Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

zepsuty zamek bagażnika P11.144

Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Nissana Primera Kombi 1.8 16V rok 2000. Nie działa mi na pilota zamek bagażnika. Mogę go zamknąć tylko mechanicznie kluczykiem. Nadmieniam, że zamek mi zardzewiał. Gdy zauważyłem, że się nie zamyka nie można było przekręcić w nim kluczyka. Obecnie po użyciu WD zamek zamyka się kluczykiem lecz mechanizm nie działa na pilota, w ogóle nie raguje. Prawdopodobnie uległo awarii coś z elektroniki. Przy instalacji elektrycznej zamka, przymocowana jest do klapy bagażnika kostka - przekaźnik nie wiem jak fachowo to się nazywa. Czy ta część mogła ulec awarii. Co może być przyczyną, że mechanizm nie reaguje na pilota. Proszę o pomoc.     

Mogła Ci się wiązka do bagażnika przetrzeć. Sam muszę się jej przyjrzeć, bo nie działa mi tylna wycieraczka.

W moim sedanie przerwała się wiązka z przewodami do klapy - światła i otwieranie bagażnika. Wystarczyło rozpiąć wiązkę i polutować przerwane przewody. Ale jezeli miałeś problem z otwieraniem bagażnika z kluczyka to na początek radzę wymontować zamek i wszystko ładnie wyczyścić i przesmarować cały mechanizm - może opory są za duże i siłownik nie daje rady.

Mi się kiedyś nie chciał otwierać z pilota, przyczyną było zbyt duże tarcie w mechanizmie. Taka dźwigienka przesuwała się za ciężko. Problem nie tkwił w samym zamku, tylko w dźwigienkach które do niego wchodziły - nad nim. Siłownik nie był w stanie ruszyć dźwigienki.

Siłownik na krótko działa, sprawdziłem przewody miernikiem - bez uwag, pomimo to zamek nie działa. Podłączałem również do instalacji żarówkę, pilotem zamykałem i otwierałem drzwi, lecz żarówka nie zapaliła się. Wygląda na to, że nie ma impulsu elektrycznego. Proszę o dalsze propozycje.

Do sprawdzenia wiązka która idzie do klapy. Nie wiem jak w kombi ale w sedanie po lewej stronie w bagażniku jak sie odsłoni tą wykładzinę to za nią jest złącze skąd wychodzi wiązka na klape bagażnika. Trzeba pomierzyc w tym miejscu - wtedy się potwierdzi czy dalszy kawałek wiązki jest dobry

U mnie w kombi miałem przetarte kabelki we wiązce ktora idzie w tej elastycznej gumie wchodzącej do klapy (z lewej str) i też się nie otwierał z pilota. Cięzko tam się dostać, ale po zlutowaniu dwóch kabelków i dobrym ich zaizolowaniu wszystko działa sprawnie. 

Jeden przewód elektryczny był przerwany w przegubie gumowym między klapą a karoserią, na dwóch innych izolacja była przerwana. Po naprawie zamek działa na pilota. Dzięki za pomoc. W załączeniu zdjęcie.

post-26160-0-10795200-1382190491_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...