Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Śruba/Gwint/Nakrętka - koło.

Gość thetokz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!
Po wczorajszej jeździe zauważyłem dziś, że w mojej przedniej prawej oponie brakuje jednego elementu (jak na załączonym obrazku).
Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć jak takie ustrojstwo się zwie - jak szukać tego elementu? Czy można samą taką "nakrętkę?" dokupić i dokręcić?
Czy trzeba od razu cały element wymieniać dla jednej śrubki?
No i najważniejsze czy bez tego mogę dziś zrobić dystatns ok 50km (praca).

Brakuje Ci nakrętki kontrującej/zabezpieczającej piastę i przegób półosi. Więc zanim nie dokupisz nakrętki(najszybciej szrot) radzę nie jeździć!! Chyba że koniecznie chcesz stracić koło i w najlepszym wypadku znaleść się w rowie nie wspominając o innych uszkodzeniach pojazdu!

Ponadto z treści Twojego postu wynika że chyba masz blade pojęcie o budowie pojazdu i nazewnictwie jego elementów!?

P.s. Być może dostaniesz u jakiegoś mechanika. Bo często przy zakupie przegubu jest dodawana nowa nakrętka, więc może ktoś ma starą ;-)

Edytowane przez NEO NFS

Najlepiej go z mniejsca nie ruszaj.

Nie masz przypadkiem jakiegoś "życzliwego" sąsiada, kolegi, z długą nasadką 32?? bo wątpie żeby sie sama odkręciła, zwłaszcza do końca. Nic Ci wcześniej nie trzęsło, stukało z tej strony?? U znajomego jak sie minimalnie poluzowała po wymnianie przegubu to już wyraźnie było czuć podczas jazdy.

Co ryzykujesz:

uszkodzenie łożyska

uszkodzenie przegubu, półosi i wszystkiego co w okolicy

koło nie odpadnie, w najlepszym przypadku stracisz napęd

oczywiście nie jeździj z tym bo jest to niebezpieczne

Ta nakrętka trzyma, ściska łożysko, urwanie koła zupełnie możliwe. Śruba dostępna pewnie w Aso za nie duże pieniądze. Masakra jakaś że ktoś tak jeździ.

Edytowane przez Datex