Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Tykanie przy pedale sprzęgła

tomasz33
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich nissamaniaków...problem jak w tytule,wiem że kiedyś ukazał się podobny post z problem ale nie uzyskałem do końca soczystej informacji co może być powodem tajemniczego tykania przy wciskaniu pedału sprzęgła.Wcześniej gdy  miałem już problem z wrzuceniem którego kolwiek biegu pokręciłem śrubką regulującą tam przy pedale sprzęgła i biegi wchodzą ok,lecz nadal pozostało wnerwiające tykanie.Słyszałem o historiach związanych z pękniętą grodzią,czy któryś z Was koledzy mial podobny przypadek?Dzwoniłem do mserwisu aby umówić się na ewentualną naprawę ale są zawaleni robotą-termin dop. przyszły tydzień a w przyszły tydzień musze wyjechać do niemiec. Ktoś jeszcze pisał na temat pompki sprzęgła.

Byłoby wprost cudownie gdyby ktoś coś napisał,taczka ma najechane 191000km,przy 189000 został wymieniony płyn hamulcowy

moze wysprzeglik sie juz powoli sypac ja taki objaw mialem i w koncu mi strzelil jakis miesiac tak jeszcze jezdzilem z tym cykaniem w pedale sprzegla 

Może też tak strzelać docisk.

Choć on to bardziej, strzeliłby tylko jeden raz :(

Edytowane przez PawelSalata

mi tak pedał sprzęgła cykał jakis miesiac zanim wysprzeglik strzelil mi calkowicie i ie zycze nikomu takiej awarii bo auto uziemione ale chyba do tego trzeba zdjac skrzynie 

Zgadza się. W dieslu się zgadza, W benzynie, wysprzęglik jest na skrzyni przykręcony, wewnątrz siedzi już sama łapa.

wiec jak jedziesz dalej to chyba warto zaplacic tu te 4paczki by miec spokuj i od razu bym to wymienil bo chyba nie da sie okreslic zuzycia ... i looknac na tarcze i docisk jak cie to zlapie w trasie to 

A: bedziesz musial zaplacic za holowanie

B : zrobi ci to ktos kogo nie znasz - [rpblem z reklamacja na odleglosc ... itp kwiatki

C: stracisz czas i nerwy

D: zaplacisz o wiele wiecej niz teraz :) 

najlepiej udac sie na porzadne zdiagnozowanie problemu by powykluczac rozne takie pierdoly 

pozdrawiam

U mnie najpierw skrzypiało potem przesmarowałem dokładnie to przestało,teraz czasami cyka jakaś śrubka czy tam blaszka patrzyłem ale nie pamietam dokładnie co to. W każdym razie jakiś drobny element przy pedale

u mnie był też jakiś taki dziwny dzwięk ale w efekcie koncowym było to nawet wyczuwalne co za długo nie trwało bo w centrum miasta straciłem biegi a chwile później nerwy :) a chwilke póżniej byłem chudszy o ok 3k na naprawy :D 

Edytowane przez preston81

u mnie był też jakiś taki dziwny dzwięk ale w efekcie koncowym było to nawet wyczuwalne co za długo nie trwało bo w centrum miasta straciłem biegi a chwile później nerwy :) a chwilke póżniej byłem chudszy o ok 3k na naprawy :D

post-54251-0-95720100-1383997104_thumb.jpgpost-54251-0-29385900-1383997161_thumb.jpgpost-54251-0-23362100-1383997217_thumb.jpgpost-54251-0-46262500-1383997271_thumb.jpgpost-54251-0-67084500-1383997321_thumb.jpgpost-54251-0-98396900-1383997372_thumb.jpg

Przyczyną tykania jest luz na pedale sprzęgła spowodowany licznymi pęknięciami grodzi.Tam gdzie pedał jest mocowany z tym elementem co wchodzi do pompki jest ok,bo wyprofilowałem blache 3 i nie ma luzów,natomiast wyżej gdzie znajduje się trzecia śruba mocująca jest już gorzej,próbowałem to zreanimować nitownicą ale wyszła lipa, czuje że bez mig się nie obejdzie.Postaram się zrobić fotkę tego elementu.

Edytowane przez tomasz33

Ja dzisiaj sobie smarowałem wszelkie elementy w samochodzie, te dźwiginie przy biegach itd. Międzyinnymi pedał od sprzęgła i przez chwilę myślałem że cyka mi jakiś czujnik ale nic takiego tam nie znalazłem :D Tzn teraz już przestało chyba się wyrobiło :D

jak by przyczyną tykania u mnie był luz na pedale to po wymianie sprzęgła i wysprzęglika luz nadal by występował a tak nie było 

Pospawałem co mogłem,ciężko było dojść palnikiem ale narazie się trzyma.Przed spawaniem odłączyłem akumulator i po całym zabiegu podłączyłem go ponownie i nagle ogarnęło mnie potężne zdumienie kiedy wrzucając bieg wsteczny w telewizorku widać tylko jakieś zarysy i kontury,obraz zrobił się bardzo ciemny i nic nie widać przy cofaniu....aż zachodze w głowe cóż mogło się przydażyć..

Mogły się zmienić ustawienia w MENU, jeśli chodzi o jasność i kontrast itp.

Dotyczy to nie tylko jasności wyświetlanych opcji radia i klimy, ale i kamery.

Popatrz w ustawienia, chyba na DISPLAY. Tam są opcje, jak ma ekran wyglądać przy wyłączonych i załączonych światłach postojowych/mijania.

Nie? U mnie na pewno się radio resetuje. Więc jak radio, to i nie reszta?