TESTER 1956 Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Witam i pozdrawiam szanownych Fortumowiczów. Notka mam od ponad roku ale dopiero dziś spostrzegłem że ikonki na pokrętle pozycji nawiewu, skali temperatury (zarówno cyferki jak i kolory) oraz wentylatora nie są podświetlane. Nie pamiętam jak było wcześniej, nie zwracałem na to uwagi. Kontrolki ogrzewania szyby, klimy, oraz nadmuch z wewnątrz i zewnątrz auta działają. Czy w Waszych autkach ikonki te są podświetlane. Zdjąłem caly panel ale bez rozebrania całkowitego nic nie widać. Podpowiedzcie mi zatem koleżanki i koledzy jak to jest u Was...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Makrofag Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 U mnie jest podświetlenie ale widać je dopiero jak jest b. ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Kolego Makrofag czy masz takie pokrętła jak na poniższym zdjęciu..? To co prawda nie mój notesik ale pokrętła ma takie same. Edytowane 26 Listopada 2013 przez TESTER 1956 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Makrofag Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Ta takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 No dzsięki bardzo zatem. u mnie nie podświetlają się, nie wiem w którym momencie przestały się podswietlać bo głowę daję że gdy kupiłem świeciły. Nie wiesz gdzie szukac defektu, może....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Makrofag Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Niestety nie wiem ale zaczął bym od bezpieczników a potem pojechał bym do jakiegoś elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Tester,a pozostałe oświetlenie wnętrza masz? Jeżeli tylko brak podświetlenia tych przełączników,to niestety odpowiada za to bezpiecznik w komorze silnika w tej białej skrzynce. Jest on umiejscowiony w tym krótszym szeregu i jest szósty od góry.Ma wartość 10A 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) No kolego dzięki serdeczne, jesteś WIELKI, taka podpowiedź stawia na nogo od razu. Notes to już któreś z kolei moje autko ale jakos nie mogę się do niego zabrać by go poznać rozgryźć i jak zajdzie potrzeba zrobić co nieco. Przy każdym autku sam dłubałem a do tego jakoś mnie nie ciągnie, może dlatego że nie ma jeszcze takiej konieczności. Choć w cariźmie, to moje drugie autko, jak trzeba to i owszem robię wszystko. A wracając do tematu to wszelkie pozostałe elementy podświetlenia działają jak należy. Ale zauważyłem dziś, że zegary podświetlają się po włączeniu silnika a pozostałe wskaźniki czy to nawigacji szyb, awaryjne po włączeniu światel pozycyjnych podświetlają się. Edytowane 26 Listopada 2013 przez TESTER 1956 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Skoro dłubałeś to i z tym powinieneś sobie poradzić,bo dostęp do tych bezpieczników jest ciężki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Może dlatego nie chciało mi się wcześniej przy Notku nic robić bo do wszystkiego dostęp jest, delikatnie mówiąc, okropny. Dostałem się do tych bezpieczników NOBEL dla tego kto je tak zaprojektował. Niestety wszystkie bezpieczniki sa dobre, więc to chyba nie to. W kabinie tez wszystkie sa Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Auuuuu!,toś mnie zagiął Sprawdzałeś przy okazji czy jest napięcie na nich?Ze schematu wynika że bezpiecznik ma bezpośrednie przejście na podświetlanie,a może żaróweczki są sfajczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Napięcia nie sprawdzałem bo żeby sie tam dostać wyciągnąłem akumulator. Może i żaróweczki diabli wzieli, jeśli tak to trzy na raz. ciekawe które przewody odpowiadają za podświetlenie we wtyczkach. Pomału dojdę do sedna. Rozebranie panelu na czynniki pierwsze zostawię na koniec jak wykluczę wszystkie inne ewentualności. Hołdując zasadzie "nie odkładaj na jutro tego co mogłeś zrobić wczoraj" udałem się do garażu gdzie bądź co bądź odrobinę jakby chory mój notesik stoi. Rękawów nie podwijałem co prawda, bo aura nie sprzyja ale zabrałem się do roboty sprawdzając raz jeszcze wszystkie bezpieczniki odłączając to co w między czasie podłączyłem a to: kamerkę, matę rozgrzewająco masującą, inforad, nawet postojówki ledowe wypiąłem bo czasem dioda potrafi zakłócić pracę urządzenia gdy jest wpięta w obieg. I nic. No to zabrałem się za szukanie kabli odpowiedzialnych za podświetlenie tego panela. Znalazłem ale napięcie na nich zanikało. Co i tak mnie ucieszyło bo widziałem, że żarówki są dobre. Wypiąłem kostkę poruszałem, popsikałem przetarłem pilniczkiem piny, wpiąłem wtyczkę i…… Stała się jasność. Kończąc zatem temat dzięki bardzo za podpowiedzi, podtrzymujące na duchu zarówno mnie jak i moje autko, pozdrawiam serdecznie i szerokości życzę.... No i dobrze było ale się szybko skończyło. Niestety poruszanie wtyczką dało efekt ale na krótką metę. Po kilku dniach podswietlenie znowu padło, odchylenie gniazda pinów łączyło ale na dzień czy dwa. rozebrałem cały panel. Niestety sama elektronika. Prąd nie dochodzi do zaróweczek. na tyle co mogłem pokombinowałem usilujac zrobic obejscie czy oszukać jaką ściezkę, ale niestety nic to nie dawało (niestety nie jestem elektronikiem). Z uwagi na fakt, że wszystkie pozostałe elementy tegoż panela sterującego sa sprawne a jedynie podświetlenie pokręteł nie działa wykonałem pozaustrojowy system podświetlenia wykorzystując mini, takie 3mm, żaróweczki. Podłączyłem to do podświetlenia klawisza awaryjnych i Notesik jest już Ok...!!! Edytowane 11 Grudnia 2013 przez TESTER 1956 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwer Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Napięcia nie sprawdzałem bo żeby sie tam dostać wyciągnąłem akumulator. Może i żaróweczki diabli wzieli, jeśli tak to trzy na raz. ciekawe które przewody odpowiadają za podświetlenie we wtyczkach. Pomału dojdę do sedna. Rozebranie panelu na czynniki pierwsze zostawię na koniec jak wykluczę wszystkie inne ewentualności. Hołdując zasadzie "nie odkładaj na jutro tego co mogłeś zrobić wczoraj" udałem się do garażu gdzie bądź co bądź odrobinę jakby chory mój notesik stoi. Rękawów nie podwijałem co prawda, bo aura nie sprzyja ale zabrałem się do roboty sprawdzając raz jeszcze wszystkie bezpieczniki odłączając to co w między czasie podłączyłem a to: kamerkę, matę rozgrzewająco masującą, inforad, nawet postojówki ledowe wypiąłem bo czasem dioda potrafi zakłócić pracę urządzenia gdy jest wpięta w obieg. I nic. No to zabrałem się za szukanie kabli odpowiedzialnych za podświetlenie tego panela. Znalazłem ale napięcie na nich zanikało. Co i tak mnie ucieszyło bo widziałem, że żarówki są dobre. Wypiąłem kostkę poruszałem, popsikałem przetarłem pilniczkiem piny, wpiąłem wtyczkę i…… Stała się jasność. Kończąc zatem temat dzięki bardzo za podpowiedzi, podtrzymujące na duchu zarówno mnie jak i moje autko, pozdrawiam serdecznie i szerokości życzę.... No i dobrze było ale się szybko skończyło. Niestety poruszanie wtyczką dało efekt ale na krótką metę. Po kilku dniach podswietlenie znowu padło, odchylenie gniazda pinów łączyło ale na dzień czy dwa. rozebrałem cały panel. Niestety sama elektronika. Prąd nie dochodzi do zaróweczek. na tyle co mogłem pokombinowałem usilujac zrobic obejscie czy oszukać jaką ściezkę, ale niestety nic to nie dawało (niestety nie jestem elektronikiem). Z uwagi na fakt, że wszystkie pozostałe elementy tegoż panela sterującego sa sprawne a jedynie podświetlenie pokręteł nie działa wykonałem pozaustrojowy system podświetlenia wykorzystując mini, takie 3mm, żaróweczki. Podłączyłem to do podświetlenia klawisza awaryjnych i Notesik jest już Ok...!!! Witaj, mnie dosięgło to samo, zgasły pokrętła i nastała ciemność, raz nawet na jeden dzień się zapaliły, ale radość równie szybko zgasła jak to podświetlenie. sprawdziłem bezpieczniki - są ok, nie bardzo wiem jak dobrać się do przewodów, może tu jest pies pogrzebany, może nie, pomyślałem że podepnę się jak Ty pod awaryjne, ale nie chcę uszkodzić panelu przy rozbiórce , jak zabrałeś się do demontażu pokręteł ? a może ktoś ma obrazkową instrukcję ?? będę wdzięczny za podpowiedzi. pozdrawiam hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Jeśli mam być szczery, nie bardzo pamiętam jak to robiłem, ale na bank trzeba wyłuskać panel klimatyzacji odpiąć go i zdaje się odkręcić od wewnątrz od wierzchniej obudowy. Wiem jedno, że nie było specjalnych problemów z dostaniem się do wnętrza. Dałem dodatkowe, pozaustrojowe, oświetlenie bo nie jestem elektronikiem i nie znam się, choć potrafię z nich robić cudeńka, na tych ustrojstwach. Żaróweczki dałem takie jak na fotce 50mA i do dziś a już trochę czasu minęło jest Ok.! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi