Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

przyciski HomeLink w lusterku wstecznym

micho196

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewne problemy z zaprogramowaniem przycisków Homelink w lusterku żeby otwierały mi np bramę.

Korzystam z instrukcji obsługi i opisanego tam procesu programowania.

Niby się programuje bo zaczyna błyskać szybko po pewnym czasie jednak po naciśnięciu przycisku w lusterku brama nie otwiera się.

Ma ktoś jakieś doświadczenie z programowaniem tego nadajnika? Chciałbym żeby to działało...

Jeszcze tego nie ruszałem (mam w planach), ale czytałem instrukcję i jest napisane, że czasem konieczne jest posiłkowanie się drugą osoba, która poszpera w sterowniku bramy. Z tego co wiem, nowe systemy do bram są tak skonstruowane,żeby nie można było ot tak podjechac sobie i  skopiowac sygnału. W instrukcji jest napisane, że lusterko "mrugnie" diodą w określony sposób, jesli konieczne jest poza samym programowanie w furze, uzyskanie dostepu do sterownika bramy.

Ja szczerze mówiąc zastanawiam się jeszcze czy używać tej funkcji, bo jest ona sporym ułatwieniem dla złodzieja - mieszkam w bloku i mam garaz wielostanowiskowy - jeśli uruchomi mi gablotę w garażu, to później elegancko podjedzie sobie pod bramę,  wciśnie przycisk w lusterku i wyjedzie jak od siebie.

Pozdro

Sekret

Nie poszpera w sterowniku tylko procedura programowania polega na przechwyceniu częstotliwości nadawania z pilota do bramy przez nadajnik HomeLink w lusterku. Jak to się stanie (dioda zacznie szybko mrugac) może okazać się konieczne dodanie "nowego pilota" do sterownika bramy.

W sterowniku do bramy jest przycisk "learn" i za jego pomocą dodaje się piloty. Tutaj może być potrzebna pomoc drugiej osoby bo prawie jednocześnie musisz nacisnąć learn w sterowniku bramy i odpowiedni HomeLink w lusterku. Jednak kiedy wciskam przycisk learn a nastepnie przycisk HomeLink (juz podobno zaprogramowany) to nic się nie dzieje...

Co do twojej bramy...każdy kto jest już w garażu otworzy ją czerwonym przyciskiem z boku bez problemu. Nie potrzeba mu żadnego pilota. Inaczej jest z wjeżdżaniem...

W instrukcji (w wersji angielskiej bo polskiej nie mam) jest napisane, że gdy potrzebne jest pofatygowanie się do bramy, światełko w lustrku powinno błysnąc głwatownie przez 2 sekundy a później zapalic się na stałe. To jest sygnał do tego, że trzeba wcisnąc  przycisk learn/smart w bramie, Następnie w ciągu 30 sekund trzeba wykonac kolejny krok tj. wcisnac i zwolnic przycisk Home LInk 3 razy aby dokończyć programowanie. Pisze to bo z Twojego postu wynika, że wciskasz przycisk HomeLink i nie wiem czy wciskasz go raz czy 3 razy.

A jeśli chodzi o bramę w moim garazu to:

Nikt nie otworzy sobie bramy bez pilota żadny przyciskiem, gdyż ta funkcja jest zablokowana - własnie po to złodziej ani nikt inny sobie nie wyjechał bez pilota.

Analogicznie, nie da się u mnie zaprogramować pilota bez ingerencji w sterownik bramy, do czego jest konieczny serwisant -  aby sobie nie można było przechwycic częstotliwości ot tak. To miałem na mysli pisząc "poszperać" bo nie jest to takie proste jak tylko wciśnięcie przycisku.

Z tego co rozmawiałem z serwisantem, mało kto teraz montuje bramy, do których kazdy może przechwycić sygnał bez wizyty serwisanta lub użycia sprzetu, którego używają przestepcy, a który łamie kod. 

Nie wiem jaka Ty masz bramę, ale jeśli wykonasz prawidłowo kilka razy procedurę z instrukcji (po kazdej nieudanej próbie powinieneś zresetować ustawienia systemu Home Link zgodnie z instrukcją) i nic sie nie dzieje,  upatrywałbym źródła problemów w bramie a jesli nie to serwis i sprawdzenie systemu Home Link

Powodzenia!

Pozdro

Sekret

Sprawdze to jeszcze raz ale nie wydaje mi sie ze swiatelko w lusterku błyskało na 2 sekundy a pozniej palilo sie na stale... moze cos zle robilem...

Czyli zgodnie z instrukcją... to ja bym zadzwonił do producenta bramy i zapytał czy można w ten sposób skopiowac sygnał.

Powodzenia!

• 2 tygodnie później...

No nie moge tego G. zaprogramować... nawet samo kasowanie to jakieś nieporozumienie... w instrukcji jest napisane zeby przytrzymac 2 skrajne HomeLinki az zacznie mrugac wolno... u mnie mruga szybko... co do kopiowania sygnalu /punkt 3 i 4 z instrukcji obslugi/ trzymam wcisnięty jeden z przyciskow w lusterku oraz guzik na pilocie do bramy... zaczyna mrugac wolno i po pewnym czasie zaczyna mrugac szybko (pilot w odleglosci 1-3" od lusterka). Dodam że nie za kazdym razem przejdzie w mruganie szybkie. Nastepnie wciskam i przytrzymuje zaprogramowany przycisk HL czekajac na mrugniecie po 2 sek i swiatlo ciagle...to sie nie dzieje. 

Probowalem po zaprogramowaniu nacisnac learn w sterowniku od bramy i w tym czasie naciskac 3 razy zaprogramowany przycisk HL w celu nauki...dalej nic sie nie dzieje. Zepsute cos czy ja cos zle robie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...