Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Stukanie?

Tyrionus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam taki problem - kilka dni temu podczas jazdy zaczalem slyszec delikatne popukiwanie, ktore swoim dzwiekiem praktycznie zlewalo sie z dzwiekiem silnika i nie bylem do konca pewien czy mi sie tylko wydaje czy rzeczywiscie to slysze - dodam ze dzwiek wystepowal jakby "falami" - pojawial sie i znikal. Dodanie gazu (przyspieszanie) / odjecie gazu (hamowanie silnikiem) / wcisniecie sprzegla powodowalo znikniecie objawu. Objaw wystepowal wylacznie podczas rownej jazdy.

pojechalem do mechanika i okazalo sie ze lewa magenta (gumowa oslona przegubu) jest peknieta, a prawa w kazdej chwili moze peknac - obie zostaly wymienione.

Wymiana wygladala tak - zdjecie kola, odpiecie drazka i wyjecie z kola przegubu - nastepnie wybicie za pomoca mlotka przegubu z poloski, zmiana magenty i nastepnie montaz. Przy czym przegub, ktory byl pod peknieta oslona zostal wyczyszczony w benzynie nasmarowany smarem, ktory byl w zestawie z oslona i zalozony. W przypadku przegubu prawego (tam gdzie oslona byla jeszcze cala) mechanik nie pokusil sie o czyszczenie przegubu tylko go nasmarowal i zalozyl wszystko spowrotem.

Po odebraniu samochodu objaw wrocil juz bardzo wyrazny i juz teraz wiem ze ten dzwiek nie byl urojony - juz podczas jazdy na zakresie w prawo (90 stopni) przy rowno wcisnietym gazie (ani nie przyspieszanie ani nie hamowanie silnikiem) uslyszalem "pyk, pyk, pyk" - nastepnie taki sam zakret w lewo i juz nic takiego nie bylo slycha. Nastepnie prosty odcinek drogi i przy rownej jezdzie objawy dokladnie takie same i w takiej samej sytuacji wystepujace co opisane na poczatku - z tym ze juz glosniejsze i nie ma mozliwosci zeby zlewaly sie z innymi dzwiekami samochodu.

Samochod wrocil do mechanika, ktory podniosl go na podnosniku, odpalil - rozpedzil do 5 biegu i chodzil wokol samochodu i sluchal co sie dzieje - i wydedukowal ze skrzynia biegow.

Nadmienie ze skrzynia, a raczej lozyska, zostaly wymienione 25kkm temu (w Siedlcach) i drzwiek zuzytych lozysk byl calkowicie inny - bylo to chrobotanie a nie "pykanie" i do tego nasilalo sie podczas przyspieszania lub hamowania silnikiem.

Czy ktos ma jakis pomysl co to takiego moze byc albo polecic mi warsztat (najlepiej okolice Pruszkowa) gdzie w miare niedrogo i sprawnie usterka zostanie zlokalizowana?

tym przegubem ktory czyscil to cos ruszal i chyba jakies ogledziny zrobil - co do drugiego przegubu juz taki pewien nie jestem...

a czy opisane przeze mnie objawy pasuja do przegubu?

Na odległość ciężko powiedzieć. Strzelałbym że tak, czasem przegub stuka tylko pod obciążeniem.

a element który jest pomiędzy półosią a skrzynia biegów? czy to jest dokladnie taki sam przegub jak miedzy polosia a kolem?

• 1 miesiąc temu...

planuje dzis wybrac sie do "magika" aby dokladnie sprawdzil i ewentualnie wymienił mi te przeguby.

w zwiazku z tym mam pytanie - jaka wedlug was jest uczciwa i realna cena robocizny za wymiane 1 przegubu w N15 ?

Gość nowy_04519

To napewno lewy przegub bo miałem to samo u wujka w VW golf 2. Pekla osłona, zainterweniowałem i zrobiłem wszystko ta jak ten mechanik (wymyłem dałem nowy smar i założyłem nowa osłonę) ale po tym przegub zaczął najpierw strzelać przy skrecaniu a po kilku tys km pykał jadąc na wprost.  Zmieniłem przegub i ucichło wszystko. Cena za wymiane max 100zł tak strzelam bo ja zmieniłem sam wiec cennika nie znam.

zaproponowana wycena wyglada tak :

1. przegub - 160 zl

2. robocizna - 80 zl

tylko nie wiem czy robocizna uwzglednia ustawienie zbieznosci - ktora chyba musi byc po wymianie przegubu ustawiona? a wlasnie - musi?