Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] 1.8 HB 2001 głuche stuki zawieszenie przód-łożyska amortyzatora?

mlodyc
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Myślałem ze waliły wybite łączniki stabilizatora, ale jednak nie do końca, pukanie trochę ucichło ale jest dalej. Wszystko w zawieszaniu jest w dobry stanie, bez luzów, zostaje jedynie łożysko amortyzatora, którego nie można ocenić bez wyjęcia kolumny.

Pytanie moje czy można wymienić tylko "łożysko" amortyzatora za +- 40 zł czy trzeba całe mocowania amortyzatora wymieniać?

Szukałem informacji, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy wymiana samych łożysk pomoże i czy moża je same wymieniać.

poproszę o pomoc

Te 3 szpilki są z plasteliny wiec i tak ktoras prawdopodobnie ukrecisz.

acha ;/ ale jak by się udało odkręcić bez ukręcenia szpilek mocowania to można wymienić samo łożysko tak? i stukanie powinno ustać?

Czy da się wymienić samo nie powiem Ci na 100% bo nie pamiętam, powiedziałbym, że nie.

Poza tym powiedziałbym, że wywalone łożysko amortyzatora nie stuka na nierównościach, a jedynie przy skrętach.

Czy da się wymienić samo nie powiem Ci na 100% bo nie pamiętam, powiedziałbym, że nie.

Poza tym powiedziałbym, że wywalone łożysko amortyzatora nie stuka na nierównościach, a jedynie przy skrętach.

hmm to mnie nie pocieszyłeś.

u mnie najbardziej stuka jak dojeżdżam do skrzyżowania po płytowej ( jumby) drodze do zatrzymania sie to wali okrutnie. a co to innego może byc? bo wczoraj jak zmieniałem łączniki staba to wsio wyglądało dobrze...

hmm to mnie nie pocieszyłeś.

u mnie najbardziej stuka jak dojeżdżam do skrzyżowania po płytowej ( jumby) drodze do zatrzymania sie to wali okrutnie. a co to innego może byc? bo wczoraj jak zmieniałem łączniki staba to wsio wyglądało dobrze...

A mocowanie drążka stabilizacyjnego jest ok (nie łączników)? Ja ostatnio wymieniałem je u siebie. Głuche walenie zawieszenia właśnie dochodziło z mocowania drążka do wózka silnika. Co ciekawe z zewnątrz wyglądało to całkiem ok ... dopiero po wykręceniu było widać jak wytarty był środek tych wygłuszeń. Guma była cieńsza o mniej więcej 2/3.

A mocowanie drążka stabilizacyjnego jest ok (nie łączników)? Ja ostatnio wymieniałem je u siebie. Głuche walenie zawieszenia właśnie dochodziło z mocowania drążka do wózka silnika. Co ciekawe z zewnątrz wyglądało to całkiem ok ... dopiero po wykręceniu było widać jak wytarty był środek tych wygłuszeń. Guma była cieńsza o mniej więcej 2/3.

no właśnie dałem d, że wczoraj podczas wymiany łączników  ich nie obejrzałem, ale zrobię to jutro na lewarku i bede szukał przyczyny w całym

Jeżeli chodzi o łożysko to jak najbardziej można wymienić tylko ciężko dostać ja kupiłem bodajże na 4cars ale oczywiście na stronie nie ma trzeba tam dzwonić aczkolwiek borykam się ze stukającym zawieszeniem od dawna, i nie bardzo już mam pomysł co to może być. Wymieniałem już wszystko amortyzatory, sprężyny, poduszki, łożyska kolumny, końcówki drążków. Chyba że jeszcze zostają hamulce (jeżeli są zapieczone i lekko dotykają tarcz to przy nierównościach całe mocowanie może odrobinę latać) , ktoś gdzieś jeszcze pisał że same gumy na kolumnie mcphersona czasami lubią skrzeczeć i warto je wtedy nasmarować czymkolwiek (jeszcze tej teorii nie sprawdzałem.

Skrzypienie jak stary tapczan to standard szczególnie przy niższych temperaturach, smarowanie na niewiele się zdaje.

szarpałem dziś całym przodem i pod maska mocowanie kolumny ani drgnie, więc to nie to. Sprężyna nie ma nawet rdzawego nalotu a i nie widać pęknięcia.

z zewnątrz wygląda ok, a kosztuje grosze to wymienię je w pierwszej kolejności, może pomoże.

mam jeszcze pytanie z innej beczki.

czy na czopie amortyzatora pod ta osłona gumowa przeciw błotną powinien być gumowy odbój? bo u mnie nie ma

Niektóre odboje są razem z osłonami. Są również same odboje a na to idzie osłona. Musisz dokładnie zobaczyć jak jest u Ciebie. Jeśli będziesz kupował np. osłonę, to kupuj typowo gumową a nie plastikową /wyczujesz w palcach/ plastikowa będzie sztywna i szybko Ci popęka, więc nie ma sensu takiej zakładać.

Masz dużo pytań odnośnie amorka i sprężyn, wię proponuję rozebrać i zweryfikować, co trzeba kupić, gdyż nie ma sensu za każdym razem użerać się ze ściągaczami.

Niektóre odboje są razem z osłonami. Są również same odboje a na to idzie osłona. Musisz dokładnie zobaczyć jak jest u Ciebie. Jeśli będziesz kupował np. osłonę, to kupuj typowo gumową a nie plastikową /wyczujesz w palcach/ plastikowa będzie sztywna i szybko Ci popęka, więc nie ma sensu takiej zakładać.

Masz dużo pytań odnośnie amorka i sprężyn, wię proponuję rozebrać i zweryfikować, co trzeba kupić, gdyż nie ma sensu za każdym razem użerać się ze ściągaczami.

heh fakt mam naturę zadawania pytań jeśli czegoś nie wiem :P ale wynika to z tego, że nie chce zrobić czegoś na sztukę i na chwile a nysy się dopiero uczę, Honda miała inaczej zbudowane zawieszenie- prostsze, bo jak sie coś wybiło było widać od razu :)

na pierwszy ogień idą mocowania stabilizatora, jak dalej będzie pukało to rozbieram kolumnę amora.

Pytać zawsze można i trzeba, aby czegoś nie robić z dwa razy. Dlatego wspomniałem o rozebraniu i weryfikacji, a potem do sklepu po części.

Jeszcze wspomnę jedno, gdybyś nie miał odboi, to samochód by Ci siadał i dobijał i to nawet przy hamowaniu, gdyż sprężyny wszystkiego nie przyjmą na siebie.

http://www.motoneo.pl/k-a-NISSAN-all-ALMERA-ALMERA_II_Hatchback_N16-22032-Amortyzatory_i_sprezyny-h-i-j.html#cont lub samo foto    tutaj zestaw osobny czasami bywają i elementy osobne /odboje + osłona/  , ale tego chyba nie muszę Ci mówić.

Jak wymieniałem sprężyny z przodu u siebie to miałem osobno. Odboje były dobre, to kupiłem tylko gumową osłone.

Edytowane przez mirekg9

• 2 tygodnie później...

w sobotę wreszcie udało się prawdopodobnie ustalić co puka. dopiero na kanale kiedy auto stało na kołach można było wyczuć spory luz na łączniku końcówki kierowniczej. na podnośniku, kiedy koła wisiały była sztywna, w tygodniu pewnie wymienię to napisze czy pomogło przestało walić.

a więc wczoraj wymieniłem końcówki drążków kierowniczych i pukanie wreszcie ustało :D ustawie jeszcze zbieżność i mam nadzieje ze pukanie na długi czas ustanie.

dziękuje za sugestie i porady :)

ehhh... Polscy mechanicy... miałem to samo... panie, łożyska na 100%... łożyska nowe zakładane pod sportowy zawias -.- wkurzyłem się, zmieniłem sam końcówki i ustało...

welcome w Polsce :D

najważniejsze, że nie puka :)