kindly Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Witam Zauważyłem/usłyszałem ostatnio dziwny jakby metaliczny dźwięk/stuk podczas przejeżdżania przez większe nierówności/dołki. Sprawdziłem wszystkie elementy zawieszenia, wymieniłem co potrzeba (tzn te z luzem) a dźwięk pozostał. Czy któryś z Was spotkał się z podobnym zjawiskiem w tym samochodzie ?? Ewentualnie co to może być i jak wyeliminować ?? Primera kombi 1.9Dci 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 A co wymieniałeś, by już się nie powtarzać i to wyeliminować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Ja mam dla przykładu taki dźwięk najprawdopodobniej z łożysk w McPhersonach. Więc powoli szykuję się na wymianę amortyzatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzislaw140 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Jest mi ktoś z was w stanie zlokalizować w internecie część nr 15 i 18 z tego rysunku? http://nissan4u.com/parts/primera/er_p12e/2006_7/type_82/axle_suspension_and_steering/front_axle_and_front_suspension/illustration_2/ Według mnie w ten dzwięk w naszych Primerach zamieszana jest sprężyna, a jak mają mi robić górę to niech zrobią wszystko. Na allegro są mocowania amortyzatora ale do kompletnej wymiany gum w górze zawieszenia to też chyba będzie potrzebne. Tutaj można trochę poglądowych zdjęć z allegro Całość skręcona http://allegro.pl/amortyzator-przod-lewy-nissan-primera-p12-1-9-dci-i3668421693.html a tutaj w częściach http://allegro.pl/nissan-primera-p12-02-sprezyna-przod-przednia-i3685899623.html Edytowane 21 Listopada 2013 przez zdzislaw140 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Dziwnym przypadkiem nie mogę ptworzyć akurat tego pierwszego linku, a dokładniej to obrazka. Otwiera się następny obraz z półośką, albo wcześniejszy z belką. Patrząc na fotki z Allle.... to przypuszczam że chodzi Ci o tzw. poduszkę-mocowanie amortyzatora. Dodam, że jeśli by chodziło o poduszkę, to pasuje również od Tino, X-Trail T30 i od niektórych Maxim. Więc można i porównywać ceny. Edytowane 27 Listopada 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Jest mi ktoś z was w stanie zlokalizować w internecie część nr 15 i 18 z tego rysunku? http://nissan4u.com/parts/primera/er_p12e/2006_7/type_82/axle_suspension_and_steering/front_axle_and_front_suspension/illustration_2/ Według mnie w ten dzwięk w naszych Primerach zamieszana jest sprężyna, a jak mają mi robić górę to niech zrobią wszystko. Na allegro są mocowania amortyzatora ale do kompletnej wymiany gum w górze zawieszenia to też chyba będzie potrzebne. Tutaj można trochę poglądowych zdjęć z allegro Całość skręcona http://allegro.pl/amortyzator-przod-lewy-nissan-primera-p12-1-9-dci-i3668421693.html a tutaj w częściach http://allegro.pl/nissan-primera-p12-02-sprezyna-przod-przednia-i3685899623.html A czy ja dobrze rozumiem, że Ty planujesz zakup używanych amortyzatorów i sprężyn? Czy tylko chodziło o ukazanie elementów na konkretnej fotografii a aukcja służy jako przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek4791 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Ja też podejrzewałem, że te stuki pochodzą z górnych mocowań amortyzatorów, ale po ich rozebraniu okazało się, że wszystko jest ok - nawet łożysk nie trzeba było wymieniać. Mój mechanior podejrzewa, że te okazjonalne stuki pochodzą z samych amortyzatorów pomimo tego, że mają 72/73% sprawności tłumienia. Pomimo tego, że moje auto ma 10 lat nie były jeszcze wyminiane amortyzatory. Z tego co zauważyłem są to amortyzatory monroe. Te stuki, prznajmniej w moim aucie, nie mają żadnego wpływu na trakcję. Trochę denerwują - ale taka uroda tego auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 A jak wyglądają zawiasy maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek4791 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 A jak wyglądają zawiasy maski? Idąc tym tropem warto też sprawdzić mocowanie podstawy akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Ja mam ogólnie w spisie ponad 30 punktów z miejscami gdzie może pukać. Tak samo np. może być głośniczek "syczek" na słupku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beata33 Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 A ja bym obstawiała łożyska zwrotnicy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 U mnie właśnie te łożyska stukają, ale czekam z wymianą aż amortyzatory zdechną, to zrobię kompletny remont zawiasu z przodu. U trzech mechaników potwierdzili mi te łożyska zwrotnicy, jako powód stuków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) mirek daj ten spis tutaj zobaczymy sobie , swoja droga to powiem wam że w p12 ogolnie wszystko slychac w innych autach to az tak nie wychodzi a w p12 caly ten plastik wewnatrz trzeszczy przy zwyklym spadku temperatury Edytowane 23 Listopada 2013 przez preston81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Akurat w laptopie nie mam teraz tego pliku, mam w stacjonarnym. Ponieważ teraz jestem w pracy z laptopem, to nie mogę dać a w domu mam remoncik, to i przy stacjonarnym nie siedzę. Siedzę na forum jak jestem w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 to wrzuc jak bedziesz mial okazje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 mirek daj ten spis tutaj zobaczymy sobie , swoja droga to powiem wam że w p12 ogolnie wszystko slychac w innych autach to az tak nie wychodzi a w p12 caly ten plastik wewnatrz trzeszczy przy zwyklym spadku temperatury Niestety, Accord z roku 1992 nie skrzypiał cały tak jak P12 z 2003 roku. Plastik jest parszywej jakości w naszych Primerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Witam Zauważyłem/usłyszałem ostatnio dziwny jakby metaliczny dźwięk/stuk podczas przejeżdżania przez większe nierówności/dołki. Sprawdziłem wszystkie elementy zawieszenia, wymieniłem co potrzeba (tzn te z luzem) a dźwięk pozostał. Czy któryś z Was spotkał się z podobnym zjawiskiem w tym samochodzie ?? Ewentualnie co to może być i jak wyeliminować ?? Primera kombi 1.9Dci 2005 W tym modelu u mnie stukała środkowa poduszka silnika obijajaca sie o belkę zawieszenia "sanki" Ale widzę że pytania się nie zmieniają odpowiedzi pozostaja te same tylko pytający się zmieniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) to wrzuc jak bedziesz mial okazje Tutaj masz jeszcze parę punktów gdzie może pukać w przednim zawieszeniu lub "przenoszenie" pukania, które zebrałem z forum. - amortyzator; -brak odboi przy amortyzatorze; - łożysko amortyzatora; -mocowanie górne amortyzatora; -pęknięta sprężyna; -wybita-uszkodzona poduszka sprężyny; -gumy stabilizatora; -łączniki pionowe stabilizatora; -tuleje wahacza; -oderwana obejma na tylnej tulei wahacza; -sworzeń wahacza; -drążek kierowniczy; -końcówka drążka; -nie z kontrowana nakrętka na drążku kierowniczym przy końcówce drążka; -osłona termiczna nad tłumikiem; -krzyżak-kostka kolumny kierowniczej; -przeguby; -luzy na listwie maglownicy; -maglownica; -klocki hamulcowe; -luźny zacisk; -poluzowane śruby zacisku, prowadnic lub jażma; -luz na łożysku koła; -łożysko zwrotnicy; -niedokręcone koło; -wyrobione-rozkalibrowane otwory w feldze /przykręcanie śrub/ -kamień pomiędzy felgą a kołpakiem; -obudowa filtra powietrza; -odkręcona/pęknięta półka akumulatora; -luźny, niedokręcony akumulator; -luzy na zamku klapy-maski silnika lub zamka; -luzy na zawiasach klapy-maski silnika /nity/; -luźny klakson; -ogranicznik drzwiowy; -głośniczek „syczek” na bocznym słupku; -poduszka silnika obijająca się o belkę zawieszenia „sanki” Edytowane 27 Listopada 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines2711 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Mam taką samą przypadłość, miałem nadzieję iż wymiana sworzni wachaczy przednich oraz łączników stabilizatora pomoże - niestety nie, stuki dalej są. Samochód jest po ustawieniu zbieżności a kierownica jadąc prosto jest lekko skierowana w lewo a samochód lekko ściąga na lewo. Zbieżność była ustawiana na przednich kołach - czy ściąganie może wywoływać wybity sworzeń wachacz tylnego?. Mam taki sworzeń do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Tak, może. Zmienia się geometria, jedno koło nie jedzie w linii z drugim i ściąga auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Witam Zauważyłem/usłyszałem ostatnio dziwny jakby metaliczny dźwięk/stuk podczas przejeżdżania przez większe nierówności/dołki. Sprawdziłem wszystkie elementy zawieszenia, wymieniłem co potrzeba (tzn te z luzem) a dźwięk pozostał. Czy któryś z Was spotkał się z podobnym zjawiskiem w tym samochodzie ?? Ewentualnie co to może być i jak wyeliminować ?? Primera kombi 1.9Dci 2005 Udało się coś zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 W kombi często tłucze stabilizator tylnej belki. U mnie tłucze od kiedy mam samochód, ale jak ten motylek... mam to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi