bombastik Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Witam długo mi to nie przeszkadzało miałem lekko przekrzywioną kierownicę w lewą stronę o jakieś 2 cm jak jechałem na prostej drodze prosto ale ostatnio wydaje mi się że jest jeszcze bardziej przekrzywiona jeden mechanik powiedział mi ze mam do ustawienia zbierzność a gdzieś przeczytałem że mogła być kiedyś zdejmowana kierownica i została źle złożona ? jak to sprawdzić ? z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bravo_ Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Też tak miałem, gdy jeden "spec" po wymianie końcówek drążka kierowniczego ustawił mi zbieżność tak, jak robiło się to 20 lat temu - drutem z podziałką - oczywiście o tym nie wiedziałem, piękny szyld z napisem "Geometria i zbieżność" mnie zmylił. Samochód jechał prosto, a kierownica była lekko przekręcona, co było strasznie irytujące. Jak się zorientowałem, czym prędzej pojechałem na SKP, gdzie zbieżność ustawiono komputerowo i teraz wszystko jest ok. Jak się okazało, przy prawym kole tam, gdzie producent przewidział tolerancję 3', u mnie było 40'... Tak więc najpierw podjedź tam, gdzie ustawią Ci porządnie (komputerowo!) zbieżność i/lub geometrię (jeśli trzeba). Przypadkiem opony nie zdzierają się nierównomiernie ?. Jeśli to nie "wyprostuje" kierownicy, to możliwe, że będzie trzeba ją zdemontować i przekręcić o 1-2 ząbki, ale czy w ogóle kiedykolwiek coś było przy niej majstrowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Polecałbym raczej sprawdzić geometrię bo wyciągną to zbieżnością a okaże się że kąty są nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 błąd mógł być banalny, krzywa kiera podczas ustawiania zbieżności i tak zostało, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bombastik Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 ok już zrobione byłem u mechanik poprawił i jest wszystko ok kierownica prosto auto jedzie prosto nie wiem w sumie co robił czy geometrie czy zbierzność powiedział że koła były ustawione do środka jakoś tak i czy mi auto się dziwnie nie zachowuje i faktycznie teraz zwróciłem na to uwagę było tak jakoś tak dziwnie nim bujało a ja myślałem że ten typ tak ma tym bardziej że jeżdzę na 185/65 r 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.