Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak wykasowac bład engine

dzialus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wykasowa błąd ENGINE .sposób opisany na forum z wciskaniem do oporu pedału gazu nie pomógł

e team nie działa, działa tylko trzeba pilnować dokładnie czasów

1. przekręcasz kluczyk do pozycji on ( swieca zegary)

2. czekasz trzy sekundy lub liczysz 123, 123, 123 - ważne aby były 3 sek

3. szybko wciskasz ( do podłogi) i puszczasz pedał gazu 5 razy

4. czekasz siedem sekund

5. wciszkasz pedał gazu i trzymasz 10 sek lub jak zobaczysz że zaczyna migać kontrolka checkengine

6 puszczasz pedał i możesz sobie odczytać kod błędu  a jak nie to pkt 7

7 ponownie wciszkasz gaz i trzymasz minimum 10 sek

8 puszczasz pedał, wyłaczasz stacyjkę, kluczy w łapke i masz skasowany błąd

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich forumowiczów jestem tutaj nowy więc proszę o trochę zrozumienia ,miał może ktoś z was taki problem jak mój to prosiłbym o pomoc poradę ,otóż jakiś czas temu jadąc moją primką benzyna 1.8 benzyna z 2002 kombi nagle silnik zaczął pracować na trzy gary ,spadła moc,zaświeciła się żółta lampka check engine po zatrzymaniu na parkingu i otwarciu maski czuć było woń jakby oleju a nie mam żadnych wycieków,oraz lekkie dymienie nie do zlokalizowania bo trwało to chwilkę ,więc nic nie znalazłem wsiadam odpalam dodałem gazu i autko hula ok,ale lampka się pali .Pojechałem na kompa był błąd nie pamiętam jaki ale elektryk powiedział że jest to wypadanie zapłonu na 2 cylindrze ,świece lub cewka ,więc wymieniłem  komplet świec bo nigdy nie wymieniałem  i cewkę na drugim cylindrze .Parę dni jazdy po mieście i było git ,a na trasie po około 100 km,znowu lampka żółta check engine,szlak mnie trafił i zacząłem szukać tutaj na forum , metodą błysków wyświetla mi błąd 430 ,więc pytanie do znawców tematu  jaka może być przyczyna sonda czy co ,bo sond jest 4 ,jakby ona to jak zlokalizować która jest walnięta ,wcześniej komputer pokazywał wypadanie zapłonu teraz sam nie wiem co ,czy komputer u elektromechanika pokaże dokładną przyczynę ,pozdrawiam i czekam na pomoc .

wygląda na katalizator ale no właśnie przyczyn może być wiecej polecam przeczytać linkę https://www.discountconverter.com/catalytic_converters_news/news_page.cfm?Key=catalytic_converter-&News=120

i dopiero szukać, ten smrodek i dymek to mogła być niedokręcona świeca

Załóż emulator / tulejke na sondę za katem i P0430 powinien zniknąć.

dzięki za odpowiedzi  a co do tego emulatora tulejki to mógłbyś mi podać jakiś link na allegro gdzie mogę coś takiego zakupić bo nie wiem dokładnie o co chodzi i jak to wygląda,a sonda za katem to ta z dołu tak ,a jak się mylę proszę mnie poprawić może dodać jakąś fotkę z dokładną lokalizacją tej sondy ,dziekuję i pozdrawiam wszystkich.

Wymiary dł. 50 mm, Średnica zewnętrzna 25 mm

Gwint 18x1,5 jak większość sond.

Gwint musi być z dwóch stron tulejki jeden zewnętrzny by wkręcić tulejkę w miejsce sondy w wydech a drugi wewnętrzny by wkręcić sondę w nią

• 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...

e team nie działa, działa tylko trzeba pilnować dokładnie czasów

1. przekręcasz kluczyk do pozycji on ( swieca zegary)

2. czekasz trzy sekundy lub liczysz 123, 123, 123 - ważne aby były 3 sek

3. szybko wciskasz ( do podłogi) i puszczasz pedał gazu 5 razy

4. czekasz siedem sekund

5. wciszkasz pedał gazu i trzymasz 10 sek lub jak zobaczysz że zaczyna migać kontrolka checkengine

6 puszczasz pedał i możesz sobie odczytać kod błędu  a jak nie to pkt 7

7 ponownie wciszkasz gaz i trzymasz minimum 10 sek

8 puszczasz pedał, wyłaczasz stacyjkę, kluczy w łapke i masz skasowany błąd

dzisiaj również wykasowałem według opisu