przemek-g Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 witam Mam taki objaw: toczę się na 2 biegu 20-25 km/h - jest OK. Wyhamowuję do 15 km/h i zaczyna się takie głuche chrobotanie. Wciskam sprzęgło do oporu i objaw znika. Wcześniej podobne chrobotanie wystąpiło po odpaleniu zimnego silnika - silnik już pracował a przez 2 sekundy coś chrobocze. Czyżby bendix tak się odzywał przy odpalaniu i przy wolnym toczeniu? Czy to możliwe? Czemu jak wciskam sprzęgło to objaw znika? n16 1.5 benz 5d hbk. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietzsche Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 bendix - raczej wątpię, powinien hałasować tylko podczas używania rozrusznika, lub chwilę po, a ze sprzęgłem to nic wspólnego mieć nie może.dla mnie to bardziej awaria skrzyni biegów (pewnie jakieś łożysko). Na małych prędkościach skrzynia jest znacznie mocniej obciążona niż przy wyższych.problem podobny jak w tym temacie : http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/92191-pytanie-ceny-skrzy%C5%84-bieg%C3%B3w-o-co-kaman/?hl=skrzynia&do=findComment&comment=945109 problem znikał po wciśnięciu sprzęgła (skrzynia wtedy 'nie pracuje'). przeczytaj cały wątek a zwłaszcza link z postu od @mirek19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Przemek, czy ty wiesz co to jest bendix, gdzie sie znajduje i jakie jest jego zadanie? On wysuwa zębatkę z rozrusznika gdy ta zaczyna sie obracać po to, by zahaczyła o koło zamachowe. I takie jest jego zadanie. Więc powodować hałas to on może tylko przy odpalaniu (albo tuż po, jeśłi nie cofnie zębnika i ten będzie się kręcił i świszczał jak oszalały) W czasie pracy silnika bendix juz nie ma nic do robory wiec i nie wydaje dźwięków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.