pele Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 jaki lepszy olej dla almery? lotos czy platinum orlen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Nie ma znaczenia, byle spelnial normy czyli minimum to polsyntetyk. Z reszta tak czy tak przepali, a jak jeszcze nie pali to niedlugo zacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
System Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Mam Almę od nowości N16, motor 1.8 - olej od początku półsyntetyk Mobil, przebieg 147 tys.km - silnik nie bierze oleju, a te silniki lubią olej. Zawsze kupowany w bańce 4 litry - NIGDY Z BECZKI!! Pozdr. S.. Edytowane 2 Września 2013 przez System Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pele Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 a czemu od nowości półsyntetyk a nie syntetyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
System Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Bo tańszy i pewnie mniej podrabiają, bo tańszy. Pozdr. S.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pele Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 a nowe samochody jeżdza na syntetyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzyl Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 W Polsce N16 była zalecana z polsytetykiem i takoż instrukcja PL mówi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
System Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Dodam z innego wątku - dla potomnych. "Mój 1.8 nie bierze oleju, ale ważna rzecz trzeba nalać olej przy wymianie do maximum - jak wiecie tylko w tym silniku Nissan zmienił kształt miski olejowej, co skutkowało bardzo małą ilością oleju w silniku i ... przy bardzo szybkiej jeździe w silniku "zaczyna brakować" oleju i stąd zacierają się/przegrzewają pierścienie itd...Należy też pamiętać o regularnej wymianie "oleum"." Pozdr. S... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pele Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 czyli diesle miały inne miski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
System Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Nie, dotyczy tylko motoru 1.8. S... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 i 1.5 bo to te same jednostki w zasadzie Mam Almę od nowości N16, motor 1.8 - olej od początku półsyntetyk Mobil, przebieg 147 tys.km - silnik nie bierze oleju, a te silniki lubią olej. Zawsze kupowany w bańce 4 litry - NIGDY Z BECZKI!! Pozdr. S.. Mój przy takim przebiegu też jeszcze nie brał. Też mam od nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
System Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 I co "przekręciłeś" silnik na autostradzie ? S... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Nie, w ciągu 20000km rozesrał się z apetytu 0 na apetyt 1l na 500km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgeca Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Nie, w ciągu 20000km rozesrał się z apetytu 0 na apetyt 1l na 500km Masakra ... strasznie sie rozpił ... i to tak szybko. Zastanawia mnie czy to ogólna tendencja tych silników, czy po prostu ... jak trafisz to tak masz. Mój obecnie dobija do 150 tys km przebiegu i do tej chwili nie narzekam. Ogólnie dobrze chodzi i obyło się bez najmniejszej awarii. Czasami kaprysi jak naleję mu słabego paliwa. Od samego początku jak jest w moich rękach leję lotosa pełen syntetyk (czasami w wersji traffic - z jakimiś tam dodatkami dla samochodów poruszających sie w ruchu ulicznym - brałem taki bo był - raczej nie ze względów filozoficznych). Jak na razię nie widzę aby ten olej miał jakiś zły wpływ na silnik (zawsze biorę pojemnik 4l ... a jako że do almery wchodzi mało oleju to resztkę zostawiałem do samochodu ojca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
System Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Buladag, a może Pan się rozpił to i jego sługa też ? Moja Alma raz była na holu - alarm zablokował pompę paliwa podczas jazdy !!!! I teraz pewnie łańcuch lub tylko napinacz lub coś innego, jeszcze wymieniłem łącznik stabilizatora (60zł) i cały wydech (ok. 500zł). Tyle z usterek. Pegeca, te silniki by nie piły oleum muszą mieć pełny stan oleum na miarce i raczej nie polecam długiej jazdy na wysokich obrotach. Pozdr. S.... Edytowane 2 Września 2013 przez System Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomik53 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Pegeca, te silniki by nie piły oleum muszą mieć pełny stan oleum na miarce i raczej nie polecam długiej jazdy na wysokich obrotach. Pozdr. S.... System: co wg Ciebie znaczy długa jazda na wysokich obrotach ? Jak długa i od ilu zaczynają się "wysokie" obroty ? Edytowane 3 Września 2013 przez tomik53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 a moja byla dwa razy, raz jak przegnila fabryczna polos, a drugi raz jak pekla druga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shym_ON Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 System: co wg Ciebie znaczy długa jazda na wysokich obrotach ? Jak długa i od ilu zaczynają się "wysokie" obroty ? witam. w temacie oleju przy 160k nalałem półstntetyka wczesniej pełen syn. shella, zawsze shell może dlatego że kupiłem ją od gościa co ją serwisował w aso do końca. co do obrotów to wiadomo że 1.8 zaczynają drugie życie po 3,5 k/obr zmienia sie faza rozrządu i ogień z rurrrry i co za tym idzie wysokie obroty sie zaczynają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Hehe tylko psikus jest taki ze ASO lalo oleje BP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak nissanów Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Ja do swojej lałem Castrol GTX 10w40 półsyntetyk 6l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi