięte wtryskiwacze do sprawdzenia (tylko dwa niestety, nie pytajcie dlaczego), okazało się że są to wtryskiwacze AW4 . Z tego co wiem 8H8 były tylko w 2.2Di 114KM, pytanie czy ja na pewno mam taki silnik, teoretycznie tak - załączyłem fotki. Z VIN wynika ze jest to 114KM 2.2Di 2002 rok, dodatkowo jakieś dwa lata temu wymieniałem zawory SCV na pompie, i wymienili mi dwa, stare oddali. A dwa SCV są chyba tylko w tej wersji. Na zdjęciu widać że sterownik wtryskiwaczy tez ma oznaczenie 8H8 - czy do AW4 jest inny ? Czy ktoś może ma doświadczenie i podpowie co ja tutaj mam, czy to ma szanse działać ? czy powyższe problemy mogą wynikać z innych wtryskiwaczy ? W sumie to jeżdżę już tak ponad 4 lata, i poza odpalaniem nie narzekam. pozdrawiam rupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeshky Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Masz silnik DI 114km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rupi Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 W tym silniku montowane były tylko i wyłącznie 8H8? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Możesz to sprawdzić tu: http://nissan-europe.epc-data.com Podasz swój vin, a następnie wybieraj kolejno pozycje: Fuel & engine control -> FUEL SUPPLY SYSTEM -> NOZZLE & HOLDER ASSY Wewnątrz znalezionego kodu (OEM part number) powinieneś mieć odpowiedź na swoje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rupi Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 wygląda na to że powinien mieć 8H8. Tylko czy te wszystkie problemy wynikają właśnie z tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeshky Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 może być. 8H8 zdaj się mają jedną dawkę wtrysku na cykl, AW4 mają dwie dawki - realizuje to sterownik ale może być że przy AW4 podpiętym do sterownika 8H8 nie jest realizowany przedwtrysk i stąd problem z odpalaniem - za mało paliwa. Ale to tylko moje dywagacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rupi Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Oto wynik. Moj mechanik (teraz już nie mój) nie spisał oznaczeń wtryskiwaczy podczas demontażu i sprawdzania. A potem podał mi że są to AW4 . Postanowiłem wymienić wtryskiwacze, podczas demontażu okazało się ze zamontowane mam 8H8. Mimo to wymieniłem na używki. Auto pracuje ciszej i równo, odpala bardzo ładnie. pozdrawiam rupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi