Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Jaki drążek kierowniczy w N15?

Jzes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prawdopodobnie musze kupić drążek kierowniczy do N15 1.4 1999 r. ze wspomaganiem, gdyż mam lekki luż, a końcówki są O.K. Pewnie winą jest luz na "jabłku". Podczas zgłębiania tematu zawuwazyłem że są dwa rodzaje: dla modeli ze wspomaganiem i bez. Wydaje sie że różnią się gwintem. Bez wspomagania mają oba gwinty M12x1,25, a ze wspomaganiem jeden jest M16x1,0.

Jeden ze sprzedawców stwierdził, że muszę najpierw wyjać swój stary drążek i zobaczyć jaki mam gwint, napisał: "przy tym aucie nie było podziału na auta ze wspomaganiem i bez. Różnią się tylko i wyłącznie rozmiarami gwintów, więc bez wstępnego rozręcenia i sprawdzenia co jest w Pańskim aucie nic nie poradzimy. Dopiero z informacją jakie są gwinty możemy dobrać właściwy drążek".

Czy mogę przyjąć, że w mojej Almie jest drążek M16x1.0, czy faktycznie muszę najpierw wykręcić stary? Wolałbym mieć już kupione części zanim się wezmę do pracy.

Jak oceniacie szanse że luz jest nie w "jabłku" na drążku ale w kolumnie kierownicy? Jeżeli tak, to czy jest tam jakaś regulacja?

Pozdrawiam

jzes

Nie różni się tylko i wyłącznie gwintem lecz również i średnicą drążka. Sam napisałeś M12 i M16. M16 nie wsadzisz w otwór M12. Najlepszy sposób i najłatwiejszy bez demontażu, to sówmiarką zmierzyć grubość drążka-pręta. Czy ma 12 czy 16.

Do luzów się nie wypowiadam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...