Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Buczenie przy dodawaniu gazu

KoTi18

Rekomendowane odpowiedzi

W pierwszej chwili wydawało się, że może to być łożysko w kole, bo tak jakby dochodziło to z tyłu po lewej. Lecz po dalszych próbach lokalizacji, zauważyłem, że odgłos buczenie słyszalny jest tylko przy rozpędzaniu auta tak do 3k obrotów, później jakby zanikał. Biegi wchodzą normalnie, auto się normalnie rozpędza, przepustnica wyczyszczona jakieś 5k km temu. W czym może tkwić problem i co jeszcze można samemu sprawdzić za nim auto trafi do mechanika?

Dzięki @hansrpg za podpowiedź bo udało się zlokalizować skąd się to dokładnie wydobywa. Na tyle ile sięgnąłem to poruszałem i wyglądało, że wszystko się trzyma, ale grzebanie tam spowodowało większe buczenie dzięki czemu wiem gdzie go boli. Jutro jadę na kanał dokładniej to sprawdzić.

I po problemie. Na rurze od tłumika środkowego prawie przy łączeniu z końcowym było pęknięcie. Pospawane i już nie buczy.

W mojej Primerce jest podobnie, cały czas słychać dziwne odgłosy jakby szum łożyska przy czym wyczuwa się również coś podobnego do mrowienia na pedałach i innych elementach samochodu. Jakby coś obcierało. Najbardziej czuć to przy prędkości około 80-90 k/h i przy poruszaniu się np. w korku gdy samochód jedzie sam bez dodawania gazu. Mechanik sprawdził koła i łożyska są ok. wydech również, chociaż podczas pracy silnika na postoju samochód chodzi cichutko o tyle przy przyspieszaniu słychać jakby "prykał" przez wydech. Strasznie mnie to irytuje inie wiem co robić dalej rozważąm jeszcze jedną wizytę u mechanior tym razem u innego.

Aha na postoju słuchając tłumika końcowego również słychać z niego jakby prykanie.

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co może być przyczyną powyższych objawów?? Z góry dzięki. :wave:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...