Gość mirekg9 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) .......Odnośnie adaptacji pompy, osobiście pierwsze słysze, może chodzi o tzw "ustawienie podstawowe" czasem naz. "odblokowanie" Budowa pompy jest typowo mechaniczna a słowo "adaptacja" jak dla mnie ma się nijak do tego hasła. Prawdopodobnie chodzi o zawór regulacji cisnienia który jest w niej zamontowany. Po wymianie któregoś z elementów układu paliwowego może zmienić się ciśnienie więc wskazene jest ustawienie podstawowe o ile jest taka funkcja!!! a być nie musi. Wtryskiwacze oczywiscie po wymianie lub zmianie pozycji trzeba odpowiednio przypisać (CR DELPHI)....... Bez różnicy jak to zazwiemy, adaptacja - kalibracja - czy też ustawienia początkowe. Dobre zakłady Boscha wiedzą dobrze o co chodzi i sami używają stwierdzenia - adaptacja. Tutaj masz rację co do ustawień..... cyt" Sterownik silnika widzi na czujniku ciśnienia na listwie za wysokie ciśnienie paliwa więc podwyższa je jeszcze bardziej poprzez ruch zaworu na pompie. Jest tak zaprogramowany, żeby utrzymać wydatek paliwa na wtryskach. I tak wpadał w pętle. A potem utrata mocy i przerywanie pracy silnika. Panowie z Boscha przeprowadzili adaptacje zaworu na pompie, ale wymagana przy tym jest jeszcze regulacja wydatku paliwa na wszystkich wtryskach. Zresztą program Consult zawsze przypomina o tym podczas kalibracji zaworu regulującego ciśnienie paliwa wychodzącego z pompy wysokiego ciśnienia...." Odebrałbym po nocy jakby naprawili, a to czy im to zlecę, to zależy od diagnozy Przy diagnozie to chyba będziesz, gdyż powinni Ci to zrobić na miejscu i od razu powiedzieć co jest. Ja kiedyś pojechałem i byłem przekonany że samochód odbiorę na dzień następny. Wszystko zajeło 20 min, łącznie z zapłatą i fakturą. Jakiś paproch wpadł w układ i zgubiło cisnienie. Edytowane 21 Października 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertbydzia Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Też miałem przypadek paprochów, które wysyłał kiepskiej jakości filtr paliwa, zapychał sie regularnie zawór reg. ciśnienia. Po wymianie filtra na markowy i przeczyszczeniu układu paliwa usterka naprawiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SDRaid Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Przy diagnozie to chyba będziesz, gdyż powinni Ci to zrobić na miejscu i od razu powiedzieć co jest. Ja kiedyś pojechałem i byłem przekonany że samochód odbiorę na dzień następny. Wszystko zajeło 20 min, łącznie z zapłatą i fakturą. Jakiś paproch wpadł w układ i zgubiło cisnienie. Mi powiedział, że zajmie mu to 3-4h. NIe wiem co planuje zrobić, ale w tym przypadku szybciej niekoniecznie oznacza lepiej Serwisant powiedział mi także, żebym zostawił go na noc. Jak go odpalą rano następnego dnia, będą wiedzieli gdzie szukać. Edytowane 21 Października 2013 przez SDRaid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertbydzia Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Dobrze powiedział, cierpliwość i spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SDRaid Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 No więc po diagnozie mechanik stwierdził, że silnik jest w dobrym stanie. Kompresja dobra, cały osprzęt elektroniczny też i przyczyny szukałby we wtryskiwaczach. Powiedział, że jeżeli okażą się szczelne, pozostanie rozebranie wtryskiwacza i zaprogramowanie parametrów. Sporo mówił o złym kącie wtrysku, ale podobno końcówki się nie psują w tych wtryskiwaczach, więc czy zaprogramowanie od nowa może wyeliminować nierówne obroty po starcie i generalnie głośną pracę silnika (mechanik powiedział, że 1.5dci chodzi ciszej)? Koszt takiej operacji 320zł więc jeszcze w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi