Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350z] Spacer 5/16 - Testy z Hamowni

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a moc mieszanki samoczynie sie nie ustawia chodzi o stosunek paliwa do powietrza? czy po wymianie filtra na Kn i całego ukł wydechowego wszystko sie przestawia? i nie ustawia automatycznie do danej sytuacji? bo nie czaje trochę tego, szkoda ze ta licencja bo takby taniej było . Czy p manualnych zmianach ustawień nie można bardziej zaszkodzić niz popwawić poprzez za bogatą mieszankę by była wieszaka moc? :ball:  :dribble:

Jak tylko udobrucham Hipolita to bede myślał o mapach, i dokładkach garzetów made in Coobcio company   :P

A tak praktycznie co daje ten spacer podkładka pod kape? Wiecej powietrza do zassania? jaką funkcje pełni? Jak ja uszczelniasz?

Edytowane przez razzar

Spacer ma za zadanie powiekszyć komorę przy trąbkach i poprawić napełnienie cylinda 1 i 2, można dodatkowo trabki gara 1 i 2 zfrezować - popularny mod w stanach MREV 2 się nazywa.

370Z w serii są przelane jak im się robi mody mechaniczne i idą one w dobrym kierunku to dochodzi powietrza a więc mieszanka automatycznie ubożeje.

350Z przeważnie mają za ubogo - zwłaszcza te na stany i ich przypadkach mody mechaniczne bez strojenia praktycznie nic nie dają bo jeszcze bardziej się zubaża...

Edytowane przez Coobcio

A wedlug Ciebie ktory lepszy kolektor tez z krotszymi czy z dluzszymi trabkami?

Ja jeszcze myslalem o spolerowaniu kolektora w srodku zeby powietrze nie lapalo zadnych oporow o powierzchnie kolektora. Mod niby jak nie mod ale zawsze lepiej jak by byla gladka powierzchnia.

Roznicy odczuwalnej nie zauwazysz raczej. Jak juz to trzeba by bylo podpiac go na rolki i zrobic pomiar. Jak tylko dojade do ladu z moim daily carem to zabieram sie za nyse i tez bede polerowac i dokladac spacer. Te 2 trabki tez sfrezuje.

• 1 miesiąc temu...

Najważniejsze by zrównać kanały te z dolną połówką kolektora i tą dolną dolną co łączy obie głowice no i podciąć trąbki na garze 1 i 2 ale to już u frezera... Samo z siebie z tego co pamietam dało mi 3KM i 0Nm.

No i rekordzik mamy, po dołożeniu Spacera i wystorjeniu moc podniosłą się z 271KM do 288KM a moment z 345Nm do 371Nm, będę w firmie to zgram wykres i wkleję :)
Dziwi mnie jedna rzecz, ostatnio DE - wychodzą mocniejsze jak REV UP-y !! A przecież wałki w DE słabsze, brak zmiennej fazy, cięższy układ korbowo tłokowy itd...

10960435_799497620139865_344468181836093

Ps. Razzar pochwal się jak wrażenia po odwiedzinach w CG :) ??

Edytowane przez Coobcio

Widzę , że z okazji rekordu Razzar ma już tablicę sygnowaną Twoimi inicjałami (CG czytaj Coobcio Garage) :icecream:

Coobcio , a myślisz że jest sens robić podejście nr 2 do mojej Niuni w kwestii strojenia (teraz po wymianie kolektorów, downpipów i pozbyciu się katów), czy dać jej spokój?

dawaj do Kuby- po co to wkladales jak nie dla mocy

Kuba wystroi a Ty będziesz śmigać

Chyba nie czekasz na zaproszenie

wszyscy sie wachajacy, czy stroic czy nie nawet stock'owe auta to mówię - TAK! jedzcie do Kubsona :)

Edytowane przez tomoakatomi

dawaj do Kuby- po co to wkladales jak nie dla mocy

Kuba wystroi a Ty będziesz śmigać

Chyba nie czekasz na zaproszenie

wszyscy sie wachajacy, czy stroic czy nie nawet stock'owe auta to mówię - TAK! jedzcie do Kubsona :)

No to oczywiste , że dla mocy ale ja już ją stroiłem u Coobcia (to ten jedyny dotychczas przypadek, o którym pisał Coobcio - po strojeniu przyrost 0 koni i 0 niuta :icecream: ) dlatego pytam czy warto podchodzić do tematu drugi raz. Jak miałby być taki przyrost jak u Was to nie wahałbym się ani chwili , ale jak miałaby być powtórka z tego co ostatnio to pewnie niekoniecznie :)

co było wówczas założone przy strojeniu a co jest dołożone teraz? jak nie ma teraz katalizatorów i są kolektory to musi być przyrost 

Wcześniej był układ dolotowy ze stożkiem K&N, zmieniony kolektor ssący, dołożony spacer by Coobcio i zmieniony układ wydechowy cat back - replika HKS. Teraz doszły kolektory stillena, downpipy i wywalenie katów i zastanawiam się czy warto inwestować teraz w próbę strojenia zważywszy na to że 1 próba (z jakiejś bliżej nieznanej przyczyny) poszła źle?

ja przy pozbawieniu katalizatorów bez strojenia 11,6km/17,5nm dostałem więc czemu masz nie miec przyrostu?

a trzeba wystroić by było więcej

nie nie no po tych zmianach to na jakiś przyrost liczę, kwestia tego czy jak po tym przyroście jak potem jeszcze wystroję to będzie jeszcze więcej (no bo po 1 strojeniu nie doszło nic, a mody były już porobione)

po dołożeniu tego jest potrzebne mapowanie, żeby te modyfikacje miały sens

widocznie tamte były na tyle gówniane, że jedne dawały a drugie zabierały i się złożyło że bilans dał 0

Nie rozumiesz :)

Były dołożone części, po których zmierzyłem na hamowni i był spory przyrost bez strojenia. Jeździłem z tym jakiś czas , potem postawnowiłem wystroić. Zrobiliśmy jeszcze jeden pomiar przed i po strojeniu i po strojeniu nie było żadnych przyrostów w stosunku do tego przed strojeniem

Czysto teoretycznie ja też , ale pytanie za 100 punktów czemu poprzednie  strojenie nic nie dało?

nie był. Kupiłem absolutną serię. Najgorsze jest to, że nie do końca wiadomo czemu to strojenie nie poszło. To 1 taki przypadek, zawsze u Coobcia są dobre efekty strojenia

Może był orginalnie przelany i każde mody dawały ci jakies przyrosty. U mnie us raczej ma za uboga mieszanke i taki speacer dodal tylko 1 KM po zmianie wydechu nie mierzełem ale w odczuciu zabrało sporo niuta. Wystrojenie w moim przypadku raczej powinno dać niezly wynik ale zrobione do tej poru mody bardziej zaszkodziły

Mi Coobciowy spacer i mod kolektora ssącego dał sporo niuta cios był lepszy