Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Akumulator fabryczny

Fazzi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

pytanie dotyczy pojemności fabrycznie montowanych akumulatorów w Nissan Primera P12 2.0. Jakie parametry posiadał taki akumulator? Nie interesuje mnie dobór akumulatora poprzez strony ich producentów typu VARTA, BOSCH itp.

Może nieco zmodyfikuję swoje pytanie a mianowicie jakiej pojemności akumulatory macie w swoich primerach z silnikiem 2.0 benzyna.

Pozdr

Edytowane przez Fazzi

• 1 rok później...

Podłączam się do pytania - muszę również kupić nowy akumulator :-(

U mnie był 45Ah ( motor 1,8) był to bosh sygnowany przez Nissana ( naklejka nissanoska na akumulatorze), po 8-mu latach bez ostrzeżenia wyzionął ducha i to tak skutecznie, że centralny nie był w stanie zamknąć auta, kupiłem centre future 47Ah bo gabarytowo pasował i już chodzi ponad rok. Przy zakupie trzeba zrócić uwagę na polożenie klem plusowa jest z prawej strony patrząc od przodu akumulatora.

Ja mam u siebie akumulator Varta 61Ah. Z takim kupiłem auto.

alpiner

już wszystko się wyjaśniło, akumulator fabrycznie montowany w wersji z silnikiem 2.0 to 47Ah/420A

Czyli u mnie za duże diabelstwo wpakowali.

Ale póki co śmiga kolejną zimę :)

hansrpg

jak wyżej napisałeś, serwisówka do Sentry a nie do Primery to po pierwsze, po drugie pojemność akumulatora producent pojazdu dobiera nie do pojemności silnika lecz do wyposażenia samochodu

Wartość ta dotyczy silnika SR20DE czyli również montowanego w Primerach, jednak jak doczytałem to w modelach do 2002, a autor tematu ma młodszy model. Wprowadzenie zbędnego zamieszania nie było moim celem. 

PawelSalata

akumulator masz "za duży", ale jeśli jeździsz na dłuższych odcinkach drogi to większe prawdopodobieństwo że akumulator będzie naładowany. Ja kupiłem nowy akumulator do swojej Primery - Varta Silver 52Ah/520A

No właśnie od niedawna odcinki bardzo krótkie, wcześniej robiłem dziennie jakieś 25 km, teraz max 5 :)

Mam prostownik, więc raz na kwartał trzeba będzie ładować akuś, ale zawsze drażni mnie to, że się gubią ustawienia w radiu - nie lubię tego wklepywać od nowa, a drugiego aku na podtrzymanie nie posiadam.

Ja pokonuję bardzo krótkie odcinki i w związku z tym akumulator 60Ah który miałem jeszcze do niedawna wyzionął ducha a i samo częste doładowywanie prostownikiem nic nie dawało i mijało się z celem