hugh_h Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 jak jest ktoś chętny to będę myślał na d zrobieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Dzisiaj miałem okazję przetestować przystawkę do czyszczenia rur do myjki w roli usuwacza syfu z ramy. Tyle syfu wyleciało że nie wiem czy mam się cieszyć czy martwić... :] Kawałki ramy w formi płatów korozji też wypadały... Jeśli zabierałbym się drugi raz za taką robotę to wskazane byłoby przednimi kołami wdrapać się na jakąś górkę aby syf mógł łatwiej się wydostać. Przyszły tydzień ma być cieplejszy więc wszystko ładnie wyschnie i do środka trafi jakieś zabezpieczenie... Może to trochę przedłuży jej żywotność. Edytowane 25 Września 2014 przez marcin316 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 ja dopiero ostatnio znalazłem rożne podkłady wodne i nawet reaktywne - czyli zaraz po myciu karcherem można stosować, generalnie to panowie już pozamiatane kto nie ma garażu i nie skończył roboty to już przegrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Garaż mam, tylko tam temperatura jest taka sama jak na zewnątrz... Do tego pod domem Terrano raczej się nie zmieści hugh_h, testowałeś może te wodne preparaty? Masz jakieś namiary? W jaki sposób taki podkład pozbywa się wilgoci? Myślałem o wysuszeniu ramy przez kilka dni, przedmuchaniu sprężarką i użyciu jakiegoś preparatu na bazie wosku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 O to muszę do do Ciebie Marcin na taką usługę się zapisać bo jak inspekcyjnie wsadziłem pa palucha to w środku.....wakacyjna, piękna piaszczysta plaża. Piachu aż grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 jeżeli chodzi po podkłady wodne to ja nie stosowałem, dopiero później znalazłem, ale google cie poprowadzi - co by nie robiły z wodą to napisano że można na mokre napsikaj tam najpierw cortaninu, jak jest mokre i długo będzie schło to tylko będzie lepiej cena 5l że aż miło w porównani do innych. na wosk to ty musisz mieć to idealnie suche - sprężarka .... palnik lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Dżem, zapraszam... Obym tylko miał czas... Na fotkach poniżej przedstawiam to, co wypłynęło z ramy. Lałem wodę dopóki z otworów nie zaczęła wypływać czysta. Dodatkowo, tam gdzie się dało sprawdzałem przez otwory palcem, czy na dnie ramy nie znajdują się luźne kawałki rdzy i piach. Całość operacji zajęła mi trzy godziny a wody zużyłem tyle, że podjazd będzie sechł kilka dni Martwią mnie trochę mocowania budy do ramy, szczególnie lewe nie wygląda za ciekawie... hugh_h, najlepiej byłoby całe autko zanurzyć w cortaninie Edytowane 26 Września 2014 przez marcin316 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Oj, Marcin to mocno ramę odchudziłeś tym płukaniem. Powinien na masie spaść, będzie szybszy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 po wypłukaniu ramy ja bym zapodał tectyl ml 550 , do pistoletu ubs z plastikowej rurki dorobiłbym przedłużkę około 2.2 m i nalał tego na grubo pistolet z sondą http://allegro.pl/pistolet-do-konserwacji-ubs-baranka-tanio-i4625701263.html zastopuje rdzewienie potem dla zabezpieczenia na tego ml550 , sonda i bodysafe wax 5 litrów kosztuje około 100 netto , 5l ml + 5l bodysafe starczy na konkretne zabezpieczenie 2 tyranów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 probowałes kiedykolwiek psikac pistoletem tego typu z przedłużona rurką ? zwłaszcza tyle .... spróbuj będzie chyba niespodzianka. ml550 to jest na bazie wosku .. oczywiście napewno napisali ze wypiera wodę ale .. to tą która jest po aplikacji anie przed, jak masz rdzawa gabkę nasiaknięta wodą to nic jej z tamtad nie wyciągnie po co na to jeszcze bodysafe ? chyba już nic nie da musi być koniecznie suche i już cortanin zatrzyma korozję, potem jak wyschnie, jakis wosk własnie i gotowe gdzie sie pobiara TDS do tetctyli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Podkład firmy vega corr-active (nadaje się na niewysuszoną powierzchnię) 2 tyg suszenie a na to Tectyl 506 (niestety w spraju only widziałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 WEGA a gdzie to znalazłeś że na niewysuszoną ? bo ja widzę że na suchą i to wygląda na podkład typu corizon, to jest spirytusowe tak jak corizon, za to cieszy temperatura malowania od -20°C na mokre moim zdaniem tylko farby wodne o znalazłem to o czym wspominałem kompleksor 2000 (ja nie testowałem) wygląda to na produkt na bazie garbników jak fertan i cortanin http://aquarite.pl/produkty/kompleksor/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Znalazłem na popularnym portalu aukcyjnym... http://allegro.pl/kompleksor-2000-farba-grunt-antykorozyjny-op-5-0l-i4631218874.html Ale wygląda na produkt innej firmy niż z linka powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 nolack czyli to samo, trzeba kupic i pomalowac tym coś zobaczyć jak sie trzyma w tej cenie to ja kupowałem 1l podkładu epoksydowego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara74 Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 http://www.valvoline.pl/polish/products/tectyl/aftermarket/cid%287473%29/tectyl_550-ml pod kazdym produktem na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Cortanin dziala bardzo fajnie. Nie trzeba mocno czyscic i awyglada jakby faktycznie wiazal rdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 poza miejscami których po prostu się nie da wyczyścić to lepiej jedna wyczyścić dokładnia, ale czasem zostają wrzery i własnie to jest najlepsze w preparatach typo cortanin że sa bardzo żadkie i wnikaja w głab zatrzymując rudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Wczoraj kolejne mycie ramy, teraz trzeba poczekać aż przjdzie zamówiona chemia... Przy okazji postanowiłem ogarnąć nieco nadkola póki jest do czego przykręcić te plastikowe "poszerzenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 E, no Marcin. Widzę że chyba na dłużej się z Terrano zaprzyjaźnisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Widzę, że konserawcja ramy jest teraz w modzie, więc i ja się za to powoli zabieram Wypłukałem ramę od środka ile się dało (było tego trochę mniej niż u marcina )i teraz powoli schnie. Znajomy powiedział mi, żebym spryskał najpierw środek ramy Fosolem, a dopiero później Cortanin, a na to jakieś mazidło. Tak więc mam dwa pytanka: czy ktoś używał tego Fosola i czy to się w ogóle opłaca? Czy ma ktoś jakiś sposób na zakonsewowanie ramy bez uzycia sprężarki? (niestety nie dorobiłem się jeszcze) Edytowane 30 Września 2014 przez damiang33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Mam sprężarkę ale raczej nie będę jej używał do rozprowadzenia cortaninu, chyba że przerobię pistolet do ropowania... Myślałem raczej o dużej strzykawce z elastycznym przewodem na którego końcu zamontuję jakąś małą dyszę rozpylającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 kup jakiś preparat do konserwacji profili zamkniętych w aerozolu, niektóre z nich zawierają półmetrowy przewód zakończony 3 dyszami gdyby go przedłużyć i zaaplikować środek pod niskim ciśnieniem to byłoby to czego potrzebujesz coś takiego od Boll-a miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Mam włąśnie taką rurkę przy środku do konserwacji profili zamkniętych. Jutro zapewne kurier przyniesie kolejne specyfiki z takim aplikatorem. Wypróbuję jak się będą sprawdzać z cortaninem, ale myślałem też o dyszy z dezodorantu wklejonej w igielitową rurkę. Pistolety do konserwacji są przeznaczone raczej do substancji o wyższej gęstości stąd myśl aby wymyślić jakiś aplikator DIY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 DIY ... szto eto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 DIY że ty nie kaman ? pistolety UBS działają na zasadzie zwężki Venturiego jeżeli przedłużysz rurkę to przestaną zasysać ze zbiornika tylko w niego dmuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi