Gość Ntav Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Witam, zakupiłem w piątek almerkę n16 FL 1.5 pb z 2003r. , do niedawna musiałem się męczyć z focusem mk1, który zjadł 15L oleju w ciągu 2msc. :/Mam nadzieje, że almera oszczędzi mi tylu problemów, jakimi obdarował mnie focus. Nie wiem jak jest w almerze, ale w innych autach lampka wnętrza (mam trójpolową, tzn 3 żarówki) gdy otworzę drzwi zapala się choć jedna, tutaj nic. Dodam, że gdy przełączam ręcznie to światło się zapali, ale nie zawsze łączy i trzeba lekko ruszyć lampką.Demontowałem już ją, nie zauważyłem nic podejrzanego w ścieżkach, za to przełączniki wyglądają dość "badziewnie". Następny problem, to nie działa mi central z przycisków w pilotach (mam 2). Wymieniłem baterie, sprawdzałem styki w pilotach i jest ok, próbowałem programować piloty wg poradnika na forum, jednak nie udało mi się zakodować. Proponujecie szukać innego sterownika centrala wraz z innymi pilotami czy zakupić uniwersalny sterownik centralnego + piloty do niego?Czy jest jakaś instr montażu na forum uniwersalnego sterownika do almery?Chcę niedługo zmienić staluminium na alu 16", zastanawiam się nad doborem opon. Najchętniej szukałbym 205/55R16 ale obawiam się znacznego zwiększenia spalania oraz mułowatości auta, gdyż pod machą tylko 1.5 w benzynie... Ew. 195/55R16 ale koszt opon tu w UK przeraża. W UK nie można narzekać na brak deszczu, na dodatek teraz robi się szybko ciemno, myślałem o zaadaptowaniu zestawu HID do ori lamp, gdyż posiadają soczewki. Zastanawia mnie, czy jazda z HIDami nie wypali odbłyśników czy soczewki. Montaż sprysków nie stanowi dla mnie problemu.Mam podłamaną gałkę zmiany biegów, próbowałem ją wykręcić lecz ani drgnie. Gałka w almie jest klejona czy wkręcana, ew nabijana? Pytam, bo nie wiem jaka musi być nowa gałka. Nie chciałbym uszkodzić mechanizmu zmiany biegów, przy okazji chcę zmienić mieszek na nowy z perforowanej skóry.No i ostatnie, jak jest z awaryjnością almery z tym silnikiem? Kupiłem almę za poradą znajomych o jej bezawaryjności (no może poza korozją ) Mam nadzieję, że nie zawiodę się na niej tak jak na focusie.Dłubanie nie jest dla mnie problemem, choć elektrykę po schematach nie do końca rozumiem, mimo to przeprowadziłem swap silnika z 1.6 16v w Vectrze B na V6 Mam nadzieję, że takich ewolucji almera uniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 No z apetytem na olej to źle trafiłeś. Gałka jest nakręcana, kręć ją w lewo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietzsche Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 mi na 205/50/16 paliła pomiżej 7l/100km jak się delikatnie jeździło, jak była klima i troche mniej oszczędna jazda, to troche powyżej 8l/100km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Chyba z górki do 90km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 ta lampka podświetlenia wnętrza jest tak badziewna, ze nawet w maluchu były lepsze. I masz rację problem tkwi w przełaczniku. JA podoginałem te 3 blaszki przełącznika ręcznie, ustawiłem tak, zeby się swieciła przy otwartych drzwiach i nauczyłem sie tego nie ruszać, to jakos swieci. Wystarczy, ze parę razy przełacze i znów kaszana- trzeba kolejny raz doginać. Co do hidów. mam zamontowane i polecam. Soczewki mają takie odcięcie ze o ile nie ustawisz świateł za wysoko i jak załadujesz do bagaznika coś cieżkiego to skorygujsz pokrętłem pozycję, nikogo ie oślepisz. Tylko prawdoodobnie i tak (o ile nikt przed tobą tego nie robił) będziesz musiał najpierw oddać reflektory do regeneracji. Odbłyśniki po 10 latach są mooocno wypalone. edit tylko nie kupuj palników o temperaturze barwowej wyższej niż 4300K. JUż te są i tak wyraźnie bielsze niż standardowe żarówki. Nie ma potrzeby świecic na niebiesko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.