k_zet Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam Czy mieliście może problem z gumowymi osłonami odbojów amortyzatorów? Od pewnego już czasu zwłaszcza przy przejeżdżaniu przez garb zwalniający albo inny wyższy próg, gdy tył auta opada słychać coś jak „skrzypienie” w tylnym zawieszeniu. To samo skrzypienie (również z przodu) słychać gdy podczas jazdy natrafię na nierówność drogi (nie mam tu na myśli dziur) i całe auto się „zakołysze”. Rozmawiałem z jednym z mechaników i mówił że to najprawdopodobniej będą te wspomniane wcześniej gumowe osłony amortyzatorów. Czy Waszym zdaniem może być to faktycznie problem tego typu czy może coś innego i ewentualnie jeśli tak to jakiej marki polecacie osłony kupić gdyż ponoć tylko oryginały zagwarantują bezproblemową (czyt. bezgłośną) pracę auta ale to znowu kosztuje niemało Dodam tylko że amortyzatory są ok, gdyż sprawdzałem je na stacji diagnostycznej i zrobiłem mały test na dość dziurawej polnej drodze – wtedy nic nie skrzypiało a autko ładnie się zachowywało. Dzięki za wszelkie sugestie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Prędzej bym obstawiał wytłuczone poduszki amortyzatora. Zużyte osłony nie powodują takich zgrzytów, zresztą prawie każde auto, które ma powyżej 10 lat to tych osłon już nie ma, bo się rozleciały ze starości - no chyba, że ktoś wcześniej je wymienił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_zet Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Widać jakimś cudem u mnie jeszcze się ostały więc może profilaktycznie na razie je sprawdze a ewentualnie później poduszki… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.