zbyszekN15 Opublikowano 19 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2005 Instrukcja podaje pojemność miski olejowej 3,2 l z filtrem. Jaki poziom oleju pokaże bagnet po zalaniu silnika 3 litrami oleju (i wymianie filtru). Chcę właśnie wymienić olej (kupiłem niedawno N15), a czytałem na forum, że ktoś ma stale problem z pozostającym litrem oleju, a kupuje w bańkach 4 litrowych, bo tak wychodzi taniej, ale chyba średnio za 1 litr, bo w sumie przecież drożej. Przy okazji mam typowy dylemat, półsyntetyk, ale castrol, helix czy mobil....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maciek77 Opublikowano 19 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2005 3 litry powinny w zupełności wystarczyć - zwykle instrukcje podają ile oleju konstrukcyjnie mieści się w silniku - przy wymianie nie ma możliwości całkowitego spuszczenia bądź wyssania oleju z silnika - zawsze coś pozostanie. Dlatego proponuję wlać 2,7 litra i sprawdzić jego poziom po czym uruchomić silnik i odczekać póki nie zgaśnie kontrolka ciśnienia. Po chwili jak olej ścieknie sprawdzić jego poziom i uzupełnić do połowy miedzy kreskami, następnie skontrolować rano pozostawiając na płaskim podłożu i uzupełnić do 3/4 stanu. Jeśli zaś chodzi o olej... tylko Petro Canada Supreme 10W-40 szczególnie jeśli myślisz jeszcze o gazie... Pozdrawiam Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kmich76 Opublikowano 19 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2005 Dlaczego Jeśli zaś chodzi o olej... tylko Petro Canada Supreme 10W-40 szczególnie jeśli myślisz jeszcze o gazie... to trochę nie przesada? WSZYSTKIE INNE SĄ DO d*py :shock: :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maciek77 Opublikowano 19 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2005 Tego nie powiedziałem Petro - Canada robiła olej do gazu jak jeszcze nikt u nas o gazie nie myślał. Dopiero grubo potem pojawiły się takie wynalazki jak Lotos Gas itp. Takie jest moje osobiste typowanie, a ogólnie wiadomo że dobry olej do benzyny poradzi sobie również z gazem pomimo odmiennych parametrów pracy. Pozdrawiam Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 19 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2005 Do mojej Almerki (1.6) weszło 3,5 litra. 4 litry udało mi się wytargować za 100 zeta :-) (z wymianą i z filtrem zapłaciłem 128 zeta). Raczej nie kupuj luzem, bo nigdy nie masz gwarancji co faktycznie jest w beczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafalski Opublikowano 20 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2005 Do mojej Almerki (1.6) weszło 3,5 litra.4 litry udało mi się wytargować za 100 zeta :-) (z wymianą i z filtrem zapłaciłem 128 zeta). Raczej nie kupuj luzem, bo nigdy nie masz gwarancji co faktycznie jest w beczce. do mojego potwora to 5 litrow sie zmiesci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostek Opublikowano 20 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2005 Do mojej Almerki (1.6) weszło 3,5 litra.4 litry udało mi się wytargować za 100 zeta :-) (z wymianą i z filtrem zapłaciłem 128 zeta). Raczej nie kupuj luzem, bo nigdy nie masz gwarancji co faktycznie jest w beczce. Mój znajomy, załatwił mi olej firmy CARLUBE 5W40 5l za 105,- produkowany jet tylko w angli, większość olei u nas narynku jest produkowane w polsce, czyli są gorszej jakośći niż te zachodnie (uwieżcie mi zna się na tym) więc warto kupować oleje wyłącznie produkowane na zachodzie. A z olejami wygląda to tak : przyjeżdżają wagony oleju tzw. bazy, z której produkowane są: mobil, lotos, castrol itp. Powtarzam zwrócćie uwagę aby nie był produkowany w polsce!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lotnik Opublikowano 21 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2005 Ja jeżdze na Castrolu 5W/40 i chyba faktyczni produkoany jest w Polsce, bo teraz po wymianie zaraz zczerniał i chyba jeszcze raz będę musiał go wymienić. Do mnie wchodzi 3,5 l A powiedz mi gdzie można kupić ten olej "Canada Supreme 10W-40" PZD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszekN15 Opublikowano 24 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2005 No i wymieniłem. Kupułem tylko 3l (Mobil S 10W40 po 25 zł.) Wlałem w sumie 2,8 l i mam na bagnecie na max (po nocnym postoju), to właściwie i tak za dużo, bo wystarczyłoby 3/4. Aha, filterek też oczywiście zmieniony. Teraz pomyślę o oleju w skrzyni, tyle, że mam z nią jakiś chyba problem, bo przy przyspieszaniu na niższych biegach słyszę jakieś buczenie. Mam N15 od niedawna i nieznam jej prawidłowych odgłosów, może to normalne. Jednak na luzie tego nie słychać i na przygazówkach do ok. 3k obr. też nie. Może to łożyska w skrzyni. Przy przebiegu (chyba) 140 kkm to trochę szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.