Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Polecany mechanik do 350z - NIE ASO Warszawa i okolice

Gość pawel2001
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Coobcio mam pytanko, czy robisz u siebie w warsztacie równiez zawieszenia?? 

Krótka historia:

Z pół roku temu moja dziewczyna wracając z uczelni przesadziłą przy wyprzedzaniu, wpładła w poślizg i wylądowała w rowie uderzając lewym tylnym kołem w krawężnik. Uszkodzenia okazały sie dosyć poważne, wymieniono wahacze poprzeczne oraz te aluminiowe góra dół, łożysko prawy przód ale lewy tył też zaczyna hałasować (byc może jeszczę od tego zdarzenia) prostowanie felgi lewy tył oraz prawy przód. Zroiono mi geometrie, zbieżność i wszystko było "chyba ok". Jeżdzę okazjonalnie tym autem , jakiś czas po kolizji zauważyłem że kierownica przy jeździe na wprost jest lekko przekrecona w lewo. Podjechałem jeszcze raz na zbieżność, facet stwierdził ze jest totalnie zwalona i ustawił na nowo przód jak i tył, po wyjeżdzie z warsztatu autem nie dało się jechać, pływał na nierównościach i koleinach jak by był z gumy, wróciłem się i facet "niby wrócił" do poprzednich ustawień. Jest dużo lepiej ale na koleinach i tak miota nim jak cholera i kierownica jest przekręcona w prawo tym razem. Niestety w Bydgoszczy nie ma warsztatu który by się specjalizował w tego typu samochodach i boje się że spier... do końca, a serwis jest piekielnie drogi dodatkowo najlepiej wymieniliby mi wszystko na nowe.  

Co byś mi z tym fantem doradził??

z góry dzięki:)

Trzeba sprawdzić gumy tylnego wózka, jak i przyjrzeć się jego spawą - często jak się tyłem rąbnie to tylny wózek się odkształca i trzeba go wymienić...

A powiedź mi czy przy kompletnym badaniu podwozia (geometrii) wyjdzie, że coś jest nie tak w zawieszeniu, czy trzeba go zabrać na szarpaki?? Mam wykres badania po naprawie (po wymianie wahaczy) ale się kompletnie na tym nie znam. Jeszcze jedno mi się przypomniało, geometria była robiona na felgach zimowych też 18" ale nie oryginalnych z dystansami,  letnie były wtedy prostowane, czy to ma jakieś znaczenie? Dziwi mnie to że na równej drodze auto prowadzi się super a wystarczą lekkie koleiny i mam wrażenie że jedzie jak mu się podoba.  

aby ustawić geometrię pierwsze co sie robi to patrzy na stan zawieszenia i czy nie ma żadnych luzów.

prawdopodobnie masz luzy w zawieszeniu i dlatego myszkuje auto w koleinach

koła i dystans nie ma znaczenia

Sprawdź wszystkie tuleje gumowe, ja miałem po wypadku i też mi pływał. Oczywiście najprościej na szarpakach na jakiejś stacji kontroli pojazdów. Z luzami na tulejach nie ma co nawet myśleć o zbiezności

Edytowane przez ick56

• 4 tygodnie później...

Zawieszenie sprawdzone, sworzeń wahacza z przodu wymieniony reszta bez najmniejszych luzów. Zrobiona geometria i dopompowanie kół do 2,8 atmosfer było 2,5 i auto jedzie jak po sznurku, No może w dużych koleinach troche go trzyma ale to chyba norma przy twardym zawieszeniu i takim rozmiarze kół? 

Faktycznie 2,8 to trochę za dużo, wczoraj polatałem po centrum i mnie ostro wytrzęsło, wg mnie 2,4 jest idealnie na oryginalnych 18" zresztą tak podaje producent