hugh_h Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 a więc stało się i coraz mniejsze wrażenie robi na mnie dziurawienie zdrowego kawałka karoserii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thespian Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 uuuuuuu.... otwory jak otwory... ale uszczelkę musisz wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Daniel w tym nowym nabytku ma dosyć fajne relingi, prowadnice właściwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielZ Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Daniel w tym nowym nabytku ma dosyć fajne relingi, prowadnice właściwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Jeżeli chodzi o relingi to ogłaszam prace za zakończone .. teraz tylko co ja mam do nich doczepić ? Pomalowane i oklejone mikrogumą. no i na swoim miejscu ... korozji mówimy zdecydowane nie śrubki A2 i podkładka nylonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 odgrzewam kotleta ... doradźcie proszę, czy profil stalowy 25x13x1,5 będzie dobry do wykonania takiego mniej więcej bagażnika: http://www.arb.com.au/products/roof-racks-and-roof-bars/roof-racks/alloy-roof-racks/ dolna ramka byłaby z tego właśnie profilu, a górna z 1/2" rury oprócz tego jakieś ażurowe boki z blachy ... i kratownica lub siatka na ożebrowanym spodzie bagażnik zajmowałby cały dach, ale część ładunkowa zaczynałaby się za szyberdachem, przed nią fragment bez "podłogi" ... a na samym przedzie 4 prostokątne halogeny pomiędzy ramkami ... zabezpieczone od czoła siatką na bokach i z tyłu uchwyty do lamp roboczych ... a jakże na razie mam materiał na 3-4 takie bagażniki więc będzie na czym poeksperymentować przez zimę ... póki co, muszę zgłębić tajniki estetycznego gięcia takiego profilu, jakieś sugestie... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 profil 40x10x1,5 na podparet długości 1m - dwa obok siebie oczywiście na płasko uginają się o kilka cm pode mną dlatego zmieniłem go na większy. żeby zgiąć muszisz załamać wewnętrznąściankę do wewnątrz a sie zorientowałem że nie wrzuciłem w końcu jak mi ten bagaznik wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 ten, który mam obecnie zamontowany jest cały z profili 20x20x2 ... we trzech na nim staliśmy + zapas i dzieciak ... i nic, dach też się nie ugiął może wytrzymałość zależy od gęstości ożebrowania na "podłodze" ...? ten obecny waży 25kg ... ten planowany też będzie coś koło tej wagi profile oczywiście "na sztorc" to z załamaniem ścianki to wiem, tylko że wtedy te węższe ścianki wypchnie na zewnątrz, prawda? ... trzeba będzie je wklepać spowrotem a może na gorąco będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 przy gięciu zawsze ścianki ci sie rozjadą nie ma innej możliwości, chyba że gniesz na matrycy to mniej, przyjżyj się na gotowe wyroby ... ludzie jakoś z tym żyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 no w sumie tak ... przecież i tak będzie malowany a w blachach myślałem żeby jakieś "firmowe" logo wyciąć ... ale wpierw w kosztach muszę się zorientować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badger1s Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Też bym na dachu chciał, ale, żeby ładny bagażnik zrobić, to trzeba troche czasu, pieniędzy i najważniejsze - sprzętu, bo dostępu do miga na razie nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Dobra, nie kaszańmy Michałowi tematu Dach wskazałem jako alternatywne miejsce do rzeczonego w temacie, był już kiedyś wątek o relingach itp... Około lata zamierzam wziąć się za spawanie dedykowanych bagażników do naszych aut ... więc cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 szpeje na dachu +15 do fajności http://hcd-customdevices.pl/jalbum/Pickup/rack/slides/P1070891.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badger1s Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 a jeszcze takie pytanie, czym zabezpieczacie te rzeczy po za pasami, żeby nikt ich nie zwinął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Chyba nie istnieje zabezpieczenie doskonałe jeśli auto nocuje pod blokiem u nas w tamtym roku chyba zajumali kanistry z tylnej klapy pomimo, że na kłódkę były zamknięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NOmaro Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Jeżeli chodzi o relingi to ogłaszam prace za zakończone .. teraz tylko co ja mam do nich doczepić ? Pomalowane i oklejone mikrogumą. malowane.jpg no i na swoim miejscu gotowe.jpg ... korozji mówimy zdecydowane nie śrubki A2 i podkładka nylonowa Hubert, czy jak przykręcałeś ten profil do dachu to jakiś siuwaks (klej sylikon) smarowałes pomiędzy dach a ten profil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudy__ Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) dzis prawie zakonczylem prace nad bagaznikiem dachowym do mojego mavericka. pierwszy raz cos takie robilem, jutro wstawie fotki po lakieorwaniu kolo, szpadel, hi lift baniak 20l miesci sie bez problemu tak to wyglada, wykonane z mocnej grubosciennej kwasowki 2" cala konstrukcja nawet lekka, na tyle dojda jeszcze 2 poprzeczki. Moja pierwsza konstrukcja tego typu wiec prosze o wyrozumialosc Edytowane 7 Maja 2016 przez chudy__ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Jest dobrze, grunt że Ty jesteś zadowolony prawda jest taka że każdy robi z czego ma i tak jak potrafi założysz, potestujesz, może coś usprawnisz ale zawsze będziesz mógł z dumą powiedzieć że zrobiłeś to sam "tymy ryncyma" Wielki plusior ode mnie ps: przenoszę do odpowiedniego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudy__ Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 dzieki lemmy za dobre slowo material mialem, nic nie placilem za niego wiec stwierdzilem ze cos moze z tego zrobie a ze lubie robic cos nowego uczyc sie itp to postanowilem pogrzebac. Nie mial byc jakis mega duzy na tygodniowe wyprawy, bardziej taki na 3-4dniowe wyjazdy w wakacje. Jak cos bedzie draznic to jeszcze wejda poprawki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radd Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Witam! Czy któryś z szanownych kolegów ma może plan/projekt bagażnika na dach do długiego Terrano 2 z relingami? Mam możliwość wyspawania tego 'po kosztach' . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zolwik_Tuptus Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Tak jak widziałeś w wątku - każdy rzeźbi pod swoje potrzeby, wiec trudno o jeden uniwersalny projekt. Jeżeli koniecznie chcesz go na ori relingach (też tak zrobiłem) to zdejmij podsufitkę i w miejsce nitonakrętek daj nakrętki z duuużymi podkładkami - to rozłoży siłę nacisku na większą powierzchnię i dach się nie będzie tak giął. Jeżeli bagażnik ma być do wysokości szyby przedniej - daj dodatkowe stopki z przodu. Aha - i pamiętaj, że relingi w Terrano nie są poziome tylko łukowate (bagażnik trzeba spawać dopasowując co chwila do auta, inaczej Ci wyjdzie kołyska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi