and2352 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Witam.Jestem tu nowy ,więc pragnę przywitać wszystkich forumowiczów:) Mam primerkę od jakiegoś czasu,nie było problemów.Ostatnio zaczęła bardzo ciężko palić.Po przewertowaniu podobnych tematów na forum okazało się ,że cieknie paliwo z regulatora ciśnienia paliwa i z przewodu podciśnienia do niego dochodzącego.Zaślepiłem regulator a przewód podciśnienia leży sobie luźno bez podłączenia, samochód na razie pali normalnie.Czy można tak jeździć?Jak to wpływa na pracę silnika?Czy muszę szybko wymienić w/w regulator? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Witam.Jestem tu nowy ,więc pragnę przywitać wszystkich forumowiczów:) Mam primerkę od jakiegoś czasu,nie było problemów.Ostatnio zaczęła bardzo ciężko palić.Po przewertowaniu podobnych tematów na forum okazało się ,że cieknie paliwo z regulatora ciśnienia paliwa i z przewodu podciśnienia do niego dochodzącego.Zaślepiłem regulator a przewód podciśnienia leży sobie luźno bez podłączenia, samochód na razie pali normalnie.Czy można tak jeździć?Jak to wpływa na pracę silnika?Czy muszę szybko wymienić w/w regulator? Z góry dziękuję za odpowiedź. Machanikiem nie jestem, ale jeśli regulator nie zapewnia pożądanego ciśnienia, to przy jeździe na Pb, silnik może dostawać za mało lub za dużo paliwa. Oczywiście w pewnych zakresach zbyt ubogej lub bogatej mieszanki ECU na bazie wskazań sondy lambda może skorygować ilość podawanego paliwa (skracając/ wydłużając czasy wtrysku), ale tylko przy pracy silnika w CL (ciepły i przy niedużych obciążeniach). W OL (zimny silnik, lub mocnej obciążony) takiej korekcji nie będzie. Tyle teoria, w praktyce nie wiem jak bardzo podciśnienie z kolektora wpływa na regulację ciśnienia tzn np czy zamiast 3bar może być podawane 2, albo 4-5 - może nie ma aż takich rozbieżności. Jednak ja starał bym się wymienić regulator asap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and2352 Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Regulator wymieniony,objawy minęły.Dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.