Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera... problemy z nowozakupioną...

Gość Arek_WPZ

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry !

Chciałbym się przywitać, bo jestem tu nowy.

Mam kilka pytań do szanownych Forumowiczów, pytań odnośnie mojej Almery, dopiero co zakupionej.

Almera N15 1.4, 55 KW, od pierwszego właściciela, przebieg 255 000 km.

1. problem... gdy przyspieszam to słyszę jakby terkotanie spod przedniej szyby ( to chyba nie zawory ? ), z przedziału silnika; gdy puszczę nogę z gazu terkotanie zanika; czasami, gdy wyjeżdżam rano do pracy, nic nie terkocze i jest cicho przez 3 km, do pierwszego skrzyżowania - gdy z niego ruszam, terkocze już podczas przyspieszania na każdym biegu; gdy stoję i dodam gazu też coś brzęczy lub zaterkocze; dodam, że to terkotanie śłychać tylko w kabinie, na zwnątrz - zupełnie nic

2. problem... z hamowaniem; gdy hamuję ostro dopiero przed samym zatrzymaniem włącza się ABS,  a wcześniej któreś koło już piszczy po asfalcie; ponadto gdy hamuję z większej prędkości to: a/ drży mi kierownica, b/ pedał hamulca jest dość miękki, c/ po ponownym naciśnięciu hamulca auto hamulce są jak brzytwa.

Proszę o rady i pomoc !

Arek

Dzień dobry !

Chciałbym się przywitać, bo jestem tu nowy.

Mam kilka pytań do szanownych Forumowiczów, pytań odnośnie mojej Almery, dopiero co zakupionej.

Almera N15 1.4, 55 KW, od pierwszego właściciela, przebieg 255 000 km.

1. problem... gdy przyspieszam to słyszę jakby terkotanie spod przedniej szyby ( to chyba nie zawory ? ), z przedziału silnika; gdy puszczę nogę z gazu terkotanie zanika; czasami, gdy wyjeżdżam rano do pracy, nic nie terkocze i jest cicho przez 3 km, do pierwszego skrzyżowania - gdy z niego ruszam, terkocze już podczas przyspieszania na każdym biegu; gdy stoję i dodam gazu też coś brzęczy lub zaterkocze; dodam, że to terkotanie śłychać tylko w kabinie, na zwnątrz - zupełnie nic

2. problem... z hamowaniem; gdy hamuję ostro dopiero przed samym zatrzymaniem włącza się ABS,  a wcześniej któreś koło już piszczy po asfalcie; ponadto gdy hamuję z większej prędkości to: a/ drży mi kierownica, b/ pedał hamulca jest dość miękki, c/ po ponownym naciśnięciu hamulca auto hamulce są jak brzytwa.

Proszę o rady i pomoc !

Arek

Ad 1, przejedź się bez włączonego ogrzewania, może to dmuchawa, a może masz coś gdzieś luźne i wpada w rezonans....

Ad 2, kierownica drży przy hamowaniu z dużej prędkości bo tarcze mogą być krzywe, co do reszty sprawdź szczelność przewodów hamulcowych, wymień płyn (nie jest drogi a nie wiadomo kiedy był zmieniany) odpowietrz układ, jeżeli to nie pomoże to może być problem z pompą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...